Take a fresh look at your lifestyle.

Steken in onderbuik

Op het moment dat je last hebt van steken in je onderbuik of wanneer je daar een stekende pijn voelt dan wijst dat dikwijls op een infectie van de urinewegen, zoals een blaasontsteking. Soms zal de stekende pijn lijken op speldenprikjes terwijl in andere gevallen de pijn zo heftig is dat normaal functioneren, zal zijn uitgesloten. In de regel zullen vrouwen, in vergelijking tot mannen, vaker last hebben van stekende pijn in de onderbuik.

single reizen online banner

Rechteronderbuik

Pijn die je rechtsonder in de buik voelt wordt vaak veroorzaakt door de dikke darm of de blinde darm. Bij vrouwen kan daarnaast ook een eierstok de boosdoener blijken te zijn. Bij een ontsteking van de blinde darm zal de pijn echter in de buurt van de navel beginnen en geleidelijk naar de rechter onderkant van de buik afzakken.

Midden onderbuik

Indien je pijn hebt in het midden van je onderbuik dan kan dat wijzen op blaasproblemen, en bij vrouwen klachten gerelateerd aan de baarmoeder. Zo zal menstruatiepijn vaak ook in het midden van de onderbuik worden gevoeld.

bewust puur banner

Linkeronderbuik

De dikke darm is in de regel verantwoordelijk voor pijn aan de linkerkant van de onderbuik. Bij vrouwen kunnen echter ook de eileiders of de eierstokken hiervoor verantwoordelijk zijn. Indien je last hebt van het zogenaamde Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) dan heb je vaak pijn links onder in je buik.

Oorzaken

Elk mens heeft wel eens last van een stekende pijn in de onderbuik. Vaak is de oorzaak ervan onschuldig en gaan de klachten vanzelf weer over. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de pijn in de onderbuik duidt op een onderliggende aandoening die wel als ernstig moet worden beschouwd. In een dergelijk geval is het raadplegen van de huisarts zeker aan te raden. De meest voorkomende oorzaken van pijn in de onderbuik, bij zowel mannen als vrouwen zijn:

  • Verstopping, ofwel obstipatie, komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Je spreekt van verstopping op het moment dat je je minder vaak moet ontlasten dan doorgaans het geval is. Doordat de ontlasting langer in de dikke darm blijft zitten zal deze langer uitblijven, moeizaam naar buiten komen, pijnlijk of traag zijn.
  • Voedselallergie of –intolerantie komt eveneens bij mannen en vrouwen voor. De steken in de onderbuik kunnen een ongewone reactie zijn van het immuunsysteem. Er worden dan specifieke afweerstoffen aangemaakt door het lichaam tegen bepaalde eiwitten die zich in de voeding bevinden (voedselallergie). Het gevolg daarvan is dat er een overgevoeligheid voor dit eiwit zal ontstaan en er een allergische reactie optreedt. Als er geen sprake is van een allergische voedselovergevoeligheid dan spreek je van een voedselintolerantie. Hierbij is het immuunsysteem niet rechtstreeks betrokken en worden er geen antistoffen aangemaakt.
  • Buikgriep (gastro-enteritis) kan eveneens een stekende pijn in de onderbuik veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen. Het betreft een ontsteking van het slijmvlies in het maag-darmkanaal die dikwijls veroorzaakt wordt door een bacterie of een virus. Hierdoor ga je vaak heftig braken, ben je misselijk, of heb je last van diarree. Je krijgt tevens vaak last van hoofdpijn, koorts, een stekende pijn in je onderbuik en buikkrampen.
  • Seksueel overdraagbare aandoening (SOA) kan voor zowel een man als een vrouw aanleiding geven tot steken in de onderbuik. Naast deze pijn kan er ook afscheiding uit de penis komen of meer dan wel andere vaginale afscheiding worden geproduceerd. Ook kan het plassen pijnlijk zijn en kunnen vrouwen tussen de menstruaties door bloed verliezen. Wondjes, wratjes of blaasjes rondom of op de geslachtsdelen zijn eveneens mogelijk.
  • Blindedarmontsteking veroorzaakt eveneens pijn bij mannen en vrouwen. Hierbij zal de pijn vanaf de navel naar de rechter onderbuik afdalen. Wanneer er druk op de pijnlijke plaats wordt uitgeoefend met de hand en vervolgens weer los wordt gelaten dan zal de pijn toenemen. Een blindedarmontsteking zal door middel van een operatieve ingreep moeten worden verholpen. Hierbij zal de appendix worden verwijderd zodat de ontsteking zich niet in de buikholte kan verspreiden en zo een levensbedreigende situatie veroorzaken. Tijdig medische hulp zoeken bij een blindedarmontsteking voorkomt het knappen van de ontstoken blindedarm en alle nare gevolgen van dien. Op het moment dat er een vermoeden bestaat dat er sprake is van een blindedarmontsteking dan dien je direct medische hulp in te schakelen. Bij twijfel zullen artsen overigens altijd overgaan tot het verwijderen van de blindedarm. Onnodig de blindedarm weghalen is immers veiliger dan een ontstoken exemplaar laten zitten met de kans op ernstige complicaties.
  • Blaasontsteking komt beduidend meer bij vrouwen dan bij mannen voor. De ontsteking is vaak het gevolg van bacteriën die de urineblaas via de urinebuis hebben weten te bereiken en daar voor een infectie hebben gezorgd. Doordat vrouwen een kortere urinebuis hebben dan mannen, is de kans op een blaasontsteking bij hen groter. Bovendien ligt de opening van de urinebuis bij een vrouw dichter bij de anus wat de kans op infectie nog verder zal vergroten.
  • Prikkelbare darm syndroom (PDS) kom ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en zal voor een stekende pijn links onder in de buik tot gevolg hebben. Verder kunnen er klachten zoals: winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikkrampen en problemen met de stoelgang bij komen. Voor PDS kan overigens
  • Psychische oorzaken kunnen vaker bij kinderen en vrouwen dan bij mannen zorgen voor steken in de onderbuik. Een kind dat telkens terugkerende pijn heeft in de onderbuik zal vaak te maken hebben met zorgen, angst of andere psychische problemen die aan stress gerelateerd zijn. Bij volwassenen kan onder andere een depressie voor stekende pijn in de onderbuik zorgen.
  • Menstruatiepijn kan bij een vrouw soms zo hevig zijn dat ze haar dagelijkse bezigheden niet langer naar behoren kan uitvoeren. Er is dan niet alleen sprake van een stekende pijn maar soms ook van een krampende of een scherpe pijn die vanuit de onderbuik uit kan stralen naar de onderrug.
  • Eileiderontsteking zal bij een vrouw zorgen voor een scherpe, stekende pijn onder in haar buik. Dit kan zowel aan als aan beide zijden van de buik en het bekken worden gevoeld. In veel gevallen is een eileiderontsteking het gevolg van een seksueel overdraagbare aandoening zoals gonorroe of chlamydia.
naturaplaza superfoods banner