Take a fresh look at your lifestyle.

Welk dieet om middenrifbreuk te verhelpen?

Als je lijdt aan een middenrifbreuk (of maagbreuk) dan is de opening in je middenrif, waardoor je slokdarm naar je maag loopt, te ruim geworden en komt er een deel van je maag in je borstholte te liggen. Om een middenrifbreuk te verhelpen kun je helaas geen speciaal dieet volgen. Het is echter wel mogelijk om met aangepaste voedings- en leefgewoontes de klachten te verminderen, en soms zelfs helemaal weg te nemen.

single reizen online banner

Wat kun je het beste eten bij een middenrifbreuk?

De symptomen van een maagbreuk kun je zelf meestal voor een belangrijk deel verlichten door goed op te letten wat je eet, hoeveel je eet en wanneer je eet. Met behulp van onderstaande eet- en dieettips helpen we je al een eindje op de goede weg.

In plaats van de drie hoofdmaaltijden, die de meeste mensen gewend zijn op een dag te eten, creëer je meerdere kleine eetmomenten.
Door je voedsel goed te kauwen zul je het verteringsproces versnellen en daarmee voorkomen dat je maag te lang blijft en er maaginhoud terug kan stromen naar je slokdarm.

Kies voor een gezond voedingspatroon dat, als je last hebt van overgewicht, weinig calorieën bevat. Op die manier raak je wellicht extra lichaamsgewicht kwijt waardoor de druk op je maag uiteindelijk minder zal worden.

Kies voor voeding en drank die weinig of geen vetten, sterke kruiden, koolzuur of andere stoffen bevat die gasvorming of irritatie in de maag kunnen veroorzaken.

bewust puur banner

Rokers doen er verstandig aan om te stoppen met deze ongezonde gewoonte. Naast alle andere gezondheidsrisico’s die roken met zich meebrengt, zullen ook de klachten van een maagbreuk hierdoor verergeren.

Het is beter om niet meteen na het eten te gaan liggen. Door je lichaam in een liggende houding te brengen zal er immers gemakkelijk maaginhoud terug kunnen vloeien in je slokdarm.

Minimaal drie uur voordat je gaat slapen kun je beter niets meer eten. Zo zal je maag genoeg tijd krijgen om alle voeding te verteren en zul je minder snel last krijgen van brandend maagzuur.

Als je ’s nachts veel last hebt van je maagbreuk dan kun je het hoofdeinde van je bed met circa 15 centimeter verhogen door een plankje of latje onder je matras te leggen. Een extra kussen werkt meestal niet afdoende omdat dit na verloop van tijd weer inzakt en de maaginhoud alsnog terug kan stromen in je slokdarm.

naturaplaza superfoods banner