Take a fresh look at your lifestyle.

Stoppen met roken, gevolgen en tips

Stoppen met roken, van levensbelang.
Waarom stoppen met roken een belangrijk doel is. Is een van je goede voornemens een belofte aan jezelf om te stoppen met roken? Als dat zo is dan doe je al goed je best om die eerste en belangrijkste stap te zetten. Hoe ga je dit nu in daden omzetten om met succes je doel te bereiken? Nicotine pleisters? Vapen? Of gewoon Cold turkey afkicken? In deze blog van Beautytrends.be geven we je vele tips en handvaten om te kunnen stoppen met die levensbedreigende en dure gewoonte. Roken is een belangrijke doodsoorzaak.

single reizen online banner

Een slechte gewoonte met dodelijke gevolgen

Als jij dagelijks rookt, kan dat ook voor jou dodelijke gevolgen hebben. Maar zelfs al af en toe een sigaretje opsteken, heeft gevolgen voor jouw gezondheid. Met roken stoppen, echt van levensbelang!

Roken is éen van de belangrijkste doodsoorzaken.

Roken kan in het algemeen wel worden beschouwd als een van de belangrijkste doodsoorzaken in dit land, vanwege de enorme hoeveelheid gezondheidsproblemen die het met zich meebrengt. Er is nooit een slecht moment om te beginnen met stoppen met roken, omdat je longen zich bij het stoppen onmiddellijk gaan herstellen van alle schade die het roken van sigaretten heeft veroorzaakt. Er zijn veel manieren en trucjes om te stoppen met roken, waaronder ook het gebruik van medicijnen. Als u echter op zoek bent naar meer natuurlijke remedies om te stoppen met roken dan kunt u misschien verschillende huismiddeltjes overwegen. Of je nu in één keer wilt stoppen met roken of deze slechte gewoonte in fases wilt afbouwen

Voor iedereen wel een manier om te stoppen met het kopen van sigaretten

Realiseer je, er is veel te winnen. Deze stoppen met roken tips zijn ook vaak alternatief, er is voor iedereen wel een manier te vinden om te stoppen met roken.

Dit zijn slechts een paar remedies waar u gebruik van kunt maken in uw poging om te stoppen met roken. Vergeet niet dat een sterke mentale instelling, samen met deze natuurlijke remedies om te stoppen met roken, je behoorlijk zal helpen je doel te bereiken. Maar het allerbelangrijkste is, geloof in jezelf! Je kunt het!

Detox kuur volgen nadat je gestopt bent met roken

Veel mensen vragen zich af of het zinvol is een detox kuur te volgen nadat je gestopt bent met roken. Helaas zullen de gevolgen van het roken niet verdwijnen door het nemen van een detox kuur of detox sapkuur. Wel kan ontgiften via een detox kuur positief zijn voor bijvoorbeeld je lever en je huid. Het volgen van een ontgiftingskuur kan in de meeste gevallen geen kwaad.

Natuurlijke remedies om te stoppen met roken

 1. Haver
  Haver is natuurlijk zeer gezond en is zeer rijk aan vezels, omega-3 vetzuren en kalium. Het eten van haver kan helpen bij het verlagen van het niveau van slechte cholesterol en het vrijhouden van de slagaders, wat ook weer helpt om het risico op hartaandoeningen te verlagen. Ze bevatten ook natuurlijke ingrediënten die stress kunnen verminderen, het zenuwstelsel kunnen versterken, vrije radialen kunnen bestrijden en een hoge bloeddruk kunnen bestrijden. Al deze voordelen kunnen natuurlijk cruciaal zijn voor rokers die een hoger risico lopen op hart- en vaatziekten. Haver kan rokers ook direct helpen te stoppen. Een extract afgeleid van groene haver kan namelijk ontwenningsverschijnselen verlichten en dus helpen om het verlangen naar sigaretten te verminderen.
 2. Cayennepeper, ook goed bij stoppen met roken
  Cayennepeper is behalve lekker ook een uitstekende remedie om de hunkering naar een sigaret te helpen onderdrukkend. Het desensibiliseert het ademhalingssysteem voor tabak en chemische irriterende stoffen, waardoor de hunkering naar sigaretten wordt gedwarsboomd. Zorg ervoor dat u het kruid wel dagelijks inneemt; voeg een paar snufjes toe aan je glas water om echt goed te profiteren van de effecten.
 3. Ginseng
  Bij diverse onderzoeken is het aangetoond dat ginseng helpt om nicotine-geïnduceerde afgifte van de neurotransmitter dopamine te voorkomen. Natuurlijk is dopamine een stofje wat iemand zich beter laat voelen na het roken, wat tegelijkertijd deel uitmaakt van het nicotineverslavingsproces. Een theelepel ginseng poeder toegevoegd aan uw ontbijtgranen of eiwit shake zal al helpen om de zucht naar een sigaret te verlichten.
 4. Sint-Janskruid
  Sint-Janskruid wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van depressies, maar er zijn ook vele onderzoeken die bevestigen dat dit medicinale kruid ook helpt mensen stoppen met roken. In een studie kregen 50 mensen die 1 of meer sigaretten per dag rookten Sint-Janskruid (450 mg capsule 2 keer per dag) toegediend plus stoppen met roken therapie. Na 20 weken was 42,5 % van hen daadwerkelijk gestopt, en blijvend gestopt tot in de twintigste week.

Stoppen met roken middels kruidensigaretten

Kruidensigaretten kunnen de gewone sigaretten vervangen en ook helpen de verslaving te doorbreken. Een kruiden sigaret heeft een heel andere werking dan een elektrische sigaret. Rokers raken gewend aan het grijpen naar een sigaret in bepaalde situaties of op specifieke momenten gedurende de dag. Soms gaat een sigaret roken meer over vertrouwdheid of comfort dan over de nicotine. Kruidensigaretten bevatten veel minder chemicaliën en kankerverwekkende stoffen dan gewone sigaretten.
De belangrijkste voordelen van kruidenmedicijnen en kruidensigaretten zijn dat ze niet verslavend zijn. Deze sigaretten bevatten geen nicotine. Ze worden gemaakt met heerlijke kruiden zoals bijvoorbeeld munt, kaneel, zoethout of citroengras. Ze bevatten zelf ook een aantal kankerverwekkende stoffen, dus ze mogen alleen worden gebruikt als een middel voor de korte termijn om de gewoonte te doorbreken en niet op lange termijn.

6. Lobelia
Dit kruid is zeer bevorderlijk om mensen te helpen de effecten van nicotine afname te bestrijden en is ook te vinden in veel anti-rookproducten. Het actieve ingrediënt in lobelia, lobeline, wordt verondersteld om identieke acties in het lichaam op te roepen als nicotine. Verder onderzoek heeft aangetoond dat de lobeline niveaus van de neurotransmitter dopamine in de hersenen ongeveer vergelijkbaar zijn als wat je met roken zou krijgen.
7. Hyssop
De hyssop heeft de mogelijkheid om te helpen bij het opruimen van slijmcongestie in de longen, wat een bijkomend probleem is bij mensen, geassocieerd met COPD. Het is ook bekend dat het helpt bij het verlichten van de angst, paniek en zelfs bij de hysterie die soms wordt geassocieerd met stoppen met roken. Lees hier ook wat de gezondheidsvoordelen van hop zijn.
8. Valeriaan
Een van de belangrijkste kalmerende kruiden die worden gebruikt om mensen te helpen met angst, paniekaanvallen, stress en slapeloosheid. Valeriaan fungeert verder ook als een spierverslapper. Valeriaan is duidelijk een van de kruiden bij uitstek bij het stoppen met roken om de problemen van slapeloosheid, rusteloosheid en angst aan te pakken. Lees hier wat stress kan doen.

Het herstellen van de schade

Zodra je jezelf met succes hebt losgebroken van de verslaving is het zeer essentieel om de schade te herstellen die in je leven is veroorzaakt door het roken. En door het roken heb je niet alleen gebitsschade. Ongeacht wat je verteld wordt: De schade is wel degelijk omkeerbaar door combinatie van een goed dieet, de juiste lichaamsbeweging, meditatie en -vooral belangrijk – voldoende slaap.
Roken vernietigt vitamine C in het lichaam – een zeer belangrijke antioxidant. Als gevolg hiervan is het belangrijk om uw vitamine C-inname te gaan verhogen tot overal 5000 – 20000 mg per dag. Dit zal helpen om een deel van de oxidatieve stress wat roken heeft veroorzaakt te verminderen. Daarnaast zijn vitamine E en A ook essentieel voor het herstellen van de schade aan uw cellen en slijmvliezen. Een ander belangrijk mineraal om te overwegen is Q10, een zogeheten co-enzym. Dit is nog een andere krachtige antioxidant die helpt de longen en het hart te beschermen, terwijl het de zuurstoftoevoer naar de hersenen sterk verbeterd.

