Take a fresh look at your lifestyle.

Wat moet je doen bij baby’s die vaak overgeven?

Overgeven baby?

In het bijzonder jonge baby kunnen van tijd tot tijd wat voedsel opgeven. Dit is niet hetzelfde als wanneer een baby echt moet braken. Het is namelijk heel normaal dat een baby soms een mondje voeding opgeeft na het te gulzig drinken.
Zeker bij baby’s het eerste jaar verdient een en ander aandacht

single reizen online banner

Virale of bacteriële infecties bij baby’s

Op het moment echter dat een baby vaak moet overgeven dan is er meestal sprake van een virale- of bacteriële infectie, vooral middenoor- en urineweginfectie zorgen regelmatig voor overgeven bij jonge kinderen.

Uitdroging

Op het moment dat je baby vaak moet overgeven dan bestaat er een reëel kans op uitdroging. Als ouder dien je daarom extra alert te zijn wanneer je baby veel moet overgeven. Bovendien dien je, wanneer de baby jonger is dan drie maanden, altijd een huisarts te raadplegen als je kleintje vaak overgeeft.

bol baby bannerTekenen van uitdroging

Uitdroging kun je bij een baby herkennen aan een aantal symptomen:

  • de urine is donkergeel van kleur
  • de baby plast niet regelmatig
  • de baby is lusteloos
  • de baby produceert weinig speeksel en tranen.
  • het kleintje heeft last van een droge mond
  • de baby heeft gebarsten lippen
  • het kleintje heeft een droge huid
  • de fontanellen van de baby zijn erg ingezonken
  • de ogen van de baby liggen diep in de kassen

Op het moment dat de uitdroging zeer ernstige vormen aan heeft genomen dan zal de baby minder dan acht of tien maal op een dag een natte luier hebben. Het duurt vaak meer dan drie uur voordat er een plas wordt gedaan.

Verder zal de huid, wanneer je de huid indrukt, maar langzaal weer de oorspronkelijke vorm aannemen. Ook zal de urine een vislucht krijgen en/of ureumkristallen bevatten. Deze kristallen lijken op een baksteen die verpulverd is en zullen de luier een rozerode kleur geven.

bewust puur banner

baby vinger hand

Actie ondernemen om uitdrogen baby te voorkomen

Op het ogenblik dat een baby veel moet braken is het zaak dat er voldoende vocht wordt toegediend om uitdroging te voorkomen.

Wanneer de baby de normale voedingen niet wil drinken dan kun je met behulp van een theelepeltje of een cupje wat vocht in het mondje druppelen. Dit dien je uiteraard om de paar minuten te herhalen.

ORS

Verder kun je je baby een mengsel van water, zouten en suikers geven. Hiervoor zijn speciale zakjes met Oral Rehydration Solution (ORS) te koop bij de apotheek.

Dit middel zal de verloren stoffen en vocht in het lichaam aanvullen. Ondanks dat je je baby ORS geeft is het toch zeker aan te raden om bij hevig overgeven altijd een arts te raadplegen.

Uiteraard geldt dit ook wanneer je het vermoeden hebt dat er sprake is van uitdroging. In ernstige uitdrogingsgevallen is het immers noodzakelijk dat je baby in een ziekenhuis wordt behandeld om zo de vochtbalans in het lichaampje weer te herstellen.

naturaplaza superfoods banner