Wanneer je last begint te krijgen van je knie, kan dit diverse oorzaken hebben. Bij vocht in je knie is er sprake van een gezwollen en ontstoken knie, waarin zich een ophoping van vocht voordoet. Vocht in je knie kan ontstaan door een ziekte, door chronische overbelasting of door een ongeval. Ook komen knieklachten vaak voor bij de uitoefening van bepaalde sporten, zoals basketbal, voetbal of worstelen, en bij beroepen die hun knieën overmatig belasten, zoals tapijtleggers, dakdekkers en tuiniers. Het is belangrijk om de oorzaak en de mogelijke behandelingen te achterhalen, zodat deze knie niet op andere plaatsen in het lichaam voor overlast kan gaan zorgen.
Wat is vocht in je knie?
Door vocht in je knie kun je beperkt worden in je bewegingsvrijheid. Het kan lastig zijn om je gewicht erop te laten rusten, bewegen kan zeer doen of je kunt je knie niet normaal buigen of strekken. De zwelling kan van de buitenkant goed zichtbaar zijn en de knie kan er zelfs rood uitzien. De ontsteking is duidelijk zichtbaar en voelbaar.
Hoe ontstaat vocht in je knie?
Er zijn diverse oorzaken die voor vocht in je knie kunnen zorgen. Elk trauma aan de botten van de knie, aan de ligamenten, de pezen, de slijmbeurzen, de meniscus of het gewrichtskraakbeen kan pijn en zwelling veroorzaken. Bij een ongeluk kan er bloed naar de knie stromen en zich daar ophopen. Er is een zwelling waar te nemen, net als stijfheid, een gekneusd gevoel en een warme of hete knie. Bij een beschadiging van de knie dient direct medische hulp gezocht te worden. En hoewel je bij een gebroken been snel actie onderneemt, kan het bij een knieblessure nog wel eens vertraging oplopen, omdat je denkt dat de zwelling vanzelf zal wegtrekken en de pijn weg gaat. Houd je knie goed in de gaten en wacht niet te lang met het ondernemen van actie.
Wat gebeurt er als de structuur van het kraakbeen in je knie verandert?
Vocht in je knie kan ook ontstaan, wanneer je de samenstelling van het kraakbeen in je knie verandert. De knie gaat dan extra gewrichtsvocht ontwikkelen om de knie soepel te laten functioneren, maar deze hoopt zich op en je knie raakt gezwollen. Dit wordt ook wel artrose of osteoartrose genoemd (de verandering van structuur van kraakbeen in de gewrichten) en vaak denk je dat dit pas op oudere leeftijd gaat spelen. Helaas kan artrose zich op elke leeftijd voordoen en het is een degeneratieve aandoening.
Degeneratief wil zeggen, dat de klachten langzaamaan steeds merkbaarder worden en de ziekte zal helaas niet over gaan. Je kan al minimale klachten hebben en met een röntgenonderzoek je situatie in kaart laten brengen. Maar bij een röntgenfoto kan de aandoening ook al zichtbaar zijn, terwijl je nog geen merkbare klachten of achteruitgang voelt. Wuif de signalen echter niet in de wind en laat je onderzoeken, wanneer je merkt dat je lichaam anders functioneert dan voorheen.
Welke functie hebben de slijmbeurzen in je knie?
De slijmbeurzen in je knie zorgen ervoor dat je knie soepel kan blijven bewegen. Het zijn kleine kussentjes tussen pezen en gewrichten, die gevuld zijn met een soort slijmerige vloeistof. Deze kussentjes voorkomen dat de gewrichten over de pezen schuren en zo beschadigingen aanbrengen. Deze slijmbeurzen in je knie kunnen echter ontstoken raken en zo voor een zwelling zorgen. Een slijmbeursontsteking wordt ook wel bursitis genoemd. Wanneer de slijmbeursontsteking ontstaat door een bacterie in je lichaam, voel je direct een knie die heet en dik wordt. Er kan pus in de knie ontstaan en behandeling ervan dient zo spoedig mogelijk plaats te vinden.
Welke invloed heeft jicht op je knie?
Jicht wordt veroorzaakt door de ophoping van microscopische urinezuurkristallen. Niet alleen raakt de knie snel gezwollen, maar de klachten gaan ook gepaard met hevige pijnen in het gewricht, een knie die begint te gloeien en een kniegewricht dat op begint te zwellen. Naast jicht aan je knie, komt het ook vaak voor in de botten bij je grote teen, je vingers en pols. Het kan stekende pijnen veroorzaken, waardoor je snel het medisch advies van een arts wilt horen.