De Beste manieren om te stoppen met roken

1.Stel een datum en tijd in om te stoppen, bijvoorbeeld 2 januari om 4 uur ’s middags.
Visualiseer die datum en die tijd als de tijd dat je stopt, en blijf dit herhalen.
Je stopt dan op natuurlijke wijze met roken, dus blijf gewoon roken tot die tijd. Probeer niet van tevoren te minderen, dat maakt de sigaretten alleen maar waardevoller.
2. Kijk vooruit
Vergeet niet dat je niets opgeeft omdat sigaretten helemaal niets voor je doen. Ze bieden je geen echt plezier of houvast, ze houden je gewoon verslaafd – je bent een slaaf van nicotine. Zie het duidelijk in je hoofd: je verliest niets en je boekt geweldige positieve winsten, niet alleen in gezondheid, energie en geld, maar ook in vertrouwen, zelfrespect, vrijheid en vooral in de lengte en de kwaliteit van je toekomstige leven. Je zult het leuk vinden om een niet-roker te zijn vanaf het moment dat je je laatste sigaret uitdeed, dat garandeer ik je.
3. Neem een laatste sigaret
Je geeft het roken gemakkelijk op, dus leg een plechtige gelofte af.
Eigenlijk is er niets om op te geven – je raakt iets kwijt. Iets wat je geld kost, iets wat stinkt, iets wat je afhankelijk maakt en houdt. Steek je laatste sigaret aan en doe een plechtige gelofte dat ongeacht welke hoogte- of dieptepunten je in de toekomst kunnen overkomen, je nooit meer een andere sigaret zult puffen of nicotine in welke vorm dan ook zult nemen. Dit is een van de belangrijkste beslissingen die u ooit zult nemen, omdat de lengte en kwaliteit van je toekomstige leven er kritisch van afhangen. Bovendien weet je zelf dat het de juiste beslissing is. Nadat je voor jezelf hebt besloten dat dit de juiste beslissing is begin je ook nooit te twijfelen aan die beslissing.
4. Wees cool over onthouding
Je lichaam zal een paar dagen slecht voelen door nicotinegebrek, maar dat betekent niet dat je je ellendig hoeft te voelen of naar sigaretten moet gaan hunkeren. De fysieke onthouding is zeer licht – er is geen pijn – en het gaat snel weer voorbij. Bovendien lijden rokers hun hele leven onder het roken. Niet-rokers lijden er niet onder. Je bent een niet-roker en dus ben je er snel voor altijd vanaf.
Als je een sigaret associeert met een kopje koffie of thee dan moet je dat los van elkaar gaan zien en in plaats van te denken: “Shit, ik kan nu geen sigaret nemen”, denk dan gewoon: “Is het niet geweldig: ik kan van dit moment genieten zonder mezelf dood te hoeven stikken”.
5. Socialiseer zoals normaal
Je zult niet hunkeren naar een sigaret, dus het is niet nodig om rokers te vermijden. Probeer rooksituaties niet te vermijden. Ga vanaf het begin naar buiten en geniet van alle sociale gelegenheden en benijd rokers niet, heb eerder medelijden met hen. Realiseer je dat ze jaloers op je zullen zijn, want elk van hen zal gaan wensen dat ze zoals jij zouden kunnen zijn: vrij van de hele smerige nachtmerrie.
Geen enkele roker wil dat hun kinderen beginnen met roken, wat betekent dat ze willen dat ze zelf niet zijn begonnen. Vergeet niet dat jij niet beroofd wordt, maar die arme rokers. Ze worden beroofd van hun gezondheid, energie, geld, gemoedsrust, vertrouwen, moed, zelfrespect en vrijheid. Als je een sigaret wordt aangeboden, zeg dan gewoon: “Nee bedankt – ik rook niet”, in plaats van een lang gesprek te beginnen over hoe lang het geleden is dat je bent gestopt.
6. Denk aan roken
Probeer niet “niet na te denken over” roken – het werkt niet en werkt zelfs tegen je.
Als ik zeg: “Denk niet aan een bakstenen muur, waar denk je dan aan? Juist aan die muur met de bakstenen, zo werkt het menselijke brein. Zorg er gewoon voor dat wanneer je erover nadenkt, je niet denkt: “Ik wil een sigaret, maar ik kan er geen nemen” maar in plaats daarvan: “Het is geweldig: ik hoef niet meer te roken en ik wil niet meer roken. Yessss, ik ben een niet roker!” Dan kun je er aan denken wat je wilt en zul je nog steeds gelukkig zijn.
7. Er bestaat niet zoiets als “slechts één” sigaret nadat je al bent gestopt met roken
Laat je nooit voor de gek houden door te denken dat je die vieze sigaret kunt nemen om sociaal te zijn of gewoon even om over een moeilijk moment heen te komen. Als je dat doet dan bevind je je in een mum van tijd weer in een terugval. Denk nooit in termen van één sigaret, denk altijd aan de hele smerige levensketting. Vergeet niet: er bestaat niet zoiets als slechts één sigaret.
8. Vermijd vervangers
Pleisters, neussprays en e-sigaretten houden de verslaving gewoon nog in leven.
Gebruik geen nicotinevervangers. Ze maken het allemaal moeilijker om te stoppen omdat ze de illusie bevestigen dat je een soort offer brengt. Vervangers die nicotine bevatten zoals e-sigaretten of zogenaamde anti-rook pleisters, neussprays en inhalatoren – zijn bijzonder nutteloos omdat ze de verslaving aan nicotine gewoon nog steeds in leven houden. Het is alsof je een heroïneverslaafde adviseert die de drug van een folie rookt, om het in plaats daarvan te injecteren.
9. Gooi je sigaretten weg
Je bent al een niet-roker op het moment dat je je laatste sigaret uitdeed. Bewaar geen sigaretten voor in geval van nood. Als je dat doet, betekent het dat je erg twijfelt aan je beslissing. Niet-rokers hebben geen sigaretten nodig. In feite is een van de vele geneugten van vrij zijn niet om je zorgen te hoeven maken over het hebben van sigaretten, om die slavernij te beëindigen.
10. Geniet van je vrijheid
Het leven zal snel weer normaal worden als een niet-roker, maar wees wel steeds op je hoede om niet terug in de val te vallen. Als je hersenen je ooit voor de gek houden door te denken “Slechts één sigaret”, onthoud dan dat zoiets niet bestaat, dus de vraag die je jezelf moet stellen is niet: “Zal ik nu een sigaret hebben” maar “Wil ik weer een roker worden, de hele dag, elke dag die dingen in mijn mond steken, nooit mogen stoppen?” Het antwoord “Nee”. Waarom niet? “Omdat ik het niet leuk vond om een roker te zijn – daarom besloot ik om niet-roker te worden”. Op die manier kunnen die momenten aangenaam worden als je jezelf feliciteert dat je vrij bent en op die manier kun je genieten van de voordelen van stoppen met roken en de rest van je leven niet-roker blijven.

Stoppen met roken via Hypnose en Hypnotherapie

Kan Hypnotherapie of hypnose u helpen te stoppen met roken?
Wanneer de meeste mensen aan hypnose denken, denken ze direct aan een goochelaar, met een horloge of sieraad in zijn vingers, bungelend voor iemand zijn ogen, terwijl ze zeggen: “Je wordt slaperig …” Maar dat is niet alles waar hypnose over gaat. In feite wenden veel mensen die willen stoppen met roken zich tot hypnose of hypnotherapie om hun doel te bereiken.
Hypnose omvat het gebruik van bepaalde ontspanningstechnieken om een persoon in een veranderde staat van bewustzijn te kunnen brengen die bekend staat als een trance. Terwijl hij in trance is, wordt de persoon ook meer geneigd om suggesties, ideeën en beelden van de hypnotiseur blindelings te accepteren. De trancetoestand kan mensen ook helpen hun lichaam en hun emotionele en psychologische reacties beter te begrijpen.

Geen bewijs gevonden dat dit helpt bij stoppen met roken

Onderzoek ondersteunt hypnose/hypnotherapie niet als een bewezen middel om mensen te helpen stoppen met roken. Een wetenschappelijk overzicht van bestaande studies vond namelijk geen bewijs dat hypnotherapie beter werkte dan andere hulpmiddelen om te stoppen met roken of zelfs helemaal geen behandeling (de cold turkey methode werkt voor sommigen juist heel goed)

Sommige mensen hebben echter wel succes gemeld bij het stoppen met roken met behulp van hypnotherapie. Om een hypnose succesvol te laten zijn als een manier om te stoppen met roken, moet de persoon veel vertrouwen hebben in de therapeut.

Geschiedenis van Hypnotherapie als Behandeling

Hypnotherapie werd al gebruikt in psychologische behandeling sinds de jaren 50, toen psychiaters het potentieel van hypnose toonden als een hulpmiddel bij traditionele therapie. Het eerste gebruik van hypnotherapie om mensen te helpen stoppen met roken werd beschreven in de jaren 70. Een van de eerste, goed werkende hypnotische behandelingen is bekend geworden als de “Spiegel-techniek” en omvat concentratie op drie hoofdideeën:
• Roken is giftig voor je lichaam.
• Je hebt je lichaam nodig als je wilt leven.
• Als u wilt leven, moet u uw lichaam respecteren en beschermen.
Tegenwoordig zullen hypnotherapeuten suggereren dat rokers sigaretten associëren met onaangename smaken, geuren of sensaties – bijvoorbeeld dat sigarettenrook naar benzinegeur ruikt, dat de rook een nare smaak heeft of dat roken ervoor zorgt dat je last hebt van een droge mond. Ze kunnen ook suggereren dat rokers geloven dat ze de wens om te roken hebben verloren en gemakkelijk kunnen omgaan met hun nicotineontwenningsverschijnselen.

