Take a fresh look at your lifestyle.

Waarom je geen puistjes / acne mag uitknijpen of uitdrukken

Heb je acne?

Een gedegen huidverzorging is een essentieel onderdeel van je behandeling voor acne. Je weet wat vast wel wat je moet doen om optimaal voor je huid te zorgen, maar niet iedereen weet wat hij, of zij, moet laten in dit soort gevallen. Het maken van fouten tijdens de behandeling van acne zal je behandelingsroutine dan ook fors kunnen saboteren. Het is dan ook zaak dat je dit soort fouten weet te vermijden. Hier lees je wat je aan acne kunt doen

single reizen online banner

Geen puistjes uitknijpen of uitdrukken

Uiteraard zul je het wellicht wat vreemd vinden als je een puistje uitknijpt of uitdrukt, daarbij komt verder dat er niet alleen aan je huidoppervlak, maar ook daaronder van alles gebeurt als je dit doet. Op het ogenblik dat een pukkel uit wordt geknepen, staat de follikelwand onder een enorme druk. Zodra de wand barst, zal er vervolgens geïnfecteerd materiaal uit de porie worden geperst en zo in de dermis (lederhuid) terechtkomen.

Zelfs wanneer je een beetje pus uit de puist drukt, zal er toch aardig wat schade aan de huid toe worden gebracht. Om die reden zal een uitgedrukt, of uitgeknepen, puistje er doorgaans slechter uitzien: de aangedane plaats is niet alleen roder, maar ook zeker meer ontstoken nadat je eraan hebt zitten pulken. Erger nog, je loopt tevens de kans dat er ontsierende littekens zullen ontstaan. Het is dan ook van groot belang om puistjes niet uit te knijpen, uit te drukken of op een andere manier te pulken aan deze onvolkomenheden op je huid.

Krab niet als je puistjes hebt

Het lijkt erop dat vrijwel ieder mens wel eens in de verleiding komt om te gaan scrubben als hij, of zij, één of meerdere puistjes heeft. Maar acne kun je nu eenmaal niet wegpoetsen met zeep of een ander reinigingsmiddel. Scrubben voorkomt bovendien niet dat er zich puistjes zullen vormen. Te veel scrubben kan zelfs zorgen voor: irritatie, roodheid en ontstekingen. Kortom: door te scrubben kan je acne er aanzienlijk slechter uit gaan zien en eveneens minder goed aan gaan voelen. Je moet je namelijk bedenken dat je huid een gevoelig orgaan is, waar je voorzichtig mee om moet gaan. Dit wil dus zeggen dat je geen enorm zure scrubs of schurende reinigingsdoekjes moet gebruiken en al evenmin met kracht een washandje over je huid moet gaan wrijven.

In plaats daarvan dien je je huid met een milde zeep, of een mild reinigingsmiddel, te reinigen door met alleen je vingers of een zachte doek te gebruiken. De elektrische borstels die worden verkocht om je gezicht mee te reinigen zijn weliswaar prima om te gebruiken, mits je een exemplaar gebruikt dat voorzien is van zachte haren die je huid niet zullen irriteren.

Verder wordt aanbevolen om niet te veel behandelingsproducten tegelijk, of te vaak, te gebruiken. Ondanks dat dit wellicht erg verleidelijk zal zijn als je last hebt van acne, zal de afschilfering door de medicatie wanneer je deze meerdere keren per dag gebruikt, de acne niet sneller laten verdwijnen. Wat er wel zal gebeuren, is dat je huid extreem droog en geïrriteerd zal worden. Ook wanneer je meerdere behandelingen voor acne op hetzelfde moment gebruikt (bijvoorbeeld salicylzuurlotion samen met benzoylperoxide crème en bovenop Retin A- gel), dan loop je het risico van het overmatig uitdrogen en irriteren van je huid.

bewust puur banner

Soms is het gewoon beter om geen producten tegelijkertijd op je huid aan te brengen. In plaats daarvan kun je verspreid over de dag de diverse middelen gebruiken, bijvoorbeeld ’s morgens een reiniger op basis van salicylzuur en de benzoylperoxidelotion voor het slapengaan aan te brengen. Zodra je echter merkt dat er sprake is van irritatie, dan dien je het gebruik van deze middelen terug te brengen naar om de dag, of zelfs één van de producten helemaal te schrappen van je behandelplan.
Overigens kan je om huidveroudering tegen te gaan, ook sesamolie voor de huid gebruiken.

Op het moment dat je voorgeschreven medicijnen gebruikt tegen acne, dan dien je in geen geval een extra acneproduct erbij te gaan gebruiken zonder dat je eerst je arts hierover hebt geraadpleegd. Bepaalde acnemedicatie mag namelijk op hetzelfde moment gebruikt worden. Zo zal bijvoorbeeld benzoylperoxide Retin-A (tretinoïne) inactief maken zodra deze middelen samen worden gebruikt. En wanneer je ook nog eens Aczone (dapsone) hierbij gebruikt, dan kan dit je huid zelfs (tijdelijk) oranje laten kleuren.

Negeer geen acne: er is behandeling mogelijk

Acne kan aan worden gepakt omdat er talloze behandelmogelijkheden zijn die hierbij kunnen helpen. Op het ogenblik dat er sprake is van een milde vorm van acne, dan heb je maar een paar willekeurige puistjes en mee-eters, en is het vaak mogelijk om eerst een vrij verkrijgbare behandeling te proberen.

Afspraak maken met huisarts of dermatoloog

Gaat je acne niet over?
Maar zodra deze vrij verkrijgbare middelen om acne mee te behandelen na een aantal weken geen duidelijk verschil laten zien, dan doe je er goed aan om een afspraak te maken met je huisarts of dermatoloog. Deze arts kan je een heleboel verschillende medicijnen voorschrijven die enkel en alleen bedoeld zijn om acne mee aan te pakken. Het heeft dus geen enkele zin om af te wachten totdat de acne vanzelf weer verdwijnt. Bovendien zul je versteld staan over de talloze behandelmogelijkheden die er vandaag de dag ingezet kunnen worden om je van je klachten te verlossen. Bel dus direct je dermatoloog voor een afspraak, want hoe eerder je met een gedegen behandeling begint, hoe eerder je een verbetering te zien zult krijgen.

naturaplaza superfoods banner