Wat zijn de gevolgen van reumatoïde artritis op je knie?
Reumatoïde artritis – ook wel RA genoemd – is een ziekte die op elke leeftijd kan voorkomen. Deze auto-immuunziekte tast de gewrichten aan door ontstekingen, die bij het ouder worden vaak erger worden. De gewrichten van je knie, maar ook die van je handen, polsen of voeten, worden steeds minder flexibel. Er ontstaan zwellingen, roodheid, stijfheid, gevoeligheid en vooral pijn. Vaak zit RA aan beide zijden van het lichaam.
Dus wanneer je linkerknie last begint te krijgen van RA, zit het waarschijnlijk ook in je rechterknie. De functies van je gewrichten worden aangetast en je wordt beperkt in het normaal functioneren van je lichaam. Er is weinig bekend over de oorzaak van reumatoïde artritis, hoewel deze bij vrouwen twee keer zo vaak voorkomt dan bij mannen.
Over het voorkomen van de ziekte is nog weinig bekend, maar een tijdige behandeling met medicatie die de ontstekingen in de gewrichten remmen, kunnen de progressieve lijn wel remmen. Ongedaan maken kan dus niet, maar je kunt met medicatie de sterke toename van klachten wel afremmen.
Welke overlast voel je aan je knie bij een cyste van Baker?
Deze cyste vormt zich achter de knieholte. De zwelling kan gepaard gaan met pijn en stijfheid. Behalve een bezoek aan de arts, kun je zelf de verschijnselen van de cyste thuis verminderen. Zo kun je de knie en cyste afkoelen met een ijspakking. Het beste geef je de knie voldoende rust en leg je je been wat omhoog. Soms is het prettig om een drukverband aan te leggen, maar altijd is een bezoek aan een arts noodzakelijk. Deze kan een andere behandeling of medicatie voorschrijven, nadat andere mogelijke oorzaken of diagnoses uitgesloten zijn.
Wat gebeurt er wanneer je kind vocht in de knieën heeft?
Bij kinderen die erg actief zijn, kan een ontsteking in het kniegewricht ontstaan. Deze aandoening wordt ook wel de ziekte van Osgood-Schlatter genoemd. De ziekte komt meestal voor in de tienerjaren en gelukkig kan deze ontsteking goed behandeld worden. Bij het opgroeien verdwijnen de klachten meestal weer en heeft je kind geen last meer van de ontsteking. Het gevoel blijft echter vervelend en een kind dat al actief was, is moeilijk af te remmen in zijn dagelijkse activiteiten. Overleg met de arts wat – behalve de behandeling – de beste balans is voor je kind om overlast of verergering te voorkomen.
Welke invloed kunnen bacteriële infecties op je kniegewricht hebben?
Bepaalde bacteriële infecties, zoals bijvoorbeeld chlamydia, kunnen een aanslag op je immuunsysteem zijn. Hierdoor kunnen er in je hele lichaam ontstekingen ontstaan. Soms verdwijnen klachten als pijn en zwellingen bij ontstekingen weer vanzelf na verloop van tijd, maar bij chronische klachten is het altijd verstandig dat je contact opneemt met je arts.
Wat kun je het beste doen bij knieklachten?
Ga altijd naar je huisarts voor een nader onderzoek. Zorg ervoor dat je de klachten goed en gedetailleerd kunt omschrijven. Het is handig om hiervoor aantekeningen bij te houden, zodat je een toename in klachten of de concrete last die je ervaart, kunt omschrijven. Een klein pijntje kan zich makkelijk en snel ontwikkelen tot iets ernstigs. Een bezoek aan een huisarts is dus het minste wat je voor jezelf kunt doen. Mocht de huisarts het nodig vinden, dan schrijft hij medicatie voor of stuurt je door naar een specialist voor verder onderzoek of scans van je knie.
Wat kun je doen om vocht in je knie te voorkomen?
De oorzaken van knieproblemen zijn niet altijd te herleiden. Toch zijn er algemene adviezen die je kunt volgen. Je lichaam functioneert het beste bij voldoende beweging, goede voeding en voldoende inname van vloeistoffen. Wanneer je overgewicht hebt en plots intensief gaat sporten, kan je lichaam hierop reageren. Onder begeleiding van een diëtist en een begeleider bij het sporten, heb je meer controle over je lichaam.