Wat te verwachten van Hypnotherapie om te stoppen met roken.

Een hypnotherapeut begint de eerste sessie met het stellen van vragen over je medische geschiedenis en het probleem dat je binnenbracht. Hij of zij zal je waarschijnlijk een uitleg geven over hypnose en hoe het allemaal werkt, en zal je dan in je eerste trance begeleiden. De therapeut zal je waarschijnlijk ook enkele zelfhypnosetechnieken aanleren, dit zodat je de hypnotherapie zelf kunt versterken. Hypnotherapiesessies duren meestal ongeveer een uur tot twee uur.
Meerdere sessies om de suggesties van de hypnotherapeut te versterken worden meestal wel aanbevolen. De meeste mensen beginnen al vooruitgang te tonen na vier sessies, hoewel hypnotherapie kan doorgaan zolang je de suggesties moet blijven versterken.
De gemiddelde kosten voor een hypnotherapiesessie zijn ongeveer 70 tot 100 euro. Afhankelijk van de zorgverzekeraar zouden deze deels of geheel ook vergoed kunnen worden.

Voor- en nadelen van hypnotherapie bij stoppen met roken

Voordelen:
Hypnotherapie kan succesvol zijn als combinatietherapie, gebruikt in combinatie met andere behandelingen voor aandoeningen zoals stress, angst, depressie en pijn. Hypnose omvat niet het gebruik van medicijnen, wat rokers zeker kan aanspreken die niet geïnteresseerd zijn in het gebruik van medicijnen of nicotine vervangende producten.
Houd er rekening mee dat hypnotherapie niet gevaarlijk is. De hypnotiseur kan je niet iets laten doen wat jij niet wilt doen. Het grootste risico bestaat meestal uit het onbedoeld creëren van valse (nep) herinneringen op basis van suggesties van de hypnotherapeut.
Nadelen:
Wat de nadelen betreft is de belangrijkste kritiek op hypnotherapie om te stoppen met roken dat geen enkel onderzoek tot nu toe heeft bewezen dat het eigenlijk werkt. Hypnotherapie wordt ook niet beschouwd als een geldige behandeling voor mensen die alcoholist of drugsverslaafd zijn of te maken hebben met hallucinaties en psychotische episodes. Echter voor mensen die er ontvankelijk voor zijn kan het goed werken.

Het vinden van een Hypnotherapeut
Hypnotherapie moet altijd worden uitgevoerd door een geestelijke gezondheidswerker die is gecertificeerd en een speciale opleiding in hypnose heeft gekregen. Verschillende beroepsgroepen kunnen u in contact brengen met een erkende hypnotherapeut bij u in de buurt.

Risico op longkanker groot door roken

Van roken kunt u longkanker krijgen, zo simpel zijn de feiten eigenlijk. Er zijn een aantal tekenen waar u op moet letten om te bepalen of u een risico loopt op longkanker. Roken veroorzaakt namelijk elk jaar meer sterfgevallen door kanker dan mensen met darm-, prostaat- en borstkanker doodgaan. Longkanker treedt op wanneer u een oncontroleerbare groei van abnormale cellen heeft die begint in een of beide longen. Deze groei vindt plaats in de cellen die langs je luchtpassages lopen. In plaats van dat deze abnormale cellen zich ontwikkelen tot gezond longweefsel, vermenigvuldigen ze zich erg snel en vormen ze schadelijke tumoren. Dit leidt ertoe dat uw longen hun vermogen om zuurstof in uw bloedbaan te leveren verliezen. Het goede nieuws is dat u uw risico op longkanker aanzienlijk kunt verlagen met een paar levensstijlveranderingen.
Roken
Als u rookt, loopt u een verhoogd risico op longkanker. Roken is dan ook de belangrijkste oorzaak van longkanker. Van degenen die longkanker hebben is ruim 90% van deze personen een roker. Dit roken is niet alleen beperkt tot sigaretten, maar omvat ook andere tabaksproducten, sigaren en pijpen. 7.000 giftige chemicaliën en chemische verbinding in een sigaret en andere tabakswaar komen vrij als u rookt.

Loopt u extra risico op longkanker?

Uiteraard, als u ervoor kiest om te roken dan heeft u een verhoogde kans op longkanker. Roken verhoogt uw longkanker namelijk met 15 tot 30 keer ten opzichte van het risico van niet-rokers. Deze kanker veroorzaakt door roken kan ook kanker veroorzaken in andere delen van het lichaam. Het goede nieuws is wel dat als u op welke leeftijd dan ook stopt met roken, u uw risico op het ontwikkelen van longkanker aanzienlijk kunt verlagen.
Blootstelling aan tweedehands rook
Als u niet rookt, maar wel regelmatig in de buurt bent van iemand die zelf wel rookt, verhoogt dit ook uw risico op het krijgen van longkanker. Wanneer men de tweedehands rook inademt, lijkt het erg op zelf roken. Veertig procent van de volwassenen en 50 procent van de kinderen die niet roken, wordt regelmatig blootgesteld aan tweedehands rook. Bescherm uzelf door uw blootstelling aan rokers zoveel mogelijk te beperken om uw risico op longkanker aanzienlijk te verminderen.
Blootstelling aan asbest, radongas en andere kankerverwekkende stoffen
Asbest, arseen, chroom, uitlaatgassen en sommige vormen van silica en nikkel kunnen ook uw kansen op longkanker vergroten. Sommige industrieën waarin deze chemicaliën veel voorkomen zijn fabrieken, sloopbedrijven, isolatie en de scheepsbouw.
Radongas, dat afkomstig is van de afbraak van uranium in bodem, rotsgrond en water, is een andere factor die er toe kan leiden dat u longkanker krijgt. Het kan zich ophopen in uw huis of in een bedrijfsgebouw. Radon is vooral zeer belangrijk om op te letten, omdat het bijna niet detecteerbaar is via geur, smaak of zicht. Het is echter wel zeer krachtig en veroorzaakt elk jaar ook duizenden gevallen van longkanker.

Stoppen met Roken heeft veel voordelen

Velen stellen bij de dokter, in een ziekenhuis of bij een therapeut de vraag:
“Ik rook al 30 jaar een pakje sigaretten per dag – wat heeft het nu nog voor zin om te stoppen? Kan ik na al die tijd stoppen? Ja natuurlijk, als je vandaag stopt begint je lichaam direct met je herstel ervan en zal het lichaam de afbraak gaan tegenhouden. Stop je pas over 10 jaar dan is dat wellicht te laat.
Het maakt niet uit hoe oud je bent of hoe lang je al rookt, stoppen met roken verbetert op elk moment je gezondheid, en dat begint al bij dag 1 dat je daadwerkelijk stopt. Wanneer je stopt, zul je waarschijnlijk nog vele jaren aan je leven toevoegen, je zult gemakkelijker ademen, meer energie hebben en flink geld besparen.
Er zijn nog meer voordelen, zoals:
-Verlaag je risico op kanker, hartaanval, beroerte en longziekte. Eet en leef gezonder en verlaag je cholesterol gehalte
-Een betere doorbloeding hebben
-Verbeter je smaak- en reukvermogen
-Stop met stinken naar rook
-Geef het goede voorbeeld voor je kinderen en/of kleinkinderen
Onderzoek bevestigt dat, zelfs als je 60 jaar of ouder bent en al tientallen jaren rookt, stoppen je gezondheid daarna zal verbeteren. Roken verkort je leven. Het veroorzaakt ongeveer een op de elf sterfgevallen per jaar.
Roken maakt honderdduizenden mensen per jaar ziek door het veroorzaken van:
Longziekte.
Roken beschadigt uw longen en luchtwegen en veroorzaakt soms chronische bronchitis. Het kan ook emfyseem veroorzaken, dat uw longen vernietigt, waardoor het erg moeilijk wordt om te ademen.

Roken verhoogt risico op Hart- en vaatziekten.

Roken verhoogt het risico op een hartaanval en beroerte. Roken wordt ook in verband gebracht met hartfalen en hart- en vaatziekten.

Roken en Kanker.

Roken kan kanker van de longen, mond, strottenhoofd, slokdarm, maag, lever, pancreas, nier, blaas en baarmoederhals veroorzaken.

Ademhalingsproblemen.
Als u rookt, heeft u meer kans om griep, longontsteking of andere infecties te krijgen die uw ademhaling kunnen verstoren dan een niet roker.
Osteoporose.
Het roken van tabak verhoogt het risico op het ontwikkelen van osteoporose (zwakke botten).

Ziekten van het oog.
Roken verhoogt het risico op oogziekten die kunnen leiden tot verlies van gezichtsvermogen en blindheid, waaronder staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Suikerziekte.

Rokers hebben meer kans om diabetes type 2 te ontwikkelen dan niet rokers, en roken maakt het moeilijker om diabetes onder controle te krijgen als u deze al heeft. Diabetes is een gevaarlijke ziekte die kan leiden tot blindheid, hartaandoeningen, neurologische aandoeningen, nierfalen en amputatie. Lees hier over de symptomen van diabetes.

