Take a fresh look at your lifestyle.

Baby 9 tot 10 maanden oud

Profile of a mother playing with her son

Je baby is op deze leeftijd vaak lekker actief en gaat graag op ontdekkingstocht in zijn steeds groter wordende omgeving. Traphekjes zijn om die reden dan ook geen overbodige luxe.

single reizen online banner

Bewegen

Zelf gaan zitten zonder zich zomaar op de billetjes te laten vallen is meestal geen kunst meer voor een baby van tien maanden. Ook gaan staan, soms nog met wat ondersteuning, lukt eveneens steeds beter op deze leeftijd. Sommige baby’s lukt het zelfs al om een korte tijd even los te staan.

In de handjes klappen en gedag zwaaien is ook een vaardigheid die je kindje steeds beter gaat beheersen en steeds bewuster gaat doen. De fijne motoriek wordt eveneens alsmaar beter. Dit kun je merken aan het alsmaar gemakkelijker op kunnen pakken van kleine voorwerpen tussen de duim en wijsvinger.

Praten

Je kleintje beseft dat een bepaald woordje bij een persoon of voorwerp hoort en zal doorgaans gericht papa of mama zeggen als de desbetreffende ouder in de buurt is. Ook andere personen, of misschien huisdieren zullen enthousiast worden begroet met bepaalde klanken als ze in de buurt van je kindje komen.

bewust puur banner

Lopen

Als je kindje zich vast kan houden aan een meubelstuk, of je handen, dan is de kans groot dat er al een aantal stapjes zullen worden gezet. Zodra je kindje wat meer gaat lopen kun je het beste geen schoentjes aangeven (hoe leuk er dat misschien ook uitziet). Uit onderzoek is immers vast komen te staan dat de welving van de babyvoetjes zich beter ontwikkelen wanneer deze niet worden belemmerd door schoentjes. Bovendien zullen zo de enkels van je kindje steviger worden dan wanneer er voortdurend schoentjes worden gedragen.

Indien je toch schoentjes aan wilt geven dan is het goed om voor zachte zooltjes te kiezen zodat de bewegingen van de voetjes zo min mogelijk wordt beperkt. De achterzijde van de schoentjes dient overigens wel stevig en niet te dun te zijn.

Tandjes

Voor je kindje is het nu heel interessant om de tandjes die er in zijn mondje zitten uit te proberen. Op allerlei oppervlakken zul je in deze periode dan ook tandafdrukken tegen kunnen komen. Soms zelfs ben je zelf aan de beurt en zet je baby zijn tandjes in je arm, been of hand. Hoewel je zeker aan dient te geven dat je dit absoluut niet op prijs stelt, is au roepen niet aan te raden. Hierdoor kan je kindje het bijten namelijk als een spelletje gaan beschouwen en het steeds meer gaan doen.

Pijn

Voor een kindje van deze leeftijd zal het steeds duidelijker worden dat bepaalde dingen pijn doen. Zo kan het gebeuren dat je kleintje opeens bang wordt van dingen waar het voorheen nooit angstig voor is geweest.

naturaplaza superfoods banner