Begin met wandelen en bouw de tijd dat je wandelt op. Dat is om te beginnen al een goede start. En hoewel er niet altijd een direct verband te vinden is tussen slechte/ongezonde voeding en bepaalde ziekten, kun je met je logisch verstand wel nagaan dat gezonde en uitgebalanceerde voeding altijd beter is voor je lichaam. Vraag om advies als je hierbij hulp kunt gebruiken. Vaak wordt het aanbrengen van een gezonde leefstijl en bijbehorende maatregelen (deels) vergoed door een zorgverzekeraar.
Welke behandelingen zijn er mogelijk bij vocht in je knie?
Gelukkig zijn er diverse behandelingen mogelijk. Als het de problemen met je knie niet oplost, moet op zijn minst de bestrijding van de pijn en de klachten behandeld kunnen worden. Zo kan een arts ontstekingsremmers voorschrijven om de ontsteking tegen te gaan. Is een infectie de oorzaak van het vocht in je knie? Dan kan een antibioticakuur voorgeschreven worden om de infectie te behandelen.
Ook is het mogelijk om met orale corticosteroïden of een injectie met corticosteroïden in je knie de klachten te verlichten. Is de oorzaak moeilijk te achterhalen? Dan kan een kijkoperatie in je knie nodig zijn om duidelijkheid te scheppen en een geschikte behandeling mogelijk te maken. En met fysiotherapie kan de beweging van de knie weer met deskundige begeleiding opgebouwd en gestimuleerd worden.
Wat kan er gebeuren als je vocht in de knie niet laat behandelen?
Wanneer je vocht in je knie niet laat behandelen, kan de situatie verergeren. Het kan schade aan het kniegewricht veroorzaken, zorgen voor de afbraak van het kraakbeen in je knie of als resultaat hebben dat het bot in je knie zachter wordt en hierdoor aan sterkte verliest. In het ergste geval dient je knie geopereerd te worden en kan een vervanging van onderdelen van je knie nodig zijn. In deze situatie gaat de revalidatie een grote rol spelen. Een knieoperatie is immers niet niks.
Wat kun je zelf doen om knieklachten te verminderen?
Naast het verliezen van overgewicht kunnen zelfhulpmiddelen bij apotheek, online of bij winkels voor lichaamshulpmiddelen verkregen worden. Let hierbij op dat je het juiste middel kiest. Het beste kun je dan ook advies aan een huisarts vragen, voordat je overgaat tot de aanschaf van vaak een prijzig middel. Een kniebrace kan een goed idee lijken, maar de huisarts weet ook of je knie hier echt bij gebaat is.
Als je knie door te veel steun aan sterkte verliest, bereik je wellicht niet het juiste effect bij de oorzaak van jouw aandoening. In sommige situaties kan een kniebrace wel het juiste middel zijn en is het de investering waard. Maar vraag altijd om medisch advies, je hebt maar een lichaam en dit heeft maar twee knieën.
Bij wie kun je advies inwinnen?
Behalve bij je eigen huisarts, kun je ook altijd bij de verzekeraar terecht voor advies. Wanneer je een operatie nodig hebt, kunnen zij kijken waar wachtlijsten korten zijn. Soms is zelfs een operatie net over de grens mogelijk. Heb je al een fysiotherapeut? Kijk dan ook samen met hem of haar wat je kunt doen om in beweging te blijven en je klachten te verminderen. Let wel op voor tegenstrijdige adviezen. Waar de een rust en koelen adviseert, kan de ander vanuit zijn professie beweging en warm houden voorstellen. Zelf logisch nadenken, voelen wat de effecten van de verschillende adviezen zijn en navraag doen bij een onafhankelijke partij kan dan uitkomst bieden.
Hoe ziet je toekomst eruit bij of na knieklachten?
Bij knieklachten is de oorzaak en de behandeling vaak een voorbode voor de situatie erna. Soms kunnen de klachten nooit helemaal weggaan, als het een ziekte betreft die onomkeerbaar is. Knieklachten die zijn ontstaan door een infectie, zijn gebaat bij een antibioticakuur en na een paar weken zouden de klachten dan ook weer verdwenen moete zijn. Vaak kunnen klachten ook met medicatie onderdrukt worden en kun je verergering van de aandoening vertragen met de juiste medicatie.
Zonder deze medicatie had je op kortere termijn veel meer last gehad. Wanneer je knieklachten zijn ontstaan na een ongeluk, kan het zijn dat je knie nooit meer zijn volle functionaliteit terug krijgt door interne beschadigingen. Ook een knieoperatie kan de sterkte van je knie beïnvloeden. Een huisarts en medische specialisten hebben echter alle kennis in huis om de juiste diagnose te stellen en de meest effectieve behandeling te adviseren. Ga dus geen eigen dokter spelen en vraag om hulp en advies bij je knieklachten.