Take a fresh look at your lifestyle.

Bloed in ontlasting

Wanneer er bloed in de ontlasting te zien is, zullen bij de meeste mensen alarmbellen gaan rinkelen. Echt vreemd is dat niet want dit zou erop kunnen wijzen dat er iets serieus niet in orde is in je darmen.

single reizen online banner

Om dit zo snel mogelijk uit te sluiten is het daarom zaak een arts hierover te raadplegen. Behalve een ernstige oorzaak kan bloed in de ontlasting gelukkig ook vaak minder ernstig van aard zijn. In dat geval zal het bloedverlies maar tijdelijk zijn en vanzelf weer overgaan.

Bloed in ontlasting

In bepaalde gevallen zul je zelf degene zijn die het bloed in de ontlasting ontdekt, bijvoorbeeld bij het schoonvegen van je anus na een toiletbezoek. Het kan echter ook gebeuren dat er bloed in de ontlasting wordt aangetroffen die voor onderzoek aan het laboratorium is aangeboden.

In dit laatste geval zal het gaan om microscopische hoeveelheden en wordt er vaak gesproken van occult bloed.

Locatie van de bloeding

Bloed in je ontlasting wil zeggen dat er ergens in je spijsverteringsstelsel een bloeding is ontstaan. Dit kan een bloeding zijn die in je mond, de maag of je dunne darm is opgetreden maar even goed aan het einde van je dikke darm: in je endeldarm of bij je anus.

bewust puur banner

Hoeveelheid bloed in de ontlasting

Niet in alle gevallen zal de hoeveelheid bloed in de ontlasting even groot zijn:

 • In sommige gevallen zal de hoeveelheid bloed in je ontlasting zo gering zijn dat deze alleen aan het licht komt bij het uitvoeren van een laboratoriumtest.
 • Ook kan er helderrood bloed te zien zijn wanneer je je hebt ontlast: het zit dan aan het toiletpapier of bij de ontlasting in het toilet.
 • Indien de bloeding meer aan het begin van je spijsverteringskanaal is ontstaan dan zal dit je ontlasting zwart verkleuren. Overigens betekent zwarte ontlasting niet per definitie dat er zich bloed in bevindt want ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen dit effect bewerkstelligen.

Oorzaken

De oorzaken van bloed in je ontlasting kunnen zoals gezegd erg divers zijn. Een aantal mogelijke oorzaken zijn:

 • Problemen in de slokdarm: scheuren of spataders in je slokdarm kunnen soms voor ernstige bloedingen zorgen.
 • Maagzweren vormen een open wond aan de binnenzijde van je maag of aan het eerste deel van je dunne darm. Een maagzweer is vaak een gevolg van een bacteriële infectie of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
 • Angiodysplasie: erg tere of dunne bloedvaten in je spijsverteringskanaal kunnen eveneens beschadigd raken en gaan bloeden.
 • Aandoeningen aan de divertikels (kleine klompjes die aan de wand van de dikke darm vastzitten) kunnen ontstoken raken en/of gaan bloeden.
 • Een dikke darmontsteking (colitis): wordt tot de zogenaamde inflammatoire darmziektes gerekend en is één van de vaakst waargenomen oorzaken van bloed in de ontlasting.
 • Poliepen: goedaardige gezwellen die in grootte toe kunnen nemen, kunnen gaan bloeden en zelfs tot tumoren uit kunnen groeien.
 • Darmkanker is een vorm van kanker die vrij frequent voorkomt en gepaard gaat met, voor het blote oog niet waarneembare, bloedingen.
 • Anale kloofjes zijn kleine scheurtjes of sneetjes die voorkomen in het weefsel rond de anus. Vaak zijn anale kloofjes het gevolg van het naar buitenpersen van te harde ontlasting. Deze pijnlijke kloofjes kunnen gaan bloeden tijdens het ontlasten of bij het reinigen van de anus.

Naar de dokter

Zodra je bloed opmerkt in je ontlasting is het altijd verstandig om dit met je (huis)arts te bespreken. Deze kan dan beoordelen of er actie ondernomen dient te worden. Om een goed oordeel te kunnen vellen, en de juiste oorzaak van het bloedverlies te kunnen vinden, heeft een arts overigens wel alle mogelijke details over de bloedingen nodig.

Ook lichamelijk onderzoek kan vaak veel vertellen over de mogelijke oorzaken. Soms zal de arts daarnaast besluiten om één of meerdere tests uit te laten voeren in het laboratorium om een beter beeld te kunnen krijgen van de oorzaak van het bloed in de ontlasting. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een test die moet bepalen of je een intolerantie hebt voor gluten.

naturaplaza superfoods banner