Take a fresh look at your lifestyle.

Gezondheidsvoordelen van Gember

Al duizenden jaren hebben kruidkenner en natuurgenezers de wortel van de gemberplant (Zingiber officinale), een bloeiende plant die gerekend wordt tot de familie Zingiberaceae, en die gebruikt wordt bij de verlichting van maagproblemen. Daarnaast is gember, vanwege het natuurlijke ontstekingsremmende effect van de wortel, een veel gebruikt middel tegen ontsteking waarmee medische aandoeningen reumatoïde artritis gepaard gaan.

single reizen online banner

Gezondheidsvoordelen van gember

Een aantal onderzoeken die vandaag de dag voor handen zijn, hebben de maagverlichtende effecten van gember al weten te staven. Van gemberwortel is verder nog bekend dat deze klachten kan verminderen zoals misselijkheid en braken nadat iemand een operatieve ingreep heeft ondergaan, maar daarnaast lijkt de wortel ook reisziekte en ochtendmisselijkheid te verlichten.Bovendien ontdekte een onderzoek, dat werd gehouden in 2009 onder 644 proefpersonen van wie bekend was dat ze leden aan kanker. De deelnemers aan het onderzoek kregen gemberwortelsupplementen. Na afloop van het onderzoek kwam aan het licht dat het innemen van gember de misselijkheid na het ondergaan van chemotherapie met 40 procent wist te verminderen.

Gember kan eveneens helpen bij de verlichting van chronische pijn, wellicht is dit te wijten aan de verlaging van de hormoonspiegels die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van ontstekingen. Een studie die, in 2005 gepubliceerd werd, doet vermoeden dat gember bijvoorbeeld de pijn op een meer effectieve manier kan verminderen dan niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAIDs).

Door middel van een aantal laboratoriumopstellingen hebben onderzoekers aan weten te tonen dat gemberextract de groei van kankercellen in zowel de dikke darm als in de eierstok kan vertragen, maar daarnaast ook bescherming kan bieden tegen de ziekte van Alzheimer. Wel is het zo dat de wetenschap deze bevindingen nog dienen te bevestigen door onderzoeken uit te voeren met menselijke proefpersonen.

Gemberthee

Gemberthee drinken kan helpen om enkele ​​maagklachten te verminderen en verstoppingen, van bijvoorbeeld de neus of de sinussen, te verlichten op het moment dat je last hebt van bijvoorbeeld een verkoudheid. Om gemberthee te maken breng je eerst water aan de kook en in de tussentijd snijd je de verse gember in dunne plakjes. Uiteraard dien je eerst de schil van de gemberwortel te verwijderen. De plakjes verse gember kun je aan het kokend water toevoegen en gedurende een paar minuten zacht door laten koken.

bewust puur banner

Meer recepten met gember

Je kunt ook je eigen gekristalliseerde gember en gemberbier (ginger ale) maken. In allebei de gevallen kunnen misselijkheid en reisziekte worden behandelen. Daarnaast vinden een heleboel mensen het gewoon lekker om verse gember toe te voegen aan soepen en/of wokgerechten.

Supplementen met gember

Op het ogenblik dat je gember in de vorm van een supplement wilt gaan nemen, dan kun je op zoek gaan naar gembercapsules of -poeders in een reformwinkel of in een online winkel die is gespecialiseerd in kruidengeneesmiddelen. Je moet er echter wel rekening mee houden dat supplementen niet getest zijn op veiligheid en vanwege het feit dat voedingssupplementen voor een groot deel niet gereguleerd zijn, kan de inhoud van bepaalde producten afwijken van de informatie die op het etiket vermeld staat.

Tevens moet je ook in je achterhoofd houden dat de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken, niet vast is gesteld. Je dient dan ook altijd voldoende informatie inwinnen over het correct gebruiken van supplementen. Je doet er dan ook verstandig aan om, als je van plan bent om gembersupplementen te gaan gebruiken, eerst met je behandeld arts te overleggen.

Voorbehoud

Aangezien gember een bloedverdunnende werking heeft, is het van cruciaal belang om het gebruik ten minste twee weken voordat je een operatieve ingreep zult ondergaan, te stoppen en je behandeld arts op de hoogte te stellen van het feit dat je deze wortel hebt gebruikt. Gember kan bovendien een wisselwerking hebben met andere medicijnen en supplementen die het bloed beïnvloeden. Bij sommige mensen kan het gebruik van gember zuurbranden tot gevolg hebben.

naturaplaza superfoods banner