Take a fresh look at your lifestyle.

Kun je seks hebben als je ziek bent?

Op het moment dat je wel zin hebt in wat intimiteit, maar je je daarnaast ook weer niet helemaal lekker voelt, dan kun je je afvragen of het wel verstandig is om seks te hebben. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen of het hebben van seksueel contact wel veilig is en of je op deze manier je partner ook ziek zult maken. Het antwoord op dit soort vragen zal echter afhangen van de oorzaak van je ziek zijn en met welke symptomen je te maken hebt. Op het ogenblik dat je gewoon verkouden bent en je partner het niet erg vindt om het eventueel ook te worden (als hij, of zij, dat nog niet is), dan is er waarschijnlijk geen belemmering om door te gaan en jezelf uit te leven.

single reizen online banner

Op het ogenblik dat je situatie een beetje ingewikkelder is, dan een simpele verkoudheid, dan hebben we hieronder een aantal dingen voor je op een rijtje gezet die je zou kunnen overwegen.

  • Wanneer je koorts hebt: als je koorts hebt, dan kun je waarschijnlijk ook andere mensen besmetten. Koorts zal je verder vaak vermoeid laten voelen en soms zelfs gepaard gaan met pijnklachten. De kans is in dat geval dan ook groot dat je helemaal geen zin hebt om seks te hebben. Indien je partner op dergelijke momenten wel seks wil hebben, dan dien je hem, of haar, te vragen om te wachten totdat je temperatuur weer normaal is.
  • Wanneer je griep hebt: indien je griep hebt (dus geen verkoudheid), dan doe je er absoluut verstandig aan om de seks over te slaan totdat je weer beter bent. Griep is namelijk een ernstige ziekte en je wilt je partner er immers niet onnodig aan blootstellen. De kans dat je hem, of haar, met griep besmet tijdens het vrijen is namelijk niet ondenkbaar. De meeste mensen die door griep geveld zijn, hebben bovendien vaak gewoon niet de energie om seks te hebben. Indien deze behoefte er wel zou zijn, dan nog is het nemen geen enkel risico de meest aanbevolen optie.
  • Wanneer je een buikgriep of -virus hebt: op het ogenblik dat je symptomen hebt die horen bij een virale infectie van je spijsverteringskanaal, zoals braken en/of diarree, dan zul je je partner een enorm plezier doen wanneer je de seks overslaat totdat je je weer beter voelt en je minimaal 24 uur geen symptomen meer hebt waargenomen. De meeste virussen die namelijk dit soort symptomen met zich meebrengen zijn erg besmettelijk en niemand zal erop zitten te wachten om ziek te worden.

Hoe verspreiden de ziektekiemen zich?

Op het moment dat je last van een luchtwegaandoening hebt, zoals het geval is bij:

  • een verkoudheid,
  • griep,
  • een infectie van de bovenste luchtwegen,

dan zijn de verantwoordelijke virussen vaak niet bij je terechtgekomen door middel van seksueel contact. Dergelijke virussen worden echter wel door druppeltjes speeksel en ander lichaamsvocht uitgescheiden, waardoor ze zeer waarschijnlijk je partner ziek zullen maken wanneer je hem, of haar, kust, er dicht bij elkaars gezicht wordt geademd, je hoest of niest terwijl je samen tussen de lakens actief bent.

Wanneer ben je besmettelijk?

De tijdspanne waarin je je ziektekiemen kunt overdragen op een ander en deze persoon ziek kunt maken, kan van ziekte tot ziekte sterk uiteenlopen. De meest voorkomende ziektes zijn echter besmettelijk in de eerste dagen nadat de symptomen zich voor het eerst hebben gemanifesteerd, maar sommige ziektes kunnen eveneens worden verspreid gedurende de tijd dat de symptomen aanwezig zijn, en in bepaalde gevallen zelfs nog voordat ze begonnen zijn of alleen weer zijn verdwenen. Griep (Influenza) is bijvoorbeeld 24 uur voordat de symptomen zich aandienen al besmettelijk. Het is dan ook goed mogelijk dat je je partner al ziek hebt gemaakt voordat je weet dat je zelf ziek bent.

bewust puur banner

Slotopmerking

Uiteraard is het altijd goed om ervoor te zorgen dat je de gezondheid van je partner niet onnodig in gevaar brengt. Ook al houd je partner nog zoveel van je, niemand zit er echt op te wachten om ook ziek te worden. Het bespreken van de mogelijkheden is dan ook altijd sterk aan te bevelen, zelfs op het ogenblik dat de gezonde partner vraagt om intiem te zijn.

Iets anders om je af te vragen is op welke manier je ziekte je partner kan beïnvloeden. Op het moment dat hij, of zij, tot een risicogroep behoort of wellicht ernstiger symptomen zal krijgen dan iemand die een doorsnee gezondheid heeft, dan is het nemen van een risico op gezondheidsrisico’s zeker niet de moeite waard. Voor mensen die tot een risicogroep behoren, wordt bovendien vaak aangeraden om elk jaar opnieuw een griepprik te halen om de kans op ernstige complicaties tot een minimum te beperken.

De meeste mensen zijn gelukkig niet geïnteresseerd in het hebben van seks wanneer ze zich echt ziek voelen. Ook zullen de meeste mensen liever de seks uit willen stellen als hun partner ziek is en stellen dat dus ook liever de vrijpartij enige tijd uit. Maar op momenten dat beide partners seks willen hebben, dan is het goed om de bovenstaande zaken in je achterhoofd te houden als je een beslissing gaat nemen.

Op het moment dat je een chronisch gezondheidsprobleem hebt dat beïnvloed kan worden door het hebben van seks, dan is het verstandig om dit met je behandeld arts te bespreken en zo na te gaan hoe het gesteld is met de veiligheid van het hebben van seksueel contact. Dit zal in het bijzonder van belang zijn wanneer je naast andere gezondheidsproblemen ook een griepachtige infectie op hebt gelopen.

 

naturaplaza superfoods banner