Take a fresh look at your lifestyle.

Ontstoken (stinkende) navel symptomen, is dit gevaarlijk?

Girl dressed blue jeans and crop white t-shirt with black peas pattern. Copy space.

Vuil, bacteriën, schimmels en andere ziektekiemen kunnen gemakkelijk vast komen te zitten in je navel en zich op die plek gaan vermenigvuldigen. Dit kan een infectie tot gevolg hebben en er zelfs voor zorgen dat er een witte, gele, bruine of bloedige afscheiding uit je navel naar buiten komt. Die afscheiding kan in bepaalde gevallen een niet aangename geur hebben, waar je waarschijnlijk niet opzit te wachten. Om die reden hebben we hieronder een aantal oorzaken van de afscheiding die vanuit je navel kan komen verzameld, maar eveneens een aantal manieren voor je op een rijtje gezet om de klachten te behandelen.

single reizen online banner

Oorzaken van een ontstoken navel

Oorzaken van een vieze afscheiding uit je navel zijn:

  • infecties,
  • een operatieve ingreep
  • Bacteriële infecties rondom de navel

In de gemiddelde navel bevinden zich van nature ongeveer 70 verschillende bacteriesoorten. Op het ogenblik dat je het gebied in en rondom je navel niet goed schoonmaakt, dan kunnen deze bacteriën een infectie gaan veroorzaken. Wanneer je één of meerdere piercings in je navel hebt laten zetten, dan kunnen deze uiteraard ook geïnfecteerd raken. Bacteriële infecties zullen een gele of groene, onaangenaam ruikende afscheiding veroorzaken. Daarnaast kun je door een dergelijke infectie ook last krijgen van zwelling, pijn en schurft in het gebied rondom je navel hebben.

  • Schimmelinfectie rondom de navel

Candidiasis is de medische term voor een schimmelinfectie die het gevolg is van ene besmetting met Candida, een soort schimmel die vaak in vochtige, donkere delen van het lichaam prima weet te gedijen. Een dergelijke schimmelinfectie kan bijvoorbeeld voorkomen tussen huidplooien, zoals in je liezen en onder je oksels. Schimmels kunnen echter ook in je navel gaan zitten, in het bijzonder wanneer je dit gebied niet schoon en droog weet te houden. Candidiasis in je navel heeft een rode, jeukende uitslag op je navel tot gevolg naar kan tevens voor een dikke, witte afscheiding zorgen.

  • Diabetes (suikerziekte)

Mensen die lijden aan diabetes lopen een groter risico op schimmelinfecties. Dit komt omdat schimmels zich voeden met suikers, en een hoge bloedsuikerspiegel is één van de kenmerken van een niet goed behandelde diabetes. Een onderzoek onder Braziliaanse vrouwen toonde aan dat vrouwen die lijden aan diabetes extra vatbaar waren voor vaginale schimmelinfecties, in vergelijking tot vrouwen die niet aan deze ziekte leden. Overige onderzoeken suggereren dat andere vormen van schimmelinfecties, ondermeer schimmelinfecties in de navel, mogelijk meer voorkomen bij mensen die lijden aan diabetes.

  • Operatieve ingrepen

Wanneer je vrij recent een buikoperatie heeft ondergaan, zoals een ingreep om een navelbreuk te herstellen, dan kun je soms pus uit je navel zien lopen. Wanneer dat het geval is, dan dien je contact op te nemen met je huisarts of de arts die je in het ziekenhuis heeft behandeld. Pus die uit de navel tevoorschijn komt, kan namelijk een teken zijn van een infectie die zeker dien te te worden behandeld.

  • Urachale cyste

Toen je je nog aan het ontwikkelen was in de baarmoeder van je moeder, toen werd je urineblaas verbonden met de navelstreng door middel van een buisje dat de urachus wordt genoemd. Dit was toen de manier waarop de urine uit je lichaam weg kom stromen. In de meeste gevallen zal de urachus zich voor de geboorte afsluiten, maar soms gebeurt dat niet goed. Een met vloeistof gevuld abces, een zogenaamde cyste, kan zich dan vormen op de urachus gaan vormen. De cyste kan zelfs geïnfecteerd raken. Eén van de symptomen die kenmerkend zijn voor een dergelijke infectie is het uit je navel lekken van een troebele of bloederige vloeistof. Andere symptomen van urachal cysten zijn onder andere:

  • buikpijn,
  • koorts,
  • een bobbel in je buik,
  • pijn tijdens het plassen.

 

  • Talgkliercyste

Een talgcyste is een hobbel die zich kan hebben gevormd in je navel, maar eveneens in andere lichaamsdelen. Deze cyste vormt zich uit de talgvormende klieren in je huid, die talgklieren, smeerklieren of glandulae sebiparae worden genoemd. Mogelijk bevindt er zich een mee-eter puist in het midden van de cyste en wanneer de cyste geïnfecteerd is, zal er bovendien een dikke, gele en vies ruikende afscheiding uit lopen. De cyste kan daarnaast ook rood en opgezwollen zijn.

