Take a fresh look at your lifestyle.

Koorts en koude rillingen

Je kent vast wel het gevoel dat je koorts had, maar je het tevens koud had. Koude rillingen en koorts komen immers vaak in combinatie voor, maar kunnen voor bepaalde mensen toch zorgwekkend zijn. Op momenten dat je lichaamstemperatuur verhoogd is, dan is het namelijk niet logisch dat je het ook koud hebt. Je lichaam rilt voortdurend en de rillingen lijken soms zelfs niet tot bedaren te brengen.

single reizen online banner

De reden waarom een mens koude rillingen krijgt als hij, of zij, koorts heeft is eigenlijk vrij simpel. Zodra de temperatuur van je lichaam hoger is dan normaal, dan zullen de lucht en de omgeving hierom heen kouder aanvoelen. Hoe hoger het verschil tussen je de temperatuur van je lichaam en die van je omgeving, hoe kouder je je het zult ervaren. Dit zal voor rillingen gaan zorgen ​​omdat je spieren snel samen gaan trekken en zich vervolgens weer gaan ontspannen in een poging om een zekere mate van lichaamswarmte op te wekken. Het rillen is dan ook niets anders dan een reactie zowel koude lucht als op een verhoging van de temperatuur in je lichaam.

Wat kan je doen aan koorts en koude rillingen?

Het zal vaak niet meevallen om je prettig te voelen wanneer je last van koorts en koude rillingen hebt. Je eerste reactie op dit ongemak zal waarschijnlijk zijn dat je meer kleding of dekens gaat gebruiken zodat je je het wat warmer krijgt. Het probleem is, wanneer je dit gaat doen, dat het inwikkelen in nog meer lagen kleding of dekens je lichaamstemperatuur alleen maar verder zullen verhogen. Op het moment dat je echter rilt als gevolg van koude rillingen, dan kan dit eveneens de temperatuur in je lichaam verder opstuwen.

Het uitzoeken welke manieren je je weer beter laten voelen en tevens je lichaamstemperatuur naar beneden bijstellen, kan in veel gevallen op een balansoefening lijken. Hieronder hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet die je hierbij kunnen helpen:

bewust puur banner
  • Neem koortsremmende geneesmiddelen: paracetamol of ibuprofen kunnen je helpen om je koorts te verlagen en je je weer wat beter laten voelen. Het kan overigens wel een uur duren voordat deze middelen gaan werken, zodat je in de tussentijd misschien iets anders moet doen.
  • Draag luchtige kleding: je kunt een extra deken, of zelfs twee, gebruiken om te voorkomen dat je rilt wanneer je koorts hebt. Dit dien je echter niet te overdrijven. De extra lagen dienen om je je beter te laten voelen en je rillingen tegen te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om met kleding te dragen dus geschikt is voor het weer op dat moment. Een jong kind met koorts stevig inpakken is altijd af te raden; beter laat je het luchtig gekleed gaan zonder dat het zich last heeft van ongemakken door rillingen.
  • Blijf goed gehydrateerd: het drinken van voldoende heldere vloeistoffen (geen alcoholische dranken) op het moment dat als je ziek bent en koorts is altijd van groot belang. Dit voorkomt niet alleen uitdroging, maar zorgt er ook voor dat ziektekiemen gemakkelijk afgevoerd kunnen worden.

Geen paniek

Waarschijnlijk is het meest essentiële punt om te onthouden als je zelf, of je kind, koorts hebt, niet in paniek raken. Koorts is op zich namelijk niet per definitie gevaarlijk. Het is een natuurlijke verdediging tegen de aanwezige ziektekiemen in je lichaam. Het is dan ook een natuurlijke manier van je lichaam om infecties te lijf te gaan: door de omstandigheden in je lichaam niet meer optimaal te maken voor het overleven van allerlei ziektekiemen.

Voor de meeste mensen is er geen enkele thermometerstand echt gevaarlijk, of is het een reden om een eerste hulp afdeling van een ziekenhuis op te zoeken. Uitzonderingen op deze regel zijn echter wanneer het gaat om baby’s die jonger zijn dan 3 maanden (met een verhoging van hun lichaamstemperatuur van meer dan 38 graden Celsius) deze kleintjes dienen onmiddellijk door een arts te worden gezien. Ook wanneer er sprake is van een verhoogde lichaamstemperatuur als gevolg van blootstelling aan warmte dient direct te worden behandeld.

Koorts en koude rillingen komen in een heleboel gevallen samen voor, maar ze zijn niet per se iets om je zorgen over te maken. Op het ogenblik dat je bang bent dat het rillen of beven niet langer onder controle gehouden kan worden, of als de rillingen niet stoppen zodra de koorts eenmaal verdwenen is, dan dien je eveneens contact op te nemen met een arts, of dien je op een andere manier medische hulp in te schakelen.

 

naturaplaza superfoods banner