Take a fresh look at your lifestyle.

Klachten en symptomen van verkoudheid en griep

Door een heleboel mensen worden vaak een verkoudheid en griep met elkaar verward. Deze verwarring is overigens heel begrijpelijk omdat de symptomen van beide erg op elkaar lijken. Bovendien zijn het in beide gevallen vooral zogenaamde respiratoire virussen die je je flink ziek kunnen laten voelen. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen: Influenza, of griep, is bijvoorbeeld een veel ernstiger ziekte, dan een gewone verkoudheid. Griep eist dan ook elk jaar weer duizenden levens en om die reden is het van cruciaal belang om te weten hoe je griep en verkoudheid van elkaar kunt onderscheiden.

single reizen online banner

Symptomen van verkoudheid

Hieronder zullen we een aantal van de meest voorkomende symptomen van verkoudheid onder de loep nemen. Een verkoudheid kan verschillende symptomen bij elk mens weer voor andere symptomen zorgen. Er zijn namelijk tal van verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Hierdoor kun je dan ook te maken krijgen met andere symptomen. Op het moment dat je verkouden wordt als gevolg van een infectie met een rhinovirus, terwijl je vriend een verkoudheid op heeft gelopen als gevolg van een besmetting met een adenovirus, dan hebben jullie wellicht niet te kampen met dezelfde symptomen. Toch zullen jullie nog altijd behoorlijk wat gelijkenissen in de symptomen opmerken. De meeste mensen die verkouden zijn zullen bijvoorbeeld last hebben van:

  • Een loopneus of juist een verstopte neus,
  • Verstopping van de holtes,
  • Hoesten,
  • Hoofdpijn,
  • Keelpijn,
  • Jeukende- of waterige ogen,
  • Koorts (slechts sporadisch bij volwassenen, maar wel zo nu en dan bij kinderen)
  • Het herkennen van de verkoudheidssymptomen is om een ​​paar redenen van cruciaal belang. Op het moment dat je je beseft welke symptomen je het meeste last bezorgen, dan weet je immers ook welke geneesmiddelen kunnen helpen om de klachten te verlichten. Bovendien kun je ook een onnodig doktersbezoek voorkomen wanneer je weet dat je gewoon verkouden bent. Een arts kan een verkoudheid namelijk niet kan genezen en daarom zal er geen reden zijn om een consult aan te vragen, behalve wanneer je symptomen langer dan twee weken aan blijven houden.

Indien de symptomen meer dan een week of twee aan blijven houden, of wanneer je het gevoel hebt dat je eerst herstelde en opeens de situatie weer verergerde, dan is het belangrijk om je huisarts te raadplegen en zo erachter te komen of je nog een infectie op hebt gelopen.

Secundaire infecties, zoals een oorontsteking, bronchitis en een longontsteking zijn namelijk veel voorkomende complicaties van verkoudheid en griep. Omdat deze ziekten mogelijk een andere behandeling nodig hebben, die je contact op te nemen met je huisarts wanneer je je zorgen maakt.

Symptomen van griep

Het herkennen van griepsymptomen is zelfs nog belangrijker dan het herkennen van symptomen van een verkoudheid. Ondanks het feit dat de symptomen in beide gevallen vergelijkbaar zullen zijn, dien je er rekening mee te houden dat er eveneens een aantal voorname verschillen bestaan. De ernst van de symptomen waar je mee te maken krijgt zal vaak al verraden dat je griep hebt in plaats van een verkoudheid. Verkoudheden ontwikkelen zich bijvoorbeeld vaak langzaam: je begint je een beetje moe te voelen, dan begin je te snotteren en tot slot zullen je neus en holtes volledig verstopt raken, keelpijn de kop op steken en het hoesten gaan beginnen.

Anderzijds zal griep je meteen vol weten te treffen. Zo kunt je je bijvoorbeeld nog uitstekend voelen wanneer je naar bed gaat en later wakker worden omdat je je absoluut niet lekker voelt. Koorts, pijn in heