Iedereen kan er haast niet aan ontkomen om van tijd tot tijd ziek te worden. Vaak gebeurt dit gewoon, zonder dat je daar invloed op lijkt te hebben. Je loopt zomaar een verkoudheid op door samen te werken met een collega, je neemt de griep mee van een bezoekje aan de supermarkt of je krijgt bepaalde ziektekiemen overgedragen door je kind. Op het moment dat je ziek wordt, wil je in een groot aantal gevallen in bed gaan liggen en er een paar dagen zo min mogelijk uit komen.
Toch kom t het maar sporadisch voor dat mensen ook echt in hun ben blijven als ze ziek zijn. De meeste mensen hebben namelijk bepaalde verantwoordelijkheden waar ze zorg voor moeten dragen en dingen die gewoon gedaan dienen te worden, ongeacht of je nu ziek bent of niet. Sommige personen kunnen echter zo nu en dan moeite hebben om een goed onderscheid te maken tussen zaken die gedaan moeten worden en dingen die echt wel even kunnen wachten. Wanneer je ooit in deze categorie valt (wel eerlijk zijn tegenover jezelf, je weet het wel), dan is deze lijst absoluut iets voor jou.
Wanneer moet je een dokter bezoeken?
Weet je op welk ogenblik je naar de dokter moet gaan als je symptomen hebt die mogelijk een verkoudheid of griep kunnen zijn? Een groot aantal mensen weet dat vandaag de dag nog steeds niet. Het is immers niet altijd duidelijk en een groot deel van de bevolking zal geneigd zijn om gewoon maar een poosje af te wachten. Als je echter dergelijke symptomen hebt en één ervan kun je onderbrengen in de categorie ‘medische hulp zoeken’, dan dien je ook echt contact zoeken met je huisarts.
Wanneer moet je met een ziek kind naar de dokter?
Te weten komen wanneer een kind zo ziek is dat het naar een dokter dient te gaan, kan wellicht nog lastiger te bepalen zijn dan wanneer je moet besluiten waanneer je zelf deze beslissing dient te nemen. Is het kind werkelijk zo ziek als het zegt te zijn? Heeft het koorts waar je je zorgen over dient te maken? Je moet medische hulp inschakelen als een kind de volgende symptomen laat zien:
- Hoge, of aanhoudende, koorts,
- Problematische ademhaling, zoals een snelle, moeizame of piepende ademhaling,
- Constante pijn, zoals oor-, keel-, hevige hoofd- of buikpijn,
- Dikke oogafscheiding, met de oogleden die dicht worden gehouden zonder dat er overdag verbetering merkbaar is,
Bovendien moet je een kind mogelijk laten zien door een arts voor de volgende zaken:
- Veelvuldig overgeven en/of diarree,
- niet genoeg vocht binnen kunnen houden om ten minste één keer per zes tot acht uur te kunnen plassen,
- uitdroging (ernstige uitdroging moet op de eerste hulpafdeling van een ziekenhuis worden behandeld)
- Braaksel of diarree dat sporen van bloed bevat,
- Een stijve nek,
- Extreem energiegebrek of ziek zijn dat lijkt te verslechteren in plaats van, meer dan vier tot vijf dagen op hetzelfde peil te blijven,
- Blootstelling aan een besmettelijke ziekte, zoals griep en waterpokken.
Wat moet je doen als je verkouden bent?
Wanneer je wilt weten hoe je je verkoudheids- of griepverschijnselen kunt behandelen en je zo snel mogelijk weer beter voelt, dan hoef je niet verder te zoeken. We hebben namelijk een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet waarmee je kunt achterhalen wat je moet doen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je een herstelproces in gang zet. Bij een verkoudheid hoef je in de regel geen extra stappen te nemen omdat het virus vanzelf je lichaam weer zal verlaten (door extra water te drinken kun je dit proces een beetje bespoedigen).
Wat te doen als je griep hebt
De griep is, in tegenstelling tot wat nog altijd veel merken denken, echt iets anders dat een verkoudheid. Met griep kun je je tot een week goed ziek laten voelen. Op het ogenblik dat je denkt dat je griep het, dan is het goed te weten wat je wel, en wat je juist niet, moet doen. Alleen dan zul je de ziekte goed kunnen behandelen en snel weer beter worden.
Moet je je ziek melden?
Het is goed om te weten wanneer je je ziek moet melden op het werk. Het maken van deze beslissing zal altijd moeilijk lastig zijn, in het bijzonder als je werk verricht dat blijft liggen op momenten dat jij het niet doet. Maar toch zal in sommige gevallen het nodig zijn om één of enkele dagen vrij te nemen, zelfs als dit betekent dat je een werkachterstand oploopt en je dus meer werk zult hebben wanneer je terugkomt op je werkplek. Je moet dus goed de voor- en nadelen af kunnen wegen om je al dan niet ziek te melden.
Kun je sporten als je ziek bent?
Sporten en lichaamsbeweging zijn belangrijk om gezond en in vorm te blijven, maar er zijn momenten waarop dit echter meer kwaad dan goed zou kunnen doen (zowel voor jezelf als voor de mensen die zich in je nabijheid bevinden). Indien je koorts hebt, dan kun je om die reden beter een training overslaan. Als je echter alleen maar een paar symptomen van een verkoudheid hebt, en je je verder goed voelt, dan kun je wellicht een lichte training meedraaien. Toch wordt vaak aangeraden om de sportclub te vermijden als je je ziek voelt, zodat je uiteindelijk niet allerlei ziektekiemen naar andere mensen over kunt brengen.
Kun je borstvoeding geven als je ziek bent?
Op het moment dat je als vrouw borstvoeding heeft en ziek wordt, dan kan het moeilijk zijn om precies te weten wat je moet doen, zowel voor jezelf als voor je kleintje. Het is in die situatie dan ook zaak om uit te zoeken of de ziekte waar je aan lijft voldoende ernstig is om (tijdelijk) te stoppen met het geven van borstvoeding, of dat het juist beter is om hiermee door te gaan. Bij griep en verkoudheid wordt meestal het advies gegeven om gewoon met de borstvoeding door te gaan en eventuele medicatie hieraan aan te passen zodat je zogende baby geen gevaarlijke- of schadelijke stoffen binnenkrijgt via de moedermelk.
Wanneer moet je naar het ziekenhuis met griep?
Een heleboel mensen gaan direct naar de eerste hulp wanneer ze griep hebben, hoewel ze daar niet echt naartoe hoeven te gaan. Ondanks het feit dat influenza (zoals groep in de medische wereld ook wel wordt aangeduid) je je echt vreselijk slecht kan laten voelen, is de kans groot dat er geen sprake van een echte noodsituatie is. Indien je echter zeer ernstige griepsymptomen hebt (bijvoorbeeld zeer hoge koorts of uitdrogingverschijnselen door aanhoudend braken en/of diarree), dan dien je je werkelijk in het ziekenhuis te melden. Anders, mits je huisarts zegt dat je dit wel moet doen, dien je de gang naar de eerste hulp te vermijden. Zo voorkom je immers niet alleen dat deze afdeling van het ziekenhuis wordt overbelast, maar ook dat je je ziektekiemen gaat verspreiden.
Beschermt een griepprik tegen verkoudheid?
Op het ogenblik dat je verkouden bent, is het dan zinvol om een griepprik te laten zetten? Helaas is dit niet het geval om dat je alleen van belang om je tegen influenza te laten vaccineren. Op die manier kun je geen griep krijgen of verspreiden naar mensen die een hoog risico lopen op deze ziekte. Je zou deze vaccinatie kunnen halen wanneer je verkouden bent, maar doorgaans wordt geadviseerd om hiermee te wachten tot je weer helemaal gezond bent.
Kun je een griepprik krijgen als je koorts hebt?
Op het moment dat je koorts hebt terwijl je een griepvaccin zou moeten krijgen, dan zal het al dan niet krijgen van de griepprik waarschijnlijk afhangen van de hoogte van je lichaamstemperatuur en andere symptomen waar je mogelijk mee te maken hebt. Wanneer je temperatuur meer dan ongeveer 38,5 graden Celsius bedraagt, of als je je erg ziek voelt, dan wordt vaak aangeraden om te wachten met het zetten van een griepprik. Er bestaat dan namelijk een kans dat het vaccin niet optimaal zal werken tegen griep omdat je immuunsysteem antilichamen ook tegen deze andere ziekte aan zal maken. Het genezingsproces kan in bepaalde gevallen dan ook minder snel verlopen.