Take a fresh look at your lifestyle.

Welke behandeling tegen een maagbreuk?

Vandaag de dag lopen er een groot aantal mensen rond met maagbreuken zonder dat zij daar zelf weet van hebben. De aanwezige maagbreuk is dan namelijk zo gering dat deze weinig, of vaak helemaal geen, klachten met zich meebrengt. Soms kun je echter wel last krijgen van een aanwezige maagbreuk en ga je op zoek naar de meest efficiënte manier om de klachten te verminderen of te verhelpen.

single reizen online banner

Wanneer is er sprake van een maagbreuk?

Je middenrif is een grote, koepelvormige spier die zich tussen je borst- en buikholte bevindt. Om ervoor te zorgen dat voedsel je maag kan bereiken, zit er een opening in je middenrif waardoor de slokdarm loopt. Zodra deze opening echter te ruim wordt, en je maag voor in een deel in je borstholte glijdt, is er sprake van een ‘breuk in de maag’. Door een dergelijke positie van je maag kan er gemakkelijk zure maaginhoud terugvloeien naar je slokdarm. Hierdoor kun je een branderig gevoel op de borst krijgen.

Hoe is een maagbreuk te behandelen

Indien je last hebt van een geringe maagbreuk dan is een medische behandeling in de regel niet nodig. Het is dan vaak voldoende om je eet- en leefgewoontes aan te passen om de klachten te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld

bewust puur banner
  • meerdere kleinere maaltijden gebruiken op een dag in plaats drie hoofdmaaltijden,
  • licht verteerbaar voedsel eten dat weinig vet bevat,
  • koffie, koolzuur- en alcoholhoudende dranken vermijden,
    niet drinken tijdens een maaltijd omdat daardoor eerder maaginhoud terug kan vloeien in je slokdarm,
  • stoppen met roken omdat dit voor extra prikkels in de maag zorgt en de klachten van een maagbreuk verergert,
  • probeer af te vallen als je last te zwaar bent omdat overgewicht klachten van een maagbreuk kan verergeren,
  • niet gaan liggen direct nadat je iets hebt gegeten,
  • je hoofd iets hoger leggen als je wilt gaan liggen.

Op het ogenblik dat je wel veel last hebt van een maagbreuk dan kan een arts besluiten om je speciale medicijnen voor te schrijven. Dit zijn vaak middelen die de aanmaak van maagzuur verminderen of die het aanwezige maagsap neutraliseren.

Een operatie is zeldzaam

Alleen wanneer de eerder genoemde methodes niet effectief genoeg werken, kan een arts besluiten tot operatief ingrijpen bij maagbreuken. Een operatie brengt echter altijd bepaalde risico’s met zich mee en zal daardoor alleen als laatste redmiddel worden aangewend als behandeling van maagbreuken.

naturaplaza superfoods banner