Roken kan ook gemakkelijk de spieren belasten en het genezen van wonden moeilijker maken, het risico op erectiestoornissen bij mannen vergroten en de huid donkerder en rimpelig maken.

COVID-19 en roken

Oudere volwassenen hebben meer kans om ernstig ziek te worden van COVID-19. Roken kan ervoor zorgen dat u meer kans heeft om in het ziekenhuis te worden opgenomen, het gebruik van een beademingsapparaat nodig heeft om u te helpen ademen, of intensieve zorg nodig heeft als u wordt getroffen door het COVID-19-virus. Als u COVID-19-symptomen heeft, is het belangrijk dat u onmiddellijk met uw zorgverlener spreekt. Ga naar de GGD voor meer informatie over manieren om te stoppen met roken.
Nicotine is een drug
Nicotine is de drug in tabak die sigaretten zo verslavend maakt. Hoewel sommige mensen die stoppen met roken geen ontwenningsverschijnselen hebben, blijven veel mensen sterk hunkeren naar sigaretten. Ze kunnen zich ook chagrijnig, hongerig of moe voelen. Sommige mensen hebben hoofdpijn, voelen zich depressief of hebben slaap- of concentratieproblemen. Deze symptomen vervagen na verloop van tijd.

Hulp bij stoppen met roken is onontbeerlijk

Veel mensen zeggen dat de eerste stap om succesvol te stoppen met roken is om een stevige beslissing te nemen om te stoppen en een definitieve datum te kiezen om te stoppen. Maak een plan om te leren omgaan met de situaties die je drang om te roken en om te gaan met hunkering kunnen triggeren. Mogelijk moet u veel benaderingen proberen om te vinden wat het beste voor u werkt.
Dus:
-Praat met je dokter.
-Lees zelfhulpinformatie.
-Ga naar individuele of groepsbegeleiding.
-Vraag een vriend om hulp.
-Bedenk wat je kunt doen met het geld dat je uitgeeft aan sigaretten.
-Maak een wandeling of probeer een nieuwe fysieke activiteit die je leuk vindt.
-Neem medicijnen om te helpen bij symptomen van nicotineontwenning.
-Sommige mensen maken zich zorgen over gewichtstoename als ze stoppen. Als dat je zorgen verminderd, maak dan een plan om te gaan bewegen of te sporten en meer fysiek actief te zijn wanneer je stopt – het kan je afleiden van je verlangens en is belangrijk voor gezond ouder worden.

Het doorbreken van deze ongezonde verslaving

Wanneer u stopt met roken dan heeft u mogelijk ondersteuning nodig om het verlangen van uw lichaam naar nicotine aan te kunnen. Nicotine vervangende producten helpen sommige rokers te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld kauwgom, pleisters of zuigtabletten kopen.
Er zijn ook voorgeschreven medicijnen die u kunnen helpen met stoppen. Een nicotine neusspray of inhalator kan ontwenningsverschijnselen verminderen en het voor u gemakkelijker maken om te stoppen met roken.

Andere geneesmiddelen kunnen ook helpen bij ontwenningsverschijnselen. Praat met uw arts over welke geneesmiddelen het beste voor u zijn.

Sigaren, pijpen, waterpijpen, pruimtabak en snuiftabak zijn niet veilig

Sommige mensen denken dat rookloze tabak (pruimtabak en snuiftabak), pijpen en sigaren veilige alternatieven zijn voor sigaretten. Dat zijn ze niet. Rookloze tabak veroorzaakt kanker in de mond en alvleesklierkanker. Het veroorzaakt ook precancereuze laesies (bekend als orale leukoplakie), tandvleesproblemen en nicotineverslaving. Pijp- en sigarenrokers kunnen kanker in de mond, lip, strottenhoofd, slokdarm en blaas ontwikkelen. Degenen die inademen tijdens het roken hebben ook een verhoogd risico op longkanker, hartaandoeningen, chronische bronchitis, chronische obstructieve longziekte en emfyseem. Het gebruik van een waterpijp om tabak te roken brengt veel van dezelfde gezondheidsrisico’s met zich mee als het roken van sigaretten.

Tweedehands rook is gevaarlijk

Tweedehands rook gemaakt door sigaretten, sigaren en pijpen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor familie, vrienden en zelfs huisdieren van rokers. Tweedehands rook is vooral gevaarlijk voor mensen die al long- of hartaandoeningen hebben. Bij volwassenen kan tweedehands rook hartaandoeningen en longkanker veroorzaken. Bij baby’s kan het risico op wiegendood verhogen, de onverklaarbare dood is van een baby. Kinderen hebben ook meer kans op longproblemen, oorinfecties en ernstige astma als ze in de buurt van tweedehands rook zijn.

Krijg de feiten over e-sigaretten

Elektronische sigaretten, of e-sigaretten, leveren nicotine, smaakjes en andere chemicaliën die door de gebruiker worden ingeademd. Ze worden soms “e-cigs”, “e-waterpijpen”, “mods”, “vape-pennen” en “vapes” genoemd en kunnen eruit zien als gewone sigaretten, pennen of zelfs als USB-sticks. Ze kunnen schadelijke stoffen bevatten zoals lood en kankerverwekkende chemicaliën, naast nicotine, die verslavend is. Sommige smaakstoffen in e-sigaretten zijn in verband gebracht met longziekte. Wetenschappers bestuderen nog steeds de langetermijneffecten van e-sigaretten op je gezondheid. Er is maar een beperkt bewijs dat ze rokers helpen stoppen.

Nadat je gestopt bent met roken, zal je conditie verbeteren

Het goede nieuws is dat – nadat je bent gestopt met roken- zelfs als je 60 70 of 80 bent:
Je hartslag en bloeddruk dalen tot meer normale niveaus.
Je zenuwuiteinden beginnen te regenereren, zodat je beter kunt ruiken en smaken.
Je longen, harten bloedsomloop zullen beter gaan functioneren.
Je hoest minder en voelt je minder vaak buiten adem.
Je kans op een hartaanval of beroerte zal afnemen.
Je ademhaling zal verbeteren.
Je kans op kanker zal lager zijn.
Het maakt niet uit hoe oud je bent, al deze gezondheidsvoordelen zijn belangrijke redenen om een plan te maken om te stoppen met roken. Een getrainde therapeut kan je helpen om te stoppen met roken of op koers te blijven. Veel mensen hebben een paar pogingen nodig voordat ze voorgoed stoppen met roken. Als je terugvalt en een sigaret rookt, ben je geen mislukkeling. Je kunt het opnieuw proberen en succesvol zijn. Het is nooit te laat om te profiteren van stoppen met roken. Stoppen, zelfs op latere leeftijd, kan het risico op hartaandoeningen, beroertes en kanker in de loop van de tijd aanzienlijk verlagen en het risico op overlijden verminderen.

Vapen en risico’s

Kun je een bloedstolsel krijgen van vapen? Volgens nieuw onderzoek wel. Met nicotine beladen e-sigaretten verhogen het risico van een gebruiker op bloedstolsels, beschadigen kleine bloedvaten en kunnen ook de hartslag en bloeddruk verhogen, zo blijkt uit een nieuwe studie. De effecten zijn vergelijkbaar met die veroorzaakt door traditionele sigaretten en wekken de bezorgdheid dat langdurig vapen kan helpen bij het veroorzaken van hartaanvallen of beroertes. Onze resultaten suggereren dat het gebruik van e-sigaretten die nicotine bevatten vergelijkbare effecten op het lichaam hebben als het roken van traditionele sigaretten. Dit effect op bloedstolsels is belangrijk omdat we weten dat dit op de lange termijn kan leiden tot verstopte en smallere bloedvaten, en dat brengt mensen natuurlijk in gevaar voor hartaanvallen en beroertes.
Nicotine, of het nu wordt gevonden in traditionele of elektronische sigaretten kan leiden tot een hartaanval en beroerte zeggen longspecialisten in een recent interview. Nog een reden waarom e-sigaretten niet als veiliger moeten worden beschouwd dan sigaretten.

Uitgebreid getest.

Deelnemers werden getest voor en na het nemen van 30 trekjes van een e-sigaret met nicotine, en voor en na 30 trekjes van een e-sigaret zonder nicotine. De twee tests werden bij verschillende gelegenheden uitgevoerd, met een tussentijd van ten minste een week. Bij elke gelegenheid maten de onderzoekers de hartslag en bloeddruk en verzamelden ze een bloedmonster voordat de vrijwilligers de e-sigaretten gebruikten, vervolgens 20 minuten na gebruik en opnieuw 60 minuten na gebruik.
Roken met e-sigaretten met nicotine erin leidde tot onmiddellijke veranderingen op de korte termijn bij 26% toename van bloedstolsels na 20 minuten, met niveaus die na een uur weer normaal worden, vond de studie. Er was ook een stijging van de gemiddelde hartslag na het vapen – van 78 naar 86 slagen per minuut – en een stijging van de gemiddelde bloeddruk van 128 naar 147 mmHg.
In nog een bevinding toonde hightech visualisatie met lasertechnologie aan dat de kleine bloedvaten van de vrijwilligers tijdelijk smaller werden nadat ze met nicotine hadden gevaped. Geen van deze effecten trad op nadat de deelnemers e-sigaretten zonder nicotine gebruikten, merken de auteurs van de studie op. Dat is ook logisch, want nicotine staat er namelijk om bekend dat het de niveaus van hormonen zoals adrenaline verhoogt, wat de kans op bloedstolsels weer kan verhogen.

