In vergelijking tot een pasgeboren baby kan je kindje nu al heel erg veel. Het is actief bezig om de wereld om zich heen te ontdekken en zich nieuwe vaardigheden eigen te maken. Overdag zal je baby op deze leeftijd bovendien steeds minder gaan slapen en dus meer aandacht vragen.
Bewegen en spelen
Een koekje uit de hand opeten is geen probleem meer voor je kindje. Dit geldt ook voor los zitten en voorwerpen oppakken of van de ene naar de andere hand overhevelen. Zelfs kleine dingetjes zullen worden opgemerkt en op worden gepakt. De meeste kinderen van deze leeftijd kunnen, als ze rechtop worden gehouden, met hun beentjes hun lichaamsgewicht ondersteunen. Een enkeling lukt het dan zelfs al om te gaan staan.
De wereld om je kindje heen wordt steeds interessanter. Het onderzoek vindt echter meestal plaats door nieuwe dingen direct in de mond te stoppen. Door je kleintje te vaak een speentje te geven zul je deze manier van ontdekken belemmeren. Op het moment dat je baby een geluid hoort dan zal zijn hoofd in die richting worden gedraaid.
Een van de favoriete spelletjes van dit moment zal kiekeboe zijn. Bovendien zal allerlei speelgoed een steeds voornamere rol gaan spelen in het leven van je kind. Op het moment dat je iets afpakt zal er dan ook vaak een luid protest volgen.
Praten
Lekker kletsen door uiteenlopende geluidssterktes en toonhoogtes te gebruiken is op deze leeftijd heel gezellig en wordt dan ook vaak gedaan. Wanneer je dus tegen je kleintje praat is de kans groot dat deze terugbabbelt. De woordjes papa en mama kunnen meestal al duidelijk worden uitgesproken.
Eten
Vanaf deze leeftijd kun je beginnen met het geven van brood. Dit brood mag overigens niet te vers zijn omdat dat wat plakkeriger is dan bijvoorbeeld brood dat een dag oud is. In het begin kun je een droog stukje brood geven maar wanneer je het besmeert met bijvoorbeeld smeerkaas of paté dan zal je kindje dat meestal ook lekker vinden.
Verder zal je kindje steeds frequenter een groente- en /of fruithapje krijgen zodat de ontdekking van nieuwe smaken ook doorgaat. Niet alles zal echter even lekker worden gevonden. Maar wanneer je na een poosje een minder gewaardeerd voedingsmiddel nog een keer aanbiedt kan dit helemaal veranderd zijn. Soms moet je baby gewoon even wennen aan een nieuwe smaak. Uiteraard gaat bij de meeste kinderen de voorkeur uit naar zoet. Het is echter niet aan te raden je kind gewend te laten raken aan te veel zoetigheid.