Wanneer moet je naar een arts met een ontstoken navel?

Je moet zeker een arts raadplegen wanneer je last hebt van een ontstoken navel. Dit kan namelijk een teken zijn van een infectie, in het bijzonder wanneer je vrij recent een operatieve ingreep hebt ondergaan. Andere symptomen die kenmerkend zijn voor een infectie zijn bijvoorbeeld:

bewust puur banner
  • koorts,
  • roodheid van de aangedane plaats,
  • gevoeligheid van de onderbuik,
  • pijn tijdens het plassen.

Diagnosticeren van een ontstoken navel

Je huisarts zal je navel allereerst gaan onderzoeken. Kijken naar het aangedane deel van je lichaam kan vaak al voldoende zijn om de oorzaak vast te kunnen stellen. De arts kan eveneens een beetje van de afscheiding, of wat cellen van je navel, wegnemen en het monster naar een laboratorium sturen. Een laborant zal dan, onder een microscoop, beoordelen of de cellen of de vloeistof een teken zijn van een aanwezige infectie.

Behandelen van een ontstoken navel

De behandeling van een ontstoken navel zal worden bepaald door de oorzaak van de klachten.

Een behandeling om een ​​infectie mee te behandelen ziet er meestal als volgt uit:

  • De huid van je navel dien je goed schoon en droog te houden. Daarnaast zul je een schimmelwerende poeder of -crème moeten gebruiken om een ​​schimmelinfectie aan te kunnen pakken. Je kunt eveneens de hoeveelheid suiker in je dieet aan banden leggen omdat schimmels zich hiermee voeden.
  • Voor een bacteriële infectie kan een arts je aanraden om een ​​antibioticumzalf te gebruiken.
  • Op het moment dat je lijdt aan diabetes, dan die je altijd goed samen te werken met je specialist om ervoor te zorgen dat je bloedsuikerspiegel goed onder controle is, en blijft.

Een urachal cyste behandelen, verloopt op de volgende manier:

  • Je arts zal de infectie eerst behandelen met behulp van antibiotica.
  • Verder zal de cyste wellicht leeggemaakt moeten worden.
  • Zodra de infectie is verdwenen, zal de behandeling bestaan uit het weghalen van de cyste door middel van een laparoscopische ingreep. De arts zal deze operatieve ingreep uitvoeren langs een kleine opening die in je buik wordt gemaakt.

Een talgkliercyste wordt op de volgende wijze behandeld:

  • De arts die je behandeld kan geneesmiddelen in de cyste inspuiten om de zwelling af te laten nemen, of er een klein sneetje in maken om op die manier het aanwezige vocht  af te kunnen voeren. Een andere mogelijkheid is om de volledige cyste weg te halen doormiddel van een operatieve ingreep of een laserbehandeling.

Vooruitzichten bij een ontstoken navel

Je vooruitzichten zullen altijd afhangen ​​van de oorzaak van de ontsteking van je navel en hoe goed je er voor zult zorgen. Raadpleeg bijvoorbeeld altijd je huisarts wanneer je symptomen van infectie opmerkt, zoals:

  • roodheid,
  • zwelling,
  • een vies ruikende afscheiding.

Ga vervolgens de infectie te lijf met behulp van een antibioticum of een schimmelwerend middel.

Tips om een ontstoken navel te voorkomen

Om je navel optimaal gezond te houden en infecties te kunnen voorkomen, is het goed om de volgende tips en adviezen in acht te nemen:

  • Was jezelf, en dus ook je navel, met behulp ban een milde antibacteriële zeep en water. Je kunt een washandje of spons gebruiken om ook in je navel alles goed schoon te maken en zo al het te verwijderen vuil dat erin terecht is gekomen. Je kunt eveneens hiervoor een zoutoplossing gebruiken en je navel grondig te reinigen.
  • Nadat je jezelf hebt gewassen, moet je de binnenkant van je navel zeer goed droog maken.
  • Breng echter geen crèmes of lotions aan in je navel. Crème kan namelijk de navel gaan verstoppen en bacteriën of schimmels in staat stellen om er te gaan groeien.
  • Het dragen van strakke kleding, die je navel kan gaan irriteren, kun je ook beter vermijden. In plaats daarvan draag je beter losse, comfortabel zittende kleding die gemaakt is van natuurlijke stoffen, zoals katoen en zijde.
  • Laat geen piercings in je navel zetten. Op het moment dat je echter toch een piercing neemt, dan is het zaak om het gebied erg schoon te houden en op die manier infecties te kunnen voorkomen.
naturaplaza superfoods banner