Waterpijp en Vapen; Bedreiging voor je gezondheid

Veel onafhankelijke studies bewijzen dat vapen verre van onschadelijk is. E-sigaretten in hun vele vormen werden op de markt gebracht zonder de juiste regelgeving. Hun veiligheid en effectiviteit bij het helpen van rokers om te stoppen werd niet bewezen of aangetoond met ondersteunend onderzoek. Rokers geloven misschien zelf wel dat vapen hen kan helpen de nicotineverslaving te schoppen, maar in plaats daarvan worden rokers vaak dubbele gebruikers van zowel de vape-producten als van de gewone sigaretten, waardoor ze vaak worden gehinderd om daadwerkelijk te stoppen met proberen.
Een soort veilige keuze die juist niet veilig is. Hoewel grotere studies nodig zijn om dit nog te bevestigen, kan onderzoek wel helpen om de reclame, marketing en sociale media tegen te spreken waaraan patiënten die roken vaak worden blootgesteld.

Vrouwen die roken

Roken kan wellicht cool eruit zien, maar de maatschappelijke consensus is de afgelopen decennia al gedraaid naar vies, slecht voor je en juist niet cool. Het kan voor jezelf voelen als een cool idee, totdat het niet zo is. Roken doet eigenlijk veel meer schade aan je dan alleen een slechte adem en bevlekte tanden geven. Volgens een nieuwe studie verhoogt roken het risico op een hartaanval bij alle mensen, maar vooral veel meer bij de jonge vrouwen die roken.

Britse onderzoekers onderzochten gegevens over meer dan 4000 gevallen van acuut ST-segment elevatie myocardinfarct dat plaatsvond in de regio Yorkshire van Engeland tussen januari 2009 en juli 2014. Dit wordt soms ook wel een ernstige hartaanval genoemd en wordt veroorzaakt door een volledige verstopping van een van de belangrijkste hartslagaders. Eerder onderzoek heeft roken gekoppeld aan bijna 50% van de gevallen.

Vrouwen in deze leeftijdsgroep die rookten hadden een meer dan 13 keer hoger risico dan vrouwen die niet rookten. Mannen in deze leeftijdsgroep die rookten hadden een 8,6 keer hoger risico dan niet rokers. Er zijn verschillende mogelijke redenen waarom roken leidt tot een veel groter risico bij vrouwen dan bij mannen, aldus de auteurs.

Ook hebben mannen grotere hartslagaders dan vrouwen, wat betekent dat chronische ontsteking veroorzaakt door roken kan leiden tot een grotere vernauwing van de hartslagaders van vrouwen. De auteurs merkten op dat terwijl roken het risico verhoogt, het risico snel wordt verlaagd als u stopt.

Wat verandert er in je lichaam als je stopt met roken?

Eén van de belangrijkste oorzaken van sigaretten roken of andere tabaksproducten is de sterfte in ons land, het stoppen met roken kan zeer zwaar zijn. Velen zijn bang dat het een lange tijd gaat kosten om echte verbeteringen in de gezondheid en in het welbevinden te zien, maar de tijd die het in beslag neemt voordat je de voordelen ervan krijgt gaat sneller dan dat je uiteindelijk dacht. De voordelen op je gezondheid start namelijk al in binnen een uur nadat je de laatste sigaret hebt genomen en blijven daarna uur op uur, dag in dag uit verbeteren.
Snelle feiten over stoppen met roken:
-Stoppen met het roken van sigaretten betekent namelijk het stoppen van een verslaving en gewoonte en in wezen eigenlijk het opnieuw bedwingen van het geheugen om klaar te zijn met het verlangen naar nicotine.
-Je hebt een stopplan nodig om het stoppen met roken te laten slagen, want je moet de zin en verslaving kunnen tegengaan, onderdrukken en dat ook blijven volhouden.
-Na de laatste sigaret merk je al na 1 uur het verschil en komt je gezondheid al terug, maar de meeste rokers nemen dan al een nieuwe sigaret.
-Het risico dat je loopt op kanker, hartdoeningen, longproblemen en andere aandoeningen die je kunt oplopen door het roken vermindert zodra je stopt met roken.

Tijdlijn

De voordelen van het stoppen met roken starten bijna onmiddellijk. Zodra je stopt met roken, begint je lichaam zich te herstellen dit gebeurt in fases:

1 uur
In slechts 20 minuten na het roken van de laatste sigaret daalde de hartslag en keerde deze terug naar normaal. De bloeddruk begint te dalen en de bloedcirculatie kan beginnen te verbeteren.

12 uur
Sigaretten bevatten veel bekende gifstoffen, waaronder teer, benzeen, nicotine en koolmonoxide, een gas dat aanwezig is in sigarettenrook. Dit gas kan in hoge doses schadelijk of dodelijk zijn en voorkomt dat zuurstof de longen en het bloed binnendringt. Als u in korte tijd een grote dosis inhaleert, kunt u stikken door zuurstofgebrek. Na slechts 12 uur niet roken, zal het lichaam overtollige koolmonoxide uit sigaretten verwijderen. Het koolmonoxidegehalte wordt weer normaal, waardoor het zuurstofgehalte van het lichaam stijgt.
1 dag
Het risico op een hartaanval neem al af na slechts 1 dag na het stoppen met roken. Roken verlaagt het gehalte aan goede cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziekten verhoogt en het moeilijker maakt om het hart gezond te laten werken. Roken kan ook de bloeddruk en bloedstolsels verhogen, waardoor het risico op een beroerte toeneemt. Slechts 1 dag na het stoppen met roken begint iemands bloeddruk te dalen, waardoor het risico op hartaandoeningen als gevolg van hoge bloeddruk veroorzaakt door roken wordt verminderd. In deze korte tijd zal het zuurstofgehalte van een persoon toenemen, wat lichaamsbeweging gemakkelijker maakt en een gezonde gewoonte van het hart bevordert.
2 dagen
Door te roken zijn de zenuwuiteinden die verantwoordelijk zijn voor de geur en smaak beschadigt.
Na het stoppen met roken kunnen de zenuwen in slechts 2 dagen genezen en merk je dat je reukvermogen en je smaak sterk verbeteren.
3 dagen
Drie dagen na het stoppen met roken is het nicotinegehalte in het menselijk lichaam uitgeput. Hoewel het gezonder is zonder nicotine in het lichaam, kan deze uitputting nicotineontwenning veroorzaken. Ongeveer 3 dagen na het stoppen met roken zullen de meeste mensen, naarmate het lichaam zich aanpast, last krijgen van depressie en prikkelbaarheid, ernstige hoofdpijn en een verlangen naar sigaretten.
1 maand
In slechts één maand begint je longfunctie te verbeteren. Naarmate de longen genezen en de vitale capaciteit verbetert, kunnen mensen die eerder rookten, een vermindering van hoesten en kortademigheid opmerken. Het uithoudingsvermogen van de training neemt toe en mensen die eerder hebben gerookt, kunnen een herstel opmerken bij cardiovasculaire activiteiten (zoals rennen en springen)

1-3 maanden nadat je met roken gestopt bent

Na het stoppen met roken zal de bloedsomloop de komende maanden gaan verbeteren.
9 maanden
Negen maanden na het stoppen met roken waren de longen aanzienlijk genezen. De delicate haarachtige structuren in de longen die trilhaartjes worden genoemd, zijn hersteld van de aanval van tabaksrook die ze heeft verlaten. Deze structuren helpen slijm uit de longen te spoelen en helpen infecties te bestrijden. Op dit punt merken veel voormalige rokers een vermindering van de frequentie van longinfecties, omdat genezen trilhaartjes hun werk gemakkelijker kunnen doen.
1 jaar
Een jaar na het stoppen is het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd. Dit risico zal na de periode van een jaar verder afnemen.
5 jaar

Bloedvaten en slagaders vernauwen door roken

Tabak bevat veel bekende gifstoffen die ervoor zorgen dat je bloedvaten en slagaders vernauwen. Dezelfde toxines verhogen ook de kans op vorming van bloedstolsels. Na vijf jaar niet roken is het lichaam voldoende genezen om de slagaders en bloedvaten te heropenen. Deze heropening betekent dat het bloed minder snel stolt, wat het risico op een beroerte vermindert. Het risico op een beroerte zal de komende 10 jaar blijven afnemen naarmate het lichaam zich blijft herstellen.
10 jaar
Na 10 jaar is de kans om longkanker te krijgen en te overlijden de helft van die van iemand die blijft roken. Het risico op het ontwikkelen van kanker van de mond, keel of pancreas wordt aanzienlijk verminderd.
15 jaar
Na 15 jaar stoppen met roken is het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten vergelijkbaar met dat van een niet roker. Evenzo is het risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker verminderd tot dat van een niet roker.
20 jaar
Na 20 jaar is het risico om te overlijden door roken, inclusief longziekte en kanker, gedaald tot dat van iemand die nog nooit in zijn leven heeft gerookt. Bovendien is het risico op het ontwikkelen van alvleesklierkanker even laag dan dat van iemand die nooit heeft gerookt.

