Diarree is één van de symptomen waarmee darmontstekingen gepaard kan gaan. Diaree wordt over het algemeen als een erg hinderlijk fenomeen beschouwd. Je ontlasting is in een dergelijk geval niet alleen erg dun en waterig maar ook zul je aanzienlijk vaker een toilet op dienen te zoeken dan normaal. Een groot risico bij diarree is een te groot vochtverlies waarbij uitdroging op de loer ligt.
Wat is een darmontsteking?
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen:
- acute darmontstekingen: een veelvoorkomende vorm van darmontsteking waarmee ieder mens mee te maken heeft gehad.
- regionale darmontstekingen: is een ontsteking van het laatste stuk van de zogenaamde kronkeldarm. Er kan, net als bij de
- ziekte van Crohn, bindweefsel- en zweervorming optreden bij deze vorm van darmontsteking.
- chronische darmontstekingen: komt vaak in de dikke darm voor en geeft een specifiek ziektebeeld. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn bekende voorbeelden van een chronische darmontsteking.
Oorzaken van darmontstekingen
Een darm kan ontstoken raken door onder andere:
- een bacteriële infectie,
- een virale infectie,
- een alcohol- of medicijnvergiftiging,
- te veel vezels in de voeding,
- bedorven voedsel,
- besmet water,
- stress en spanningen,
- roken,
- een gebrek aan persoonlijke hygiëne en deugdelijke sanitaire voorzieningen,
- een verstoring van je afweersysteem (bij chronische darmontsteking),
- erfelijke factoren (eveneens bij chronische darmontsteking),
Behandelen van darmontstekingen
Een gulden regel bij de behandeling van een darmontsteking is voldoende rust samen met je vochtbalans op peil houden door genoeg te drinken. Wanneer je erg veel vocht hebt verloren, omdat je bijvoorbeeld ook frequent moet overgeven, dan is ORS-poeder aan te bevelen om eveneens de verloren zouten weer aan te vullen. Licht verteerbare voeding, waarin dus niet veel vezels zitten, verdient de voorkeur als je lijdt aan een darmontsteking.
Beter gebruik je geen diarreeremmers als je last hebt van een darmontsteking. Deze middelen zullen immers het genezingsproces niet bespoedigen. Als je lijdt aan een bacteriële darmontsteking dan kan een arts besluiten om je een antibioticakuur voor te schrijven om de ontsteking tegen te gaan.
Chronische darmontsteking
Chronische darmontsteking kan niet worden genezen maar wel worden behandeld met bepaalde ontstekingsremmers. Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zullen, als de daarvoor bestemde medicatie niet, of niet (meer) naar behoren, werkt, door middel van een darmoperatie te lijf worden gegaan om de klachten te verminderen.