Take a fresh look at your lifestyle.

Kraamzorg

Door de eeuwen heen werd de kraamzorg gedaan door zogenaamde bakers. Een baker is een soort kraamverzorgster zoals we die nu kennen maar dan door de praktijk geschoold en vaak al een paar dagen in huis bij de vrouw die moest bevallen. De baker begeleide de vrouw bij de bevalling en maakte daarbij dikwijls gebruik van oude beproefde methodes. Tot in de twintigste eeuw beschikte elke plaats waren wel één of meerdere bakers.

vitaminstore gezond leven banner

Scholing

Pas rond het jaar 1900 werden er voor de eerste keer cursussen gegeven aan bakers en nog een aantal decennia later kwamen er pas commissies die de kraamzorg gingen controleren om zo de kwaliteit van de geleverde zorg te kunnen waarborgen.

Kraamzorg nu

Vandaag de dag is kraamzorg een geschoolde opleiding. De kraamverzorgster zal echter nog altijd hulp bieden tijdens en na bevalling. De hulp is niet alleen bedoeld voor de kraamvrouw zelf maar ook voor haar kersverse baby en de rest van het gezin. De kraamverzorgster kan, enigszins vergelijkbaar met de bakers van vroeger, soms al een paar uren voor de bevalling bij de vrouw aanwezig zijn. Bij de geboorte zal ze dan assistentie verlenen aan de aanwezige verloskundige of arts. Na de bevalling zal ze een, vooraf bepaald aantal uren, bij de kraamvrouw en haar gezin ondersteuning bieden.

bewust puur banner

Controle

De kraamverzorgster zal gezondheid van de kraamvrouw en haar baby nauwlettend in de gaten houden en indien nodig hierover rapport uitbrengen aan de verloskundige of de huisarts. De voornaamste taak van een kraamverzorgster is echter het verzorgen van moeder en kind. Daarnaast zal ze voorlichting geven bijvoorbeeld over het geven van borstvoeding, de verzorging van de baby en eventueel de verzorging van de wond als de vrouw met behulp van een keizersnede is bevallen of wanneer er een knip is gezet om de geboorte van het kind te vergemakkelijken.

Door haar grote kennis op het gebied van babyverzorging kan een kraamverzorgster de ouders handige tips aanreiken en hen meer zelfvertrouwen geven bij het verzorgen van de baby. Bovendien zal zij de ouders in de kraamperiode ontlasten door lichte huishoudelijke taken op zich te nemen, het kraambezoek te ontvangen en eventueel andere leden van het gezin te verzorgen.

Aanmelden

Op het moment dat je weet dat je in verwachting bent dan dien je zelf de aanmelding te regelen voor de kraamzorg. Je verloskundige, of andere begeleider van je zwangerschap, kan je precies vertellen waar je je toe kunt richten om een dergelijke aanmelding te kunnen doen.

naturaplaza superfoods banner