Ziektes door het roken

Roken is een schadelijke gewoonte die kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en de dood. Wanneer een persoon stopt met roken, zal het lichaam op natuurlijke wijze genezen en na verloop van tijd de vitaliteit van een niet-roker herwinnen. Sommige effecten, zoals een verlaagde bloeddruk, worden vrijwel onmiddellijk waargenomen. Andere effecten, zoals risico’s op het ontwikkelen van longkanker, hart en vaatziekten, en longziekte, duren jaren om te dalen tot de niveaus van een niet-roker.

Kanker

Elk jaar niet roken vermindert echter de risico’s en verbetert de algehele gezondheid, waardoor stoppen met roken een uitstekende keuze is voor iedereen die met de gewoonte is begonnen. Het roken van sigaretten kan veel nadelige effecten op het lichaam hebben. Sommige hiervan kunnen leiden tot levensbedreigende complicaties. Het roken van sigaretten beïnvloedt ook het ademhalingssysteem, de bloedsomloop, het voortplantingssysteem, de huid en de ogen, en het verhoogt het risico op veel verschillende kankers.

Longaandoeningen

Roken beïnvloedt de gezondheid van de longen omdat een persoon niet alleen nicotine inhaleert, maar ook veel andere aanvullende chemicaliën. Roken is een significant verhoogd risico op het ontwikkelen van longkanker. Roken verhoogt ook het risico op het ontwikkelen van en overlijden aan chronische obstructieve longziekte (COPD). Roken is ook gekoppeld aan de ontwikkeling van emfyseem en chronische bronchitis. Ze kunnen ook astma-aanvallen veroorzaken of verergeren.

bewust puur banner

Hartaandoeningen door roken

Roken kan het hart, de bloedvaten en de bloedcellen beschadigen. De chemicaliën en teer in sigaretten kunnen het risico op atherosclerose verhogen, wat een opeenhoping van plaque in de slagaders is. Deze opbouw beperkt de bloedstroom en kan leiden tot gevaarlijke blokkades. Roken verhoogt ook het risico op perifere vaatziekte, die optreedt wanneer de slagaders in de armen en benen beginnen te vernauwen, waardoor de bloedstroom wordt beperkt. Onderzoek toont een direct verband aan tussen roken en de ontwikkeling van perifere vaatziekte. Zelfs rokers lopen een hoger risico dan mensen die nooit hebben gerookt.
PAD (perifere arterieziekte) heeft een verhoogd risico op:
– bloedstolsels
– angina of pijn op de borst
– beroertes
– hartaanvallen

Vruchtbaarheid

Roken kan het voortplantingssysteem van een vrouw beschadigen en het bemoeilijken om zwanger te worden. Dit kan zijn omdat tabak en andere chemicaliën in tabak de hormoonspiegels beïnvloeden. Bij mannen geldt: hoe meer sigaretten een persoon rookt en hoe langer ze roken, hoe groter het risico. Roken kan ook de kwaliteit van het sperma aantasten en zo de vruchtbaarheid verminderen.

Zwangerschap en Roken

Roken kan het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroten en het geboortegewicht van de baby verlagen. Roken kan de zwangerschap en de ontwikkeling van de foetus op een aantal manieren beïnvloeden, waaronder:
– verhoogt het risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap
– verlaagt het geboortegewicht van de baby
– verhoogt het risico Vroeggeboorte
– beschadigt de longen, hersenen en het centrale zenuwstelsel van de ongeboren baby
– verhoogt het risico op wiegendood
– draagt bij aan geboorteafwijkingen, zoals een hazenlip of een gespleten gehemelte
Lees hier al onze artikelen over zwangerschap
Kans op diabetes
Regelmatige rokers hebben een 30 to 40% hoger risico om diabetes type 2 te ontwikkelen dan niet rokers. Roken kan het ook moeilijker maken voor mensen met diabetes om de ziekte onder controle te krijgen.

Verzwakt immuunsysteem
Het roken van sigaretten kan het immuunsysteem van een persoon verzwakken, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten. Het kan ook extra ontstekingen in het lichaam veroorzaken.

Ogen en Zicht
Roken kan ook oogproblemen veroorzaken, waaronder een verhoogd risico op staar en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Andere problemen met het gezichtsvermogen die samenhangen met roken zijn onder meer:
– Droge ogen
– Glaucoom
– Diabetische retinopathie

Slechte Mondhygiëne

Rokers hebben twee keer zoveel kans om tandvleesaandoeningen te krijgen. Dit risico neemt toe met het aantal sigaretten dat een persoon rookt en met hoeveel jaar.
Symptomen van tandvleesaandoeningen zijn:
– gezwollen en gevoelig tandvlees
– bloeden bij het poetsen
– losse tanden
– gevoelige tanden
Tabak roken, zoals shag, sigaretten, sigaren of pijpen, kan iemands vermogen om van voedsel te genieten beïnvloeden en het ruiken beperken. Het kan ook tanden geel of bruin kleuren.

Huid en Haren
Roken kan de huid en het haar van een persoon beschadigen. Een roker kan voortijdige rimpels van de huid ervaren. Ze hebben ook een hoger risico op huidkanker, ‘vooral op de lippen’.

Roken kan ervoor zorgen dat uw haar en huid naar tabak gaan ruiken. Het kan ook bijdragen aan haaruitval en kaalheid.

Andere vormen van kanker worden gelinkt aan kanker

Naast de goed gedocumenteerde link met longkanker, kan roken ook bijdragen aan andere vormen van kanker.

De American Cancer Society meldt dat roken 20 tot 30 procent van de alvleesklierkanker veroorzaakt.
Rokers hebben ook drie keer meer kans om blaaskanker te krijgen dan andere mensen.

Roken kan ook het risico op maagkanker verdubbelen. Tabak is specifiek gekoppeld aan maagkanker die optreedt in de buurt van de slokdarm.

Roken kan ook uw risico verhogen

mondkanker
strottenhoofdkanker
keelkanker
slokdarmkanker
nierkanker
baarmoederhalskanker
leverkanker
darmkanker
acute myeloïde leukemie
Lees wat het KWF over roken en kanker schrijft

Tweedehands Rook, passief roken

Passief roken kan het risico op verkoudheid vergroten, astma verergeren en uw hart beschadigen.
De schadelijke effecten van roken treffen niet alleen rokers. Meeroken kan ook ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van familieleden, vrienden en collega’s.

Effecten van passief roken zijn onder meer:

verhoogd risico op verkoudheid en oorinfecties
verergering van astma
verhoogde bloeddruk
beschadigd hart
verlaagde high density lipoproteïne niveaus of “goede” cholesterol

Diverse zaken rond stoppen meet roken

Hoewel stoppen met roken een uitdaging kan zijn voor veel mensen meldt de GGD dat er tegenwoordig meer mensen ooit rookten dan er mensen zijn die momenteel roken.

Zodra een persoon stopt met roken, beginnen de voordelen zich op te stapelen. Deze omvatten een duidelijkere huid, verbeterde mondgezondheid, stabielere hormonen, een sterker immuunsysteem en een verminderd risico op veel soorten kanker.

Nicotine is een verslavende drug en kan ontwenningsverschijnselen veroorzaken als iemand ermee stopt. Deze symptomen zijn onder meer verhoogde eetlust, verhoogde eetlust en prikkelbaarheid. Hunkeren naar en andere effecten verdwijnen meestal met de tijd.

Een arts of andere beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg kan iemand helpen positieve stappen te zetten om te stoppen met roken.
Nicotine is een verslavende stof die vooral via de longen wordt ingenomen via het roken van tabaksproducten. De drang om door te gaan met roken en de goed gedocumenteerde moeilijkheden bij het stoppen met de gewoonte komen voort uit nicotineafhankelijkheid.
Verschillende landen hebben de belastingen op tabaksproducten aanzienlijk verhoogd en lanceren regelmatig antirookcampagnes. Veel landen hebben wetgeving die roken in winkels en andere openbare plaatsen verbiedt.

Verslaving en ontwenning

Sigaretten kunnen leiden tot verslaving en bijbehorende symptomen, zoals ontwenning.
Symptomen kunnen afhankelijk zijn van het individu. Sommige mensen worden vrij snel volledig afhankelijk.
Voorbeelden hiervan zijn:
-ten minste één ernstige, mislukte poging om te stoppen
-ontwenningsverschijnselen, waaronder onbedwingbare trek, humeurigheid en prikkelbaarheid, slechte concentratie, depressieve stemming, verhoogde eetlust en slapeloosheid. Diarree of constipatie kan ook optreden.
-blijven roken ondanks aan roken gerelateerde ziekten, zoals een long- of hartaandoening
-het opgeven van activiteiten vanwege roken, bijvoorbeeld het vermijden van rookvrije restaurants
Het vooruitzicht van leven zonder sigaretten kan ontmoedigend aanvoelen. De eerste stap is om goed na te denken over hoe je je voelt over roken. Stel daarna een lijst samen met de persoonlijke redenen om te stoppen. Stel ten slotte een stopdatum in.

Sommige mensen zijn overgestapt op vapes en e-sigaretten in een poging om te stoppen. Hoewel deze nicotine afgifte methoden minder schadelijke effecten hebben aangetoond dan het roken van sigaretten, zou dit een persoon niet helpen een verslaving aan nicotine te bestrijden, tenzij het wordt gezien als een tijdelijke maatregel als onderdeel van een begeleid programma om te stoppen met roken.

Tips om voor altijd te stoppen met roken

De voordelen van stoppen zijn groot. De volgende tips kunnen het individu helpen om voor altijd te stoppen met roken:

-Identificeer de triggers en situaties die je doen roken. Dit zal je helpen om jezelf te plannen en voor te bereiden.
-Familie, vrienden, collega’s of schoolvrienden kunnen je helpen of aanmoedigen. Het is belangrijk om open te zijn over stoppen en uit te leggen hoe belangrijk hun aanmoediging is.
-Focus op positieve gedachten die het stoppen versterken. Zie deze stap als een bevrijding en niet als een offer.
-Verminder de blootstelling aan roken zoveel mogelijk. Als er mensen in uw huishouden zijn die roken, probeer dan tot een regeling te komen, tenminste totdat u meer vertrouwen hebt gekregen in uw vooruitzichten om op lange termijn te stoppen.
-Lees regelmatig je lijst met redenen om te stoppen met roken. Herinner jezelf aan het belang ervan.
-Vermijd het drinken van alcohol totdat je volledig rookvrij bent.
-Wanneer je bepaalde mijlpalen bereikt, trakteer jezelf dan. Je zou het geld dat je aan sigaretten zou hebben uitgegeven kunnen sparen en het kunnen gebruiken voor iets dat je echt wilt.
-Verlicht stress op andere manieren. Oefening is geweldig voor stressverlichting, evenals yoga en meditatie. Een trainingsprogramma zal je ook aanmoedigen om rookvrij te blijven naarmate je fitnessniveau verbetert.
-Wanneer je trek hebt, adem dan diep in en visualiseer dat je longen zich vullen met frisse, schone lucht. Herinner jezelf eraan waarom je stopt en de voordelen die je behaalt.
-Hunkering naar sigaretten is tijdelijk. Als je deze ervaart, neem dan een pauze van 10 minuten van wat je ook doet. Deze pauze kan je de tijd geven om verder te gaan dan het verlangen ernaar.
-Roken is schadelijk, maar je kunt vandaag al beginnen met het omkeren van de schade.

Behandeling
De behandeling van nicotineafhankelijkheid omvat het verminderen van de impact van ontwenningsverschijnselen en het aanpakken van de psychologische driften. Psychologische therapie of medicijnen kunnen helpen; een combinatie van de twee is het meest succesvol gebleken. Het doorbreken van de gewoonte kan moeilijk zijn, maar de voordelen maken stoppen de moeite waard.

Hoe kan ik echt stoppen met roken? Behandeling en Therapie

Iedereen die stopt met roken voordat ze 50 jaar oud zijn, kan zijn risico om te sterven in de komende 15 jaar met 50 procent verminderen, vergeleken met mensen die doorgaan met roken.
Stoppen met roken kan u helpen door de volgende voordelen te bieden:
-langzamere hartslag
-lagere koolmonoxidespiegels in het bloed
-verbeterde longfunctie binnen 3 maanden
-verbeteringen in de bloedsomloop en een lager risico op hartaanvallen
-verminderd risico op een beroerte binnen 5 tot 15 jaar

Medicijnen en therapieën

Er zijn tegenwoordig verschillende bewezen medicijnen en therapieën beschikbaar om een persoon te helpen stoppen met nicotine. Een arts kan nuttig advies geven over de beschikbare opties. Het combineren van twee methoden, bijvoorbeeld nicotine vervangende therapie plus een nicotinepleister, kan effectiever zijn.

Nicotine vervangende therapie

Nicotine vervangende therapie kan helpen de gewoonte te doorbreken. Nicotine vervangende therapie (NRT) is een manier om nicotine in te nemen zonder te roken. NRT geeft nicotine af in de bloedbaan bij lagere doses dan tabaksrook.
Deze gestage toevoer kan helpen bij het verlichten van de hunkering die optreedt bij het stoppen met roken. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, afhankelijk van het gebruiksgemak, de ernst van nicotineafhankelijkheid en persoonlijke keuze.

Voorbeelden van NRT zijn

Nicotinepleister: Een pleister wordt op de huid geplaatst, waar deze meestal een hele dag blijft voordat deze wordt vervangen. De nicotine komt via de huid in de bloedbaan terecht. Een typische nicotinepleister cursus duurt 8 tot 12 weken. In veel gevallen kan het langer duren.
Nicotine kauwgom: Dit is een kauwgom die nicotine bevat. De nicotine komt in de bloedbaan via het slijmvlies van de mond. Verschillende doses zijn beschikbaar, afhankelijk van hoeveel een persoon rookt.
Kauw op de kauwgom totdat een milde peperige smaak vrijkomt en plaats deze vervolgens ongeveer 20 minuten tussen de wang en de kauwgom. Vermijd koolzuurhoudende dranken en koffie terwijl de kauwgom op zijn plaats zit en nicotine vrijgeeft.
Nicotine zuigtablet: Deze tablet lost op in de mond en levert een kleine dosis nicotine in de bloedbaan via de slijmvliesbekleding van de mond. Er zijn doses van 2 mg en 4 mg. Plaats het onder de tong of tussen de tandvleesrand en de wang en laat het daar totdat het oplost.

Nicotine-inhalator

Een patroon met nicotine wordt in een apparaat geplaatst dat lijkt op een sigarettenhouder. De gebruiker zuigt erop en inhaleert nicotinedamp die via de slijmvlieswand van de mond en keel in de bloedbaan wordt opgenomen. In veel landen is de nicotine-inhalator alleen op recept verkrijgbaar.
Nicotine neusspray: Gebruiker spuit een oplossing die nicotine bevat direct in elk neusgat. De nicotine komt via de neusvliezen in de bloedbaan terecht. Sommigen geven de voorkeur aan deze methode omdat de nicotine de hersenen sneller bereikt dan een kauwgom, pleister of zuigtabletten, maar langzamer dan een sigaret.
Het is het beste om binnen 6 maanden na het starten van nicotine-ondersteunde behandeling te stoppen met roken.

Medicijnen

Er zijn ook andere medicijnen beschikbaar om nicotineafhankelijkheid te behandelen. Deze omvatten:
-Varenicline (Chantix / Champix): Dit interfereert met nicotinereceptoren in de hersenen, waardoor het aangename gevoel van roken wordt verwijderd. Mensen die varenicline nemen, moeten proberen te stoppen 7 tot 12 dagen na het starten, en cursussen duren meestal 12 weken.
-Clonidine (Catapres): Dit is een bloeddrukmedicijn dat wordt gebruikt tegen nicotineafhankelijkheid als laatste redmiddel, vanwege de bijwerkingen van slaperigheid.
-Bupropion: Dit is een antidepressivum dat vergelijkbare effecten heeft als nicotine en dopamine en noradrenaline vrijgeeft. Het wordt vaak voorgeschreven naast een nicotinepleister. Streef ernaar om binnen 14 dagen na het starten van het recept te stoppen.

Oorzaken nicotineverslaving

De oorzaak van nicotineverslaving is de verslavende kwaliteit van nicotine zelf. Nicotine verhoogt de afgifte van neurotransmitters, die gedrag en stemming reguleren. Nicotine triggert de afgifte van dopamine, een neurotransmitter die mensen een prettig gevoel geeft. Mensen die nicotine roken willen steeds deze dopamine rush. Experts zeggen dat wanneer nicotine wordt geïnhaleerd, de hersenen binnen enkele seconden worden aangetast. De hartslag verhoogt de niveaus van de hormonen noradrenaline en dopamine, waardoor de stemming en concentratie worden verbeterd.

Als een persoon dan een paar uur niet rookt, dalen de niveaus van deze hormonen, waardoor gevoelens van angst en mogelijke prikkelbaarheid ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat iemand nog een nicotine boost nodig heeft. Bepaalde momenten van de dag, zoals tijdens een ochtendkoffie of na het eten, of in bepaalde plaatsen, zoals bars, pubs of toiletten, kunnen de drang om te roken veroorzaken of verergeren. Het drinken van alcohol kan deze driften ook veroorzaken. Afhankelijkheidsexperts zeggen dat de nicotineverslaafde zijn gedrag, triggers, signalen en situaties die verband houden met roken moet identificeren en ermee moet omgaan.

Risicofactoren

Nicotineafhankelijkheid kan iedereen treffen die rookt. Veel mensen die regelmatig roken beginnen als ze tieners of zelfs jonger zijn. Hoe jonger een persoon begint met roken, hoe groter de kans dat ze afhankelijkheid zullen ervaren. Meer dan 80 procent van de mensen met een nicotineafhankelijkheid begon al vóór de leeftijd van 18 jaar.

Een familiegeschiedenis van nicotineafhankelijkheid kan ook bijdragen.
Er is momenteel geen diagnostische test die kan bepalen of iemand verslaafd is aan nicotine en in welke mate. Een arts kan de patiënt helpen hun mate van afhankelijkheid te bepalen door relevante vragen te stellen of een specifieke vragenlijst te gebruiken. Vaak zal een diagnose van nicotineafhankelijkheid normaal gesproken ontstaan zodra een persoon medische hulp zoekt voor de verslaving. Als alternatief kunnen ze een behandeling zoeken voor een gerelateerde aandoening, zoals COPD, die stoppen met roken vereist om te voorkomen dat de aandoening erger wordt.

Niet-medicinale opties omvatten therapie, steungroepen en programma’s om te stoppen met roken. Mensen die een combinatie van medicatie en gedragsbegeleiding krijgen hebben over het algemeen betere slagingspercentages. Hoewel medicijnen kunnen helpen bij de onmiddellijke fysieke problemen, helpt gedragstherapie mensen om op lange termijn rookvrij te blijven. Tabaksbehandelingsspecialisten zijn beschikbaar voor dit soort counseling, maar een huisarts of huisarts kan ook zorg verlenen voor nicotineafhankelijkheid.

Complicaties en longkanker

Roken kan het 25 keer waarschijnlijker maken dat een persoon longkanker ontwikkelt. Roken veroorzaakt een scala aan complicaties.

Deze omvatten:
-Longziekten: Roken verhoogt het risico op longkanker met 2.500 procent. Mensen met astma vinden meestal dat roken het erger maakt of aanvallen veroorzaakt.
-Cardiovasculaire problemen: Mensen die regelmatig roken hebben een significant hoger risico op angina, perifere vaatziekten, beroerte en een hartaanval. Slechts vijf sigaretten per dag kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen, waaronder de ziekte van Buerger, een aandoening die gevaarlijke stolling veroorzaakt.
-Kanker: Roken kan kanker veroorzaken in bijna elk deel van het lichaam en verhoogt het risico op overlijden als kanker optreedt.
-Huid: Roken beschadigt de huid.
-Seksuele problemen: Vrouwen die regelmatig roken hebben een hoger risico op onvruchtbaarheiden mannen die hetzelfde doen, lopen een aanzienlijk hoger risico op het ontwikkelen van erectiestoornissen.
-Schade tijdens de zwangerschap: Roken tijdens de zwangerschap kan moeders en hun zich ontwikkelende baby’s ernstig schaden.
-Insulineresistentie: Roken verhoogt de insulineresistentie, waardoor het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 toeneemt. Mensen met diabetes die roken hebben meer kans op complicaties dan mensen met diabetes die niet roken.
-Vroegtijdige of plotselinge dood: Gemiddeld leeft een man die zijn hele leven heeft gerookt tien jaar minder dan een man die nog nooit gerookt heeft. Roken verhoogt ook het risico op plotselinge dood door allerlei aandoeningen, niet alleen kanker.

Stoppen Met Roken Richtlijnen en Behandelplan

De NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) heeft een compleet behandelplan online staan met richtlijnen over hoe huisartsen hier mee om dienen te gaan.
Deze NHG Behandelrichtlijn bevat onder andere zeer uitgebreide informatie over:
-het stoppen met roken tijdens de zwangerschap
-eHealth interventies en behandelmethodes
– Informatie over de e-sigaret

De kernboodschap van de richtlijnen:
-Herhaal in de informatie bij rokers die niet echt gemotiveerd zijn om te stoppen regelmatig het advies om te stoppen met roken.

Doe dit vaak en in elk geval bij de patiënten:
– die een kinderwens hebben
– mensen met klachten en aandoeningen die eventueel aan roken gerelateerd zijn
– bied patiënten die overwegen te stoppen ook direct een motivatie verhogende interventie aan.

Begeleid verder de patiënten die wel gemotiveerd zijn om te stoppen, eventueel afhankelijk van hun voorkeur, met een intensieve ondersteunende interventie dan wel eHealth interventie, desgewenst gecombineerd met medicamenteuze ondersteuning (op maat). Dit vergroot de slaagkans.
Nicotine vervangende middelen vormen het middel van 1e keus. Kies daarna afhankelijk van de patiëntkenmerken, de co morbiditeit, de voorkeur van de patiënt en de prijs. Nortriptyline heeft de laagste prijs.
De e-sigaret is niet geregistreerd als erkend geneesmiddel. De kwaliteit en de samenstelling wisselen en de kwaliteit is niet gegarandeerd. Langetermijneffecten op het gebied van de effectiviteit, veiligheid en verslaving zijn niet bekend; adviseer ze daarom niet.

Richtlijnen voor de diagnostiek en het beleid om rokers effectief te adviseren en te begeleiden bij het stoppen met roken.
De medicamenteuze behandeling om te stoppen met roken staat centraal. De schadelijke effecten van roken vormen een breed maatschappelijk gezondheidsprobleem. Het is daarom belangrijk dat hulpverleners personen, in het bijzonder bij wie het stoppen met roken van extra belang is, motiveren hiermee te stoppen en hen hierbij begeleiden. Omdat 70% van de Nederlanders jaarlijks de huisarts bezoekt, is de huisartsenpraktijk een laagdrempelige plaats om een stoppen-met-rokenbegeleiding op maat aan te bieden.
Met een intensieve interventie, inclusief medicamenteuze ondersteuning, zijn stoppercentages van circa 20% te behalen.
Bij een aantal aan roken gerelateerde aandoeningen, zoals COPD en hart- en vaatziekten, heeft stoppen met roken meer effect dan een medicamenteuze behandeling van de aandoening zelf.

Roken slecht voor de huid

Onweerlegbaar bewijs heeft al aangetoond dat roken slecht is voor het hart, de longen en de algemene gezondheid. Maar wist u dat het ook verschrikkelijk is voor uw huid? Roken kan het uiterlijk van uw huid aanzienlijk doen verouderen. Stoppen met roken houdt u niet alleen in leven en gezond, het kan u ook helpen om er jonger uit te zien naarmate u ouder wordt. Als u al de gezonde beslissing hebt genomen om te stoppen met roken, maar uw huid ziet er nog slechter uit door de slijtage, dan kunnen huidverzorgingsbehandelingen uw uiterlijk verjongen en een frisse, gezonde gloed herstellen.

Effecten van roken op de huid

Roken kan sommige of alle van de volgende gezondheidsproblemen voor uw huid veroorzaken:
Wallen onder de ogen: Omdat nicotineontwenning ’s nachts uw slaapkwaliteit beïnvloedt, kan roken leiden tot chronische wallen onder de ogen.
Verhoogd risico op huidkanker: Naast het verhogen van het risico op long-, slokdarm-, keel- en mondkanker, vergroot roken ook de kans op het ontwikkelen van huidkanker.
Voortijdig ouder worden: Rokers lijken over het algemeen ouder dan hun leeftijdsgenoten omdat roken het verouderingsproces versnelt. Chemicaliën en vrije radicalen veroorzaken de vernietiging van elastine en collageen en veroorzaken een slappe huid, ruwe textuur en rimpels.
Verhoogd risico op psoriasis: uw risico op het ontwikkelen van deze schilferige auto-immuun huidaandoening neemt aanzienlijk toe als u rookt.
Erger littekens: Chirurgen vereisen dat u stopt met roken voor en na de operatie omdat roken de bloedvaten vernauwt en de zuurstoftoevoer naar de huid beperkt. Het lichaam van een roker heeft meer tijd nodig om te genezen na een operatie of verwonding en zal een groter, donkerder litteken ontwikkelen.
Ongelijkmatige kleuring: Chemicaliën in tabaksrook veroorzaken een ongelijkmatige huidskleur en verminderen de benodigde zuurstofniveaus in de huid. Hierdoor kan de huid van de roker een grijze of gele tint krijgen.
Rimpels: Roken vertraagt de toevoer van bloed en zuurstof, waardoor de huid wordt ontzegd wat ze nodig heeft om soepel en gezond te blijven. Ook kan het herhaaldelijk samentrekken van de spieren rond de mond en lippen, gecombineerd met loensen door sigarettenrook, de snelheid waarmee rimpels rond de mond en ogen ontstaan, verhogen.

Behandelingen voor beschadigde huid

Er zijn verschillende behandelingen om de huid te verjongen en die langdurig resultaat kunnen opleveren.
Een fotofacial RF kan bijvoorbeeld intens gepulseerd licht gebruiken om veel tekenen van veroudering te corrigeren en de toon en helderheid van uw huid verbeteren.
Platelet Rich Plasma (PRP) micronaald kan gecontroleerde microverwondingen veroorzaken om de collageenproductie te stimuleren en de gezondheid van de huid te verbeteren. Huidverzorgingsbehandelingen en peelings van medische kwaliteit kunnen de huidskleur verbeteren, de huidtextuur gladder maken en de droge, beschadigde huid hydrateren.
Fractional laserbehandeling met de Erbium kan celregeneratie stimuleren en de huid vernieuwen om fijne lijntjes en andere tekenen van veroudering glad te strijken.
Ultherapy ® is als een niet-chirurgische facelift die de slappe huid lift en strakker maakt om een jeugdige uitstraling te creëren. Ongeacht wat uw huid nodig heeft
Zo zijn er verschillende persoonlijke huidverzorgingsbehandelingen om uw uiterlijk op te fleuren en de gevolgen van roken te corrigeren.

Enkele bronnen omtrent roken, stoppen met roken en gezondheidseffecten

NTVG De Gezondheidseffecten van roken

KWF, gevolgen van roken

Trimbos en cijfers roken

Aantal Belgen die roken

naturaplaza superfoods banner