Take a fresh look at your lifestyle.

Hoe kan je acne / puistjes het beste behandelen of verzorgen?

Een goede gewoonte ontwikkelen ten aanzien van je huidverzorging als je last hebt van acne is van enorm belang wanneer je gevoelig bent voor de ontwikkeling van puistjes. Je dagelijkse beleid op het gebied van huidverzorging zal immers helpen bij het verwijderen van overtollige talg, de poriën schoonhouden en mogelijk helpen om bestaande onvolkomenheden te genezen. 

single reizen online banner

Veel mensen worden echter overrompeld door het gigantische aantal producten dat tegenwoordig beschikbaar is, en dat geldt eveneens voor de zoveel tegenstrijdige informatie die er over gevonden kan worden. Dit alles kan ervoor zorgen dat het opstellen van een goed plan ten aanzien van je huidverzorging erg ingewikkeld, en zelfs verwarrend, lijkt. Gelukkig hoeft dat allemaal niet zo te zijn, zelfs niet als je op zoek bent naar de meest effectieve manier om dagelijks je huid te verzorgen en de acne aan te pakken. Vaak heb je niet eens meer dan twee minuten per dag hiervoor nodig. Op het moment dat je de onderstaande richtlijnen volgt om je huid fris en schoon te houden, en niet eens dure producten hoeft te kopen omdat je alleen maar producten gebruikt die je al in je badkamer hebt staan.

Stap 1:  Een zachte, maar goede, reiniging

Een zachte, maar goede, reiniging voer je uit door alleen je vingertoppen, of een zacht washandje (zeker geen ruwe schuursponsjes) te gebruiken om je huid van je gezicht grondig te reinigen, maar ook je kaaklijn, nek en oren aan zowel de voor- als achterzijde schoon te maken. Je moet er echter wel altijd voor zorgen dat je de juiste reiniger voor je huid gebruikt. Een vrij verkrijgbare behandeling tegen acne om je gezichtshuid mee te wassen  is dan ook een goede keuze wanneer je last hebt van een milde vorm van acne. Bij voorkeur kies je een product dat salicylzuur of benzoylperoxide bevat.

Indien je door een arts voorgeschreven medicijnen tegen acne gebruikt, dan heb je in plaats van een vrij verkrijgbaar reinigingsproduct voor je gezicht een zachte, niet-medicinale reiniger nodig. Een niet geparfumeerd product of een ouderwets stukje barnsteenzeep zijn prima keuzes.

Als je gezichtsmake-up draagt, of wanneer je huid overdag extra vies of zweterig wordt, bijvoorbeeld doordat je hebt gesport of gewerkt, dan kun je ’s avonds voor het slapengaan een dubbele reiniging uitvoeren, na de eerste wasbeurt dien je je gezicht echter wel altijd goed af te spoelen en dan pas de procedure gaan herhalen. Dit zal ervoor zorgen dat je iedere nacht alle sporen van make-up, zweet en vuil weg hebt gehaald.

Verder dien je te onthouden om nooit stukken reguliere zepen, antibacteriële handwasproducten en dergelijke op je gezicht te smeren. Harde zepen zullen je acne immers niet verwijderen, maar wel zullen deze je huid al snel gaan irriteren.

Stap 2: Gebruik een toner of adstringenticum

Afhankelijk van de ingrediënten die deze middelen bevatten, kunnen toners of adstringentia helpen bij het verwijderen van overtollige talg en foundation, maar ook je huid hydrateren of helpen bij de bestrijding van mee-eters en andere oneffenheden op de huid.

Een toner breng je overigens altijd aan op een dotje watten of een wattenschijfje en vervolgens strijk je hiermee voorzichtig over je gezicht en je hals om overtollige make-up, resten van reinigers en talg weg te kunnen halen.

Adstringentia zijn op hun beurt ontwikkeld om overtollige talg van je huid te verwijderen, dus ze zijn duidelijk het best voor de wat vettere huidtypen. Zodra je huid de neiging heeft om droger aan te gaan voelen, van nature of omdat je uitdrogende acnebehandelingen gebruikt, dan is een hydraterende toner zeker aan te bevelen.

 Wanneer je een product wilt gaan gebruiken is het verder zaak dat je op het alcoholgehalte let omdat alcohol de huid uit kan drogen en irriteren, in het bijzonder voor de meer gevoelige huidtypen. Alcoholvrije producten zijn om die reden de beste keuzes als je huid droog of geïrriteerd is door acnebehandelingen. Je moet er rekening mee houden dat zelfs wanneer je huid niet extreem droog of gevoelig is, toners op alcoholbasis puistjes toch kunnen prikken.

Hoe dan ook, als toners of adstringentia je huid te veel lijken te irriteren, dan kun je deze middelen beter niet gebruiken. Dit geldt ook voor voorgeschreven medicijnen die je huid extreem droog maken (zoals isotretinoïne of lokaal te gebruiken retinoïden). Het heeft immers geen zin om een toner te gebruiken die je huid zal beschadigen. 

bewust puur banner

Stap 3: Aanbrengen van je acnemedicatie

Nadat je toner volledig op is gedroogd, of nadat je je gezicht hebt gewassen en grondig af hebt gedroogd, breng je de crème waar je de acne mee behandelt aan zoals aangegeven door de arts en/of de bijsluiter. Dit kan zowel een medicijn op doktersrecept zijn, maar eveneens goed een acnecreme of –gel dat je in de vrije verkoop hebt aangeschaft. Voordat je verder gaat met de volgende stap moet dit middel echter wel goed door je huid op zijn genomen, of helemaal op zijn gedroogd. Wanneer je wel wat hulp kunt gebruiken bij het kiezen van een medicijn tegen acne, dan kan je dermatoloog of huisarts je hier vast en zeker bij helpen.

Stap 4: Aanbrengen van een olievrije, vochtinbrengende crème of gel

Het lijkt misschien contra-intuïtief om je toch al vette huid te gaan hydrateren, maar toch moet je deze belangrijke stap zeker niet overslaan. Veel acnemedicatie zal de huid immers uitdrogen, waardoor deze behoefte heeft aan extra vocht. Door twee keer per dag een licht vochtinbrengend middel aan te brengen kun je de droge en schilferige huid helpen verbeteren.

Een goede moisturizer hoeft je huid overigens niet glad en vettig aan te laten voelen. Er zijn een heleboel moisturizers die speciaal zijn ontwikkeld voor het gebruik op een vetter huidtype, deze middelen zullen volledig op worden genomen en de acne niet erger maken.

Vochtinbrengende gels en lotions zijn bovendien vaak minder zwaar dan crèmes. Welke methode je ook kiest, zolang je maar een product kiest waarvan bekend is dat het olievrij en niet-comedogeen is, dan heb je een juiste keuze gemaakt.

Slotopmerking

Je hebt echt niet de meest dure producten voor je huidverzorgingsroutine nodig die op de markt te vinden zijn om goede resultaten te behalen. De meest belangrijke “stap” in je huidverzorgingsroutine is namelijk consistentie: hoe meer consistent je immers bent met je regime, hoe beter de resultaten uiteindelijk zullen zijn. 

Maar ook het omgekeerde is waar, wanneer je je acnebehandelingen alleen maar zo nu en dan toepast en je gezicht maar zelden reinigt voordat je gaat slapen, dan zul je de ontwikkeling van puistjes nooit voor kunnen blijven. Hoewel het af en toe overslaan van een dag je huid niet onherstelbaar zal beschadigen, zul je zeker zo regelmatig mogelijk aan de gang moeten blijven met je dagelijkse routine op het gebied van de verzorging van je huid. Je kunt je huid dan ook beter beloven om altijd lief en zorgzaam te zullen zijn.

Als u hulp nodig heeft bij het onder controle krijgen van acne, of als u gewoon wat begeleiding nodig hebt bij het kiezen van de beste huidverzorgingsproducten voor u, aarzel dan niet om uw dermatoloog te bellen.

  

naturaplaza superfoods banner