Take a fresh look at your lifestyle.
Browsen Categorie

Bevalling

Kraambedpsychose

Een andere benaming voor een kraampsychose is postpartumpsychose (PPP). Dit is een psychose die kort na een bevalling ontstaat. Wanneer dit precies gebeurt, loopt sterk uiteen van een paar uren, een paar weken tot zelfs na het beëindigen…

Kraamtranen of babyblues

Ongeveer drie tot zes dagen na de bevalling kun je te maken krijgen met zogenaamde kraamtranen of de babyblues. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door een plotselinge daling van de concentratie oestrogeen en progesteron in je bloed. Maar is er…

Bevalling inleiden

Een bevalling inleiden wil zeggen dat de baarmoedermond rijp zal worden gemaakt, de vliezen gebroken worden en een weeënstimulerend middel toe zal worden gediend.

Bevallen met een keizersnee

Hoewel in de meeste gevallen een bevalling prima verloop zijn er toch ook een aantal situaties waarin het beter is dat de baby via de buikwand ter wereld wordt gebracht. Dit kan vooraf al bekend zijn waardoor de ingreep gepland kan worde…

Bevallen met een tangverlossing

De medische term voor een tangverlossing is forcepsextractie. Het betreft een kunstverlossing waarbij de baby versneld uit het geboortekanaal naar buiten wordt geholpen. De baby zal dus via de natuurlijke weg ter wereld komen maar krijgt…

Bevallen met een vacuümpomp

Een vacuümpomp is een medisch hulpmiddel dat in kan worden gezet om een bevalling vlotter te laten verlopen. Het instrument is samengesteld uit een elektrische pomp die met behulp van een slang met een zuignap (van metaal of plastic) is…

Medische ingrepen bij de bevalling

In sommige gevallen is het nodig, voor de gezondheid van moeder of kind, om tijdens een bevalling een medische ingreep uit te voeren. Welke ingreep er uitgevoerd gaat worden hangt af van de complicaties die zich voordoen tijdens een…

Ontzwangeren

Een zwangerschap en een bevalling zijn een behoorlijke lichamelijke- en geestelijke uitputtingsslag. Je moet dan ook absoluut niet verwachten dat je direct na de geboorte van je baby weer helemaal de oude zult zijn. Mentaal en fysiek heb je…

Kraambezoek

In sommige culturen zal het huis van een pas bevallen vrouw heel de dag door vol visite zitten terwijl in andere culturen er nauwelijks kraambezoek komt maar waar enige tijd na de geboorte en zogenaamde babyshower wordt gehouden.

Verzorging van de kraamvrouw

De kraamverzorgster zal niet alleen assistentie verlenen bij een thuisbevalling maar ook in de kraamperiode de gezondheid van moeder en kind in de gaten houden maar ook nuttige adviezen en tips geven over bijvoorbeeld borstvoeding en de…

Kwaaltjes en klachten na de bevalling

Nadat je bent bevallen van de meest mooie en lieve baby die er bestaat zullen je lichaam en geest moeten gaan ontzwangeren. Een gezond dieet en een goed evenwicht tussen beweging en rust zullen ervoor zorgen dat je snel weer de oude zult…

Na de bevalling: de kraamperiode

Na keihard werken is het dan eindelijk zover: je bent mama van de mooiste en liefste baby van heel de wereld. De kraamperiode is aangebroken en als je de boeken mag geloven dan breekt nu een tijd aan waarin je op een roze wolk leeft. Helaas…

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof

Als je zwanger bent dan dien je je werkgever tijdig op de hoogte te stellen van je zwangerschap en de vermoedelijke bevallingsdatum. Hiervoor kun je een speciaal attest overleggen dat je arts je kunt verstrekken. Om je werkgever niet in de…

Kraamhotel

Een kraamhotel is een plaats waar je je kindje ter wereld kunt brengen en je kraamtijd kunt doorbrengen. De reden waarom juist voor een kraamhotel wordt gekozen kan van situatie tot situatie verschillen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een…

Hoe gaat de bevalling in zijn werk?

Hoewel elke bevalling in drie fasen kan worden onderverdeeld zal toch elke vrouw haar eigen verhaal kunnen vertellen. Elke bevalling is immers uniek. In grote lijnen zal een bevalling wel te vergelijken zijn met elke andere maar juist de…

Voortekenen bevalling

Op het ogenblik dat je in verwachting bent en de uitgerekende datum nadert dan kun je gaan letten op signalen die kunnen wijzen op de bevalling. Bepaalde voortekenen kunnen er namelijk op wijzen dat de komst van je baby niet lang meer op…

De nageboorte

Nadat de baby door het geboortekanaal naar buiten is gekomen, en op de buik van de kersverse moeder is gelegd, zit de bevalling er nog niet helemaal op. De bevalling bestaat namelijk uit drie fasen:

Pershoudingen tijdens de bevalling

Dat bevallen geen pretje is, daar is iedereen het wel over eens. Een bevalling gaat gepaard met pijn en voor moeder en kind is het een hele klus. Maar een feit blijft: het kleintje zal, hoe dan ook, geboren moeten worden. In welke houding…

Verloop van de bevalling

Een bevalling wordt als voldragen beschouwd als de zwangerschapsduur ligt tussen de 97 en de 42 weken. Met andere woorden er is een marge van drie weken voor, en twee weken na de uitgerekende datum. Elke bevalling zal overigens anders…

Thuisbevalling of in het ziekenhuis bevallen?

Voor een aantal vrouwen staat vanaf het begin van hun bevalling al vast waar ze hun kind ter wereld willen brengen. De één kiest bijvoorbeeld voor de vertrouwde omgeving van thuis terwijl een ander juist liever de extra mogelijkheden in een…

Kraamzorg

Door de eeuwen heen werd de kraamzorg gedaan door zogenaamde bakers. Een baker is een soort kraamverzorgster zoals we die nu kennen maar dan door de praktijk geschoold en vaak al een paar dagen in huis bij de vrouw die moest bevallen. De…

Samen bevallen

Het is geen dagelijkse bezigheid: zwanger zijn en bevallen. Slechts een paar keer in haar leven zal een vrouw dit zelf meemaken. Iedere vrouw zal dus achteraf met een plezierig gevoel aan deze belangrijke periode in haar leven terug willen…

Opnieuw afvallen na een bevalling

In de loop van de negen maanden durende zwangerschap zal je lichaam een aantal kilo’s extra lichaamsgewicht kunnen vergaren. Op de eerste plaats zal dit extra gewicht bestaan uit de alsmaar groeiende baarmoeder en baby.