Take a fresh look at your lifestyle.

Baby’s tijdens het eerste jaar

In het eerste jaar van je baby zal er veel veranderen. Niet alleen zal je kind groter groeien maar zich ook lichamelijk en mentaal steeds verder gaan ontwikkelen. In het eerste levensjaar lijkt je kleintje soms met sprongen vooruit te gaan.

single reizen online banner

De eerste maand

In de eerste maand na diens geboorte zal je kleintje het grootste deel van de tijd slapend doorbrengen. Een baby zal dan ongeveer 18 uur per dag slapen.

In de eerste maanden zal het nodig zijn om het hoofdje en nek goed te ondersteunen omdat de nekspieren nog niet sterk genoeg zullen zijn om dit zelf te doen. Je baby kan al wel fixeren met de ogen, reageren wanneer je tegen hem praat, armen en benen bewegen en de kin even opheffen.

De tweede maand

Per dag slaapt je baby al ongeveer drie uur minder en zal steeds meer nieuwe dingen ontdekken. De eigen handen en voeten zijn nu bijzonder interessant.

De baby heeft nu een aantal manieren van huilen ontwikkeld om aan te geven wat zijn behoeftes zijn. In deze periode zal de baby terug gaan lachen en een voorwerp kunnen volgen door de ogen en het hoofd te bewegen.

De derde maand van je baby

In de derde maand gaat je baby speelgoed ontdekken. Het babyhoofdje kan al beter in balans worden gehouden en per slaapt het kleintje nog maar ongeveer dertien uur.

bewust puur banner

De baby kan de handjes openen en sluiten. Wanneer je een geluidje maakt is de kans groot dat je baby er eveneens één maakt. Het hoofdje kan in buikligging opgetild worden tot 45 graden.

Vierde tot zesde maand

Bekende gezichten zuilen door de baby herkend worden en dus het verschil kennen tussen papa en mama. De baby is waarschijnlijk al uit de eerste kleertjes gegroeid, net zoals uit de wieg.

Een baby zal in de vierde maand al duidelijk laten merken wel speelgoed of liedje zijn voorkeur heeft. Op de zij of buik rollen is een leuke bezigheid van je kleintje en helpt zijn spieren te ontwikkelen. Het hoofdje kan tot 90 graden worden opgetild.
Een baby van 5 tot 6 maanden oud kan net weer iets meer.

Na negen maanden

Een voorwerp van de ene hand in de andere pakken en een speeltje in beide handen vasthouden gaat je baby nu prima af. Het omrollen van rug naar buik en op de billen zitten lukt uitstekend. Het eerste gebrabbel zal eveneens in deze periode te horen zijn.

Na 1 jaar

Op de eerste verjaardag van de baby zal deze los kunnen zitten en een klein voorwerp kunnen pakken tussen duim en wijsvinger. Verder kan het kleintje zich optrekken tot staan (en soms zelfs al stappen). Tijdens het spelen is doorgaans het gebrabbel van je kindje te horen.

Op vakantie met je baby

Of je baby nu 4, 5, 6 of 8 maanden is, het is al mogelijkheid om binnen het eerste jaar met je baby op vakantie te gaan. Hierbij moet je wel rekening houden met zijn ritme, slaapbehoefte en behoefte om te drinken. Zeker als het kleintje nog moedermelk drinkt, is dat een puntje van aandacht. Als je bijvoorbeeld een vakantie boekt met een baby van 6 maanden, zal je ook aan zaken als een babybedje moeten denken. Gelukkig zijn er vakantieparken waar er bij aankomst al een babybedje klaar staat.

naturaplaza superfoods banner