Browsen Categorie
Ontwikkeling
Hoe moet je omgaan bij agressie van kinderen?
Op het moment dat een peuter een kindje van de eigen leeftijd een klap geeft, omdat dit bijvoorbeeld een speeltje af heeft gepakt, zal niemand echt verbaasd zijn. De peuter zal op het gedrag worden aangesproken, maar daar blijft het in de…
Kinderangsten, waar is een kind bang van?
Elk mens is wel eens bang, of je nu groot of klein bent. Angst is namelijk een mechanisme om bedreigende situaties te kunnen overleven. De angst zorgt ervoor dat je aan dergelijke situaties weet te ontkomen. Een ander nut van angstgevoelens…
Speelgoed voor dreumes, kleuters en peuters
Voor jonge kinderen is niets leuker dan de wereld om hen te leren kennen en steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Of dit nu kruipend of lopend gebeurt maakt overigens geen verschil.
Wanneer moeten peuters en dreumes gaan slapen?
De meeste kleine kinderen zullen tussen half zeven en acht uur ’s avonds naar hun bedje worden gebracht. Wat het meest ideale tijdstip is voor een kind kan sterk verschillen. Een kindje van twee jaar heeft, het middagdutje inbegrepen, zo’n…
Hoe mijn kind leren praten en zinnen maken?
Globaal gezien zal je kind tussen het eerste en het derde levensjaar de wereld om hem heen gaan ontdekken en beginnen met het zeggen van de eerste woordjes en zinnen. Als je kind drie jaar is bestaat diens woordenschat uit zo’n 900 woorden …
Taalontwikkeling bij kinderen
In de eerste maanden van zijn leven zal je baby nog niet bewust communiceren. Doordat je als ouder echter wel reageert alsof dit wel het geval is, zal de communicatie van je kind na enige tijd wel bewust gaan plaatsvinden. Het eerste half…
Wat te doen bij peuterpuberteit?
Tegen de tijd dat je kind anderhalf jaar oud is begint de zogenaamde peuterpuberteit. Niet alle peuters hebben hier in gelijke mate last van en bij sommigen zul je er zelfs helemaal niet van merken terwijl anderen juist er moeilijk zijn.…
Zindelijkheid bij peuters en dreumes
Het ogenblik om zindelijk te worden is bij een kind pas aangebroken zodra het dit zelf wil, kan en begrijpt. Je kunt een kind dus niet dwingen om zindelijk te worden omdat dat juist het tegenovergestelde effect zal hebben. Uiteraard kun je…
Ontwikkeling van dreumes en peuters
Na de eerste verjaardag van je kind zul je merken dat de constante afhankelijkheid van jou en je partner steeds minder zal worden. Doordat je kind steeds beter kan lopen zal er vaker op onderzoek uit worden gegaan in plaats van de nabijheid…
Opvoeding van dreumes en peuters
De opvoeding van dreumes en peuters. Een kind in de leeftijd van één tot twee jaar noem je geen baby meer maar een dreumes, wanneer je kleintje echter tussen de twee en vier jaar is dan spreek je van een peuter. Lees meer over de opvoeding…
Eenkennigheid of scheidingsangst bij baby’s
De eerste zeven maandjes van zijn leventje zal je baby geduldig wachten als je even uit het zicht verdwijnt, om bijvoorbeeld wat te pakken, en zal tegen ieder persoon vaak lachen. Plotseling is dit echter over en zal je kleintje het op een…
Verlatingsangst bij baby’s
Wanneer je baby de leeftijd van acht maanden heeft bereikt is de kans aanwezig dat hij last krijgt van verlatingsangst. Pas wanneer je kindje anderhalf jaar oud is zal deze angst vaak weer verdwenen zijn. Verlatingsangst is overigens niets…
Lichaamstaal bij baby’s
Eigenlijk maken baby al contact voordat ze geboren zijn. Wanneer je, als aanstaande moeder, je hand op je zwangere buik legt zal je baby op een bepaald moment zich lekker hier tegenaan zal vlijen. Zodra de baby dan geboren is zal het…
Lichamelijke ontwikkeling van je baby in het eerste jaar
In de loop van zijn eerste levensjaar zal je baby zich alsmaar meer bewust gaan bewegen. Ook zullen de bewegingen die worden gemaakt steeds gecontroleerder worden uitgevloerd. Verder zal je baby de wereld om zich heen beter gaan ontdekken…
Eerste dagen met de baby
Gedurende de eerste dagen samen met je baby zal het vast nog even wennen zijn. Samen met de kraamverzorgster leert je echter al snel hoe je je baby het beste kunt verzorgen, waar je op dient te letten en waar je rekening mee moet houden.…
Kinderopvang
Een heleboel kinderen gaan al vanaf een zeer jonge leeftijd naar een kinderopvang. Als ouder kun je kiezen uit een groot aantal uiteenlopende opvangmogelijkheden voor je kind zoals een kinderdagverblijf of een onthaalouder. Sommige…
Hoe leer ik mijn peuter zindelijk worden?
Pas op het ogenblik dat een kind er zelf aan toe is, zal het zindelijk kunnen worden. Indien een kind er niet wil heeft het een averechts effect wanneer je het op een potje of het toilet zet. Een kind zal verder genoeg controle over de…
Alles over couveusekinderen
Een baby die in de couveuse terechtkomt heeft een minder makkelijke start dan een kindje dat meteen met zijn ouders mee naar huis mag. De periode, die vaak zorgelijke en soms zelfs onzeker is, waarin zo’n kleintje de eerste weken van zijn…
Schoolvakanties – Kerstvakantie, paasvakantie & feestdagen!
Onder een schoolvakantie wordt een aaneengesloten periode verstaan waarin er op scholen geen les wordt gegeven. In ons land zijn er verspreid over het jaar vijf schoolvakantie.
Voor de eerste keer naar school
Het ene kind zal er tegenop zien om voor de eerste keer naar school te gaan terwijl het andere juist niet kan wachten. Een soortgelijk verschil bestaat er overigens ook bij ouders: de één zal het vervelend vinden wanneer een kind naar…
Ontwikkeling kleuter
Je spreekt van een kleuter wanneer een kind tussen de drie en zes jaar oud is. Een kind zal tijdens de kleutertijd een nieuwe fase van zijn leven in gaan en met een heleboel nieuwe dingen kennis maken, zoals naar school gaan.
Kleuter – van 4 tot 6 jaar
Met een kleuter wordt in de regel een kind tussen de vier en zes jaar bedoeld. Overigens valt het niet mee om het begrip kleuter van een goede definitie te voorzien. In de regel kan worden gesteld dat wanneer de peutertijd achter de rug is,…
Autisme kenmerken bij kinderen
Geen mens kent een kind beter dan diens ouders. Wanneer je als ouder dus het vermoeden hebt dat er iets niet in orde is dan heb je in de meeste gevallen gelijk. Maar in een heleboel gevallen blijkt het minder eenvoudig te zijn om iemand te…
Autisme bij kinderen
Bij de stoornis autisme is er sprake van een verstoorde verwerking van informatie in de hersenen. Met andere woorden: de dingen die een autist ruikt, ziet, voelt of hoort zullen op een andere manier worden verwerkt dan een persoon zonder…
Kinderen en ADHD
Attenttion Deficit Hyperactivity Disorders (ADHD) of aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit is een stoornis die zich kenmerkt door impulsiviteit, rusteloosheid en moeite met concentratie. Bij kinderen en jongeren zal ADHD zich uiten in…