Take a fresh look at your lifestyle.

Kun je sporten als je ziek bent?

Ongeacht hoe vaak je ook traint, of op een andere manier actief aan het sporten bent, je kunt je op een bepaald ogenblik af gaan vragen of dit wel verstandig is wanneer je ziek bent. Ondanks dat het antwoord op deze vraag zal variëren van persoon tot persoon (simpelweg omdat iedereen zijn, of haar, lichaam het beste kent en in kan schatten wat mogelijk is of niet), toch kunnen er wel een aantal algemene richtlijnen worden gegeven waar je rekening mee kunt houden op het moment dat je een beslissing wilt nemen op dit gebied.

single reizen online banner

Koorts en sporten

Op het ogenblik dat je koorts hebt, dan is het absoluut verstandig om lekker thuis te blijven. Je lichaam probeert dan namelijk niet alleen om een aanwezige infectie te lijf te gaan, maar ook zul je dan waarschijnlijk besmettelijk zijn voor anderen. Wanneer je in de buurt komt van andere mensen terwijl je koorts hebt, dan zul je hen eveneens blootstellen aan de ziektekiemen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte waar je mee te kampen hebt. Het zal meestal dan ook geen lastige beslissing zijn om niet te gaan sporten op momenten dat je koorts hebt. Bovendien zal je bed eerder de plek zijn waar je wilt vertoeven en niet de sportschool of de -vereniging.

Hoesten en sporten

Hoesten kan iets lastiger zijn dan koorts als je moet besluiten of je wel of niet moet gaan sporten. Indien je zo nu en dan een droge hoest hebt, dan is er waarschijnlijk geen enkel beletsel om je trainingsroutine voort te zetten. Wanneer je hoest echter productief, of frequent, is en je daardoor niet meer in staat bent om goed te ademen, dan kan dat wel degelijk een belemmering vormen op momenten dat je hartslag is verhoogd. In dat geval dien je dan ook absoluut na te gaan of rust houden totdat de hoest is verminderd geen betere optie is dan gaan sporten. Zodra je voelt dat je hoest niet helemaal in één van deze categorieën valt, zul je je eigen inzicht moeten gebruiken om te beslissen of sporten op dat ogenblik wel goed voor je zal zijn.

Verstopte neus en holtes of een loopneus en sporten

Congestie (een verstopte neus en holtes) en loopneuzen zijn in de regel geen echte reden om af te gaan wijken van je trainingsroutine, maar wanneer je veel moeite hebt met ademen door een dergelijke verstopping, dan wil je het sporten wellicht op een lager pitje zetten totdat je gezondheidssituatie weer wat is verbeterd. Overigens maakt de kleur, die het slijm heeft dat je produceert, eigenlijk niet uit. Alleen omdat het slijm geel of groen is, wil dat nog niet zeggen dat de infectie waar je mee te maken heeft bacterieel van aard is. Virale ziekten kunnen immers even goed als een bacteriële infectie gekleurd slijm met zich meebrengen.

bewust puur banner

Energielevel en sporten

Je energielevel is één van de beste indicatoren om vast te stellen of je al dan niet moet gaan sporten. Indien je moe bent, of je je zelfs uitgeput voelt, dan moet je je lichaam absoluut de nodige rust gunnen en de kans geven om zich te herstellen voordat je weer gaat sporten. Indien je een simpele verkoudheid hebt en je energielevel is nog altijd hetzelfde als het normaal is, dan ben je meestal gewoon goed in staat om te gaan sporten.

Waar het op neer komt

Of je al dan niet moet gaan sporten op momenten dat je ziek bent, is echt een persoonlijke beslissing die je moet maken op basis van de specifieke symptomen waar je mee te maken hebt en hoe je je voelt. Op het ogenblik dat je niet regelmatig sport, is het waarschijnlijk het beste om enige tijd te wachten tot je je weer beter voelt voordat je aan bijvoorbeeld een fitnessprogramma gaat beginnen. Indien je twijfels of vragen hebt hierover, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met je huisarts en zijn, of haar, deskundige menig hierover vragen.

Tot slot is het interessant om op te merken dat ten minste één onderzoek heeft aan heeft weten te tonen dat mensen die regelmatig aan lichaamsbeweging doen, minder snel verkouden worden en zich ziek voelen. Dit is wellicht een extra reden om uit je luie stoel te komen en te gaan bewegen. Uiteraard geldt dit alleen voor momenten dat je je niet al te ziek voelt en je geen risico vormt voor mensen die in je nabijheid vertoeven.

naturaplaza superfoods banner