Take a fresh look at your lifestyle.

Hielprik en gehoortest controle

In de eerste vier tot tien dagen na de geboorte zal je baby een test ondergaan om een aantal ziekten op te sporen die goed te behandelen zijn mits er sprake is van een vroege ontdekking. Hoewel het om zeldzame aandoeningen gaat is het zaak deze zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen. Fysieke- en mentale schade kan op die manier worden beperkt of voorkomen worden. Voor deze test zijn enkele druppels bloed van je baby nodig die uit de hiel, en in Vlaanderen ook uit de hand, van je kleintje worden gehaald door middel van een klein prikje. Verder zal je kleintje in deze periode een gehoortest ondergaan. Deze is volkomen pijnloos.

single reizen online banner

Hielprik

In ons land wordt vaak aangeraden de zogenaamde hielprik niet in de hiel maar in de hand uit te voeren. Dit zou minder pijnlijk zijn. Er worden, in beide gevallen, enkel bloeddruppeltjes opgevangen op een speciaal stukje vloeipapier dat naar een laboratorium wordt gestuurd voor onderzoek.

In Vlaanderen zullen alle bloedmonsters naar het Universitair Ziekenhuis Brussel worden gestuurd. Hier zullen verschillende test worden uitgevoerd om bepaalde ziektes op te kunnen sporen.

Ziektes

De ziektes die door middel van de hielprik aan het licht komen zijn weliswaar zeldzaam maar kunnen behandeld worden indien deze vroegtijdig worden ontdekt. Een snelle behandeling zal ervoor zorgen dat er minder, of geen lichamelijke- of geestelijke schade optreedt

bewust puur banner

Gehoortest

Goed horen is voor de ontwikkeling van je baby van essentieel belang. Daarom wordt binnen een maand na de geboorte een gehoortest afgenomen. Deze test duurt niet lang en zal geheel pijnloos zijn.

Op het moment dat je kindje niet goed zou horen dan zal het niet goed kunnen luisteren en leren praten. De gevolgen voor de verdere ontwikkeling zullen daardoor erg groot zijn. Om sociale contacten te leggen of naar school te kunnen is het nodig dat je kind een taal leert. Hoe jonger gehoorproblemen worden ontdekt, hoe eerder hier iets aan gedaan kan worden.

Uitvoering gehoortest

Er zal een klein, zacht dopje in het oortje van je baby worden gedaan dat verbonden is met een apparaatje dat het gehoor meet. Ieder oortje zal afzonderlijk worden getest.

De volledige test zal slechts een paar minuten in beslag nemen en het beste verlopen op het moment dat je kleintje rustig is. Wanneer je kleintje slaapt als de test wordt uitgevoerd dan zal het hier meestal niet eens wakker van worden.

naturaplaza superfoods banner