Take a fresh look at your lifestyle.

Schoolvakanties – Kerstvakantie, paasvakantie & feestdagen!

Onder een schoolvakantie wordt een aaneengesloten periode verstaan waarin er op scholen geen les wordt gegeven. In ons land zijn er verspreid over het jaar vijf schoolvakantie.

single reizen online banner

Schoolvakanties in België

In februari of maart (in de week van Aswoensdag) zal er voor één week krokusvakantie zijn. De paasvakantie echter zal twee weken duren waarbij Pasen in het begin, het midden of op het einde kan vallen. Op 1 juli zullen kinderen beginnen aan hun zomervakantie die duurt tot 31 augustus. De volgende vakantie zal in de week van Allerheiligen beginnen, een week duren en als herfstvakantie worden aangeduid. De kerstvakantie duurt twee weken en zal rond kerstmis en de jaarwisseling vallen. Deze vakanties scheiden het schooljaar in drie trimesters.

Krokusvakantie

De krokusvakantie duurt een week en wordt gehouden in de week waarin Aswoensdag valt. Naast de benaming krokusvakantie wordt deze schoolvakantie ook voorjaars- of carnavalsvakantie genoemd. In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd besloten deze schoolvakantie in te voeren om de sombere wintermaanden te onderbreken. Bovendien stelt deze schoolvakantie mensen in staat om carnaval te gaan vieren op wintersportvakantie te gaan.

Paasvakantie

In ons land duurt de paasvakantie twee weken en zal de ligging afhangen van de datum waarop Pasen valt. Op het ogenblik dat Pasen in maart valt dan zal de paasvakantie beginnen op paasmaandag. Indien deze christelijke feestdagen echter na 15 april vallen dan zal de paasvakantie de tweede maandag hiervoor van start gaan. Als Pasen echter in de eerste helft van april valt dan zal er een week van de paasvakantie voor, en eentje na Pasen vallen.

Zomervakantie

Niet alleen voor het basis-, maar ook voor het secundair onderwijs, zal de zomervakantie in ons land op 1 juli beginnen en eindigen op 31 augustus. Voor hogescholen, universiteiten en onderwijs voor sociale promotie zal deze vakantie in de regel wat langer duren. Bij deze onderwijsinstelling zullen begin juni de examens af worden genomen en in de loop van de maand september zal het nieuwe studiejaar weer van start gaan.

bewust puur banner

Herfstvakantie

Voor zowel het basis- als het secundaire onderwijs zal de herfstvakantie in de week vallen van Allerheiligen (1 november) en wordt daarom ook vaak de Allerheiligenvakantie genoemd.

Kerstvakantie

Het is gebruikelijk om het basis- en secundair onderwijs aan het einde van het jaar twee weken vakantie te geven. Dit zijn de weken waarin kerstmis en de jaarwisseling zullen vallen.

VakantiePeriodeDuur
KrokusvakantieWeek van Aswoensdag (februari- maart)1 week
PaasvakantieRondom Pasen (maart-april)2 weken
Zomervakantie1 juli-31 augustus2 maanden
HerfstvakantieWeek van Allerheiligen (1 november)1 week
KerstvakantieRondom Kerst (25 december) en de jaarwisseling2 weken

Feestdagen voor kinderen

De meest bekende feestdag voor kinderen is wellicht wel Sint Nicolaas, op 6 december. Maar ook Sint Maarten (11 november) en Driekoningen (6 januari) zijn feestdagen waarop kinderen een belangrijke rol spelen. De laatste jaren zijn er, mede ten gevolge van de multiculturele samenleving, nog een aantal andere feesten bijgekomen zoals Halloween (31 oktober) en het Suikerfeest (variabel).

FeestdagDatum
Halloween31 oktober
Sint Maarten11 november
Sint Nicolaas6 december
Driekoningen6 januari
Suikerfeestvariabel
naturaplaza superfoods banner