Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe je darmen weer in balans brengen bij constipatie

Constipatie en een moeilijke stoelgang

Heb jij wel eens last van constipatie en een moeilijke stoelgang?
Lees hier hoe je darmen weer in balans te brengen en je harde ontlasting weer zacht te maken.
Voorkom aambeien, zorg voor evenwichtige en gezonde voeding. Voor een betere stoelgang.

single reizen online banner

Laxerende groenten en fruit tegen constipatie

Lees alles over deze laxerende groenten. Bananen, broccoli, bloemkool en spruitjes. Het zijn enkele voorbeelden van gezonde en vezelrijke groenten die je leven volledig kunnen veranderen. Groenten, fruit en plantaardige oliesoorten zitten vol met omega 3-6-9 vetzuren
en passen prima bij een gezonde levensstijl.

verstopte darmen banner

Wat te doen bij constipatie en moeilijk kunnen poepen?

Als je verstopte darmen hebt en je dagelijkse stoelgang een ramp is, is het zaak om je voeding en voedingspatroon op de schop te nemen. Het tegengaan van ernstige constipatie begint met het gebruiken van vezelrijke voeding, veel water drinken en veel bewegen. Een detox kuur nemen en ontgiften is ook belangrijk.

moeilijke ontlasting

bewust puur banner

Breng bij constipatie je darmen weer in balans.

Darmen weer in balans brengen kan onder andere door aan de slag te gaan met de natuurlijke ritmes van het lichaam om een ​​regelmatige stoelgang te bewerkstelligen. Dit kan in het bijzonder van belang zijn voor mensen die lijden aan een chronische vorm van constipatie. Het idee hierbij is om te proberen bepaalde condities te creëren die de mogelijkheid om succesvol je te ontlasten te maximaliseren. Voordat je je darmen weer in balans probeert te brengen, is het van cruciaal belang dat je huisarts of behandeld arts zijn, of haar, goedkeuring hiervoor geeft. Je weet dan immers zeker dat deze methode geschikt is voor je persoonlijke situatie.

Je darmen stapsgewijs trainen

Het weer in balans brengen van je darmen is meer dan wat je normaalgesproken op het toilet doet. Hieronder hebben we alle stappen voor je op een rijtje gezet die je dient te nemen om je lichaam weer in een normaal ritme te brengen.

 • Houd een dagboek van je stoelgang bij voor de duur van twee weken. De informatie die op de deze manier weet te verzamelen, zal nuttig zijn bij het vaststellen of er bepaalde tijden van een dag zijn, of andere specifieke situaties, waarop je lichaam eerder geneigd is zich te ontlasten.
 • Eet op regelmatige en vaste tijden je maaltijden. Door je lichaam op vaste tijden te voeden, zal de spijsvertering worden bevorderd volgens een meer geordend patroon.
 • Doe alles wat in je vermogen ligt om een bijdrage te leveren aan een zachte, maar toch stevige, ontlasting. Drink veel water (of ander helder vocht) om je lichaam goed gehydrateerd te houden en zo de minimale hoeveelheid water binnen te krijgen die je dikke darm nodig heeft om uit ontlasting te halen.
 • Op het moment dat je lichaam dit kan verdragen, kan het verhogen van de hoeveelheid vezels in uw dieet eveneens helpen om een ​​zachte ontlasting te krijgen. In bepaalde gevallen worden vezels beter verdragen wanneer de hoeveelheden geleidelijk op worden gevoerd.
 • Kies een vaste tijd om naar het toilet te gaan. Het is van belang dat je iedere dag op dezelfde tijd de nodige minuten inplant om jezelf te ontlasten. Dit kan weliswaar een flinke uitdaging zijn om je dagelijkse activiteiten af ​​te stemmen op de behoeften van je lichaam, maar probeer waar mogelijk je lichaam op de eerste plaats te zetten.

detox sapkuur banner

Een aantal tips bij het weer in balans brengen van je darmen

 • Indien je dagboek een bepaald patroon laat zien, dan dien er alles te doen wat in je vermogen ligt om dit al bestaande natuurlijke ritme van je lichaam in acht te nemen.
 • De ochtend is veel gevallen de meest gunstige tijd voor de meeste lichamen om zich te ontlasten.
 • Een andere gunstig moment om je te ontlasten is 20 tot 30 minuten na het nuttigen van een maaltijd.
 • Probeer voorafgaand aan je toiletbezoek de zogenaamde gastrocolische reflex te stimuleren . Dit is een natuurlijke lichamelijke reactie waarbij darmkrampen op worden gewekt door het eten of drinken van bepaalde producten. Onder andere de volgende producten kunnen je hier bij helpen om de intensiteit van samentrekkingen van de dikke darm, die veroorzaakt worden door de reflex, te versterken.
 • Eet maar één grote maaltijd op een dag en kies bij voorkeur voor voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte.
 • Drink allerlei warme dranken, maar vermijd de inname van cafeïne, zeker wanneer je weet dat deze stof je spijsverteringsstelsel zal irriteren .
 • Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk wanneer je op het toilet zit. Je kunt bijvoorbeeld overgaan tot het doen van ontspanningsoefeningen om je lichaam tot rust te brengen en je gemak te laten voelen. Ook kun je naar rustgevende muziek luisteren of iets lezen dat je kan stimuleren en dat vermakelijk is.
 • Gebruik je buikspieren, en dus niet je rectum, wanneer je je wilt ontlasten. Pas op dat je je stoelgang niet forceert door je rectum onnodig te belasten. Het doel dient te zijn om aan de slag te gaan met je lichaam, terwijl je de sensaties van de dikke darm waarneemt wanneer je probeert om de ontlasting te laten passeren. Wellicht vindt je het handig om een beetje naar voren te leunen, zodat je al je aandacht kunt richten op de samentrekkingen van de spieren die zich in je onderbuik bevinden.

verstopte darmen banner

Slotopmerking

Je dient je niet te laten ontmoedigen op het moment dat je niet direct resultaten te zien krijgt. Chronische constipatie heeft een groot aantal oorzaken en de voortgang kan soms langzaam merkbaar zijn. Je moet echter onthouden dat je darmen weer in balans brengen geen manier is om je constipatie mee te genezen; het doel is om te proberen om de optimale omstandigheden voor je lichaam te creëren om een ​​meer regelmatig ritme op te bouwen. Wanneer je vol weet te houden, dan zul je al snel meer een meer aangename stoelgang op gaan merken. Harde ontlasting en moeilijk kunnen poepen, het is een probleem waarmee miljoenen mensen in de wereld dagelijks mee te maken hebben. Het is gedeeltelijk ook een luxe- en welvaartprobleem. Kant en klare maaltijden, pizza’s en producten in de winkels zonder voedingswaarde en vezels verleiden jou als consument om gemak maaltijden te kopen. Zelf je maaltijden bereiden met verse groenten en kruiden is een eerste begin om je leven gezonder te maken.

naturaplaza superfoods banner