Take a fresh look at your lifestyle.

De Elektrische Sigaret

Sinds 2010 is de elektrische sigaret zijn opmars begonnen en steeds meer mensen stappen over van de tabak sigaret naar de elektrische sigaret. Elektrische roken heeft zijn opmars inmiddels gemaakt.

single reizen online banner

De elektrische sigaret wordt ook wel e-sigaret, e-smoker of vape genoemd. Helaas heeft de elektrische sigaret een valse start gehad en kwamen er persberichten uit dat het mogelijk zelfs nog schadelijker is dan tabak.

Onderzoeken uit 2017, 2018 en 2019 wijzen anders uit. Sterker nog, de e-sigaret zou maar liefst 95% minder schadelijk zijn dan tabak. Dit is een ongelooflijk hoog percentage waardoor gezondheidswinst kan worden behaald voor verstokte rokers.

 

Is de elektrische sigaret gezond?

Het antwoord hierop is kort; nee. De elektrische sigaret is niet gezond maar minder schadelijk.

Dat wil zeggen dat e-sigaretten nog steeds ongezond zijn waarbij je volgens het RIVM kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Verschil tussen de vloeistoffen (e-liquids)

Het is belangrijk om hoogwaardige kwaliteitsvloeistof te dampen. Voor het dampen van vloeistof dient u in het bezit te zijn van een e-sigaret en zal de eigenschappen van de e-liquid belangrijk zijn voor de dampbeleving.
Termen als VG, PG en Nic Salts is regelmatig terug te vinden en kunt u hierop selecteren.

VG staat voor Vegetable Glycerine welke geëxtraheerd wordt uit soya-, palm- of kokosolie. Dit kan ook worden aangeduid als hoge VG liquid en kan worden beschouwd als biologisch.

PG staat voor Propyleen Glycol welke niet geëxtraheerd wordt uit natuurlijke producten.
Consumentenbond: “De hoofdbestanddelen, water en propyleenglycol of glycerol, zijn nog relatief onschuldig…”
Wanneer u een kopen schaf u 0 MG (milligram) aan.

bewust puur banner

Waarom stoppen met roken?

Natuurlijk kan veel gezondheidswinst behaald worden wanneer u stopt met roken. Dampen is ook niet gezond maar een minder schadelijk alternatief.

Stoppen met roken via de e-sigaret zou een goed alternatief kunnen zijn wanneer andere stopmethoden niet werkt.

Uit recent onderzoek (2019) blijkt dat de e-sigaret het effectiefst is om te stoppen met roken. Circa 18% van tabak rokers zijn gestopt via de elektrische sigaret waardoor deze methode velen malen effectiever blijkt dan nicotinepleisters, nicotinekauwgom en sprays.

Dit onderzoek is gefinancierd door het National Institute for Health Research and Cancer (UK).

Nieuwe regels voor tabak & e-sigaretten

Sinds 2017 vallen elektronische rookwaren en toebehoren onder het tabaksverbod en is aan strenge regels gebonden.

Dezelfde regels waaraan tabaksproducenten moeten voldoen. Alle gerelateerde producten moeten worden geregistreerd. Vooralsnog wordt geen accijns geheven op dampwaar en zal dit in de toekomst ook niet gebeuren in tegenstelling tot tabak.

Verdamping, geen verbranding!
Met de e-sigaret is er geen sprake van de schadelijke stoffen als teer, koolmonoxide en stikstofoxide.

Rook van verbranding is schadelijk voor de gezondheid en kan giftig zijn. Met dampen wordt liquid verhit tot een bepaald punt waardoor het verdampt in plaats van verbrand waardoor er veel minder schadelijke stoffen aanwezig zijn.

naturaplaza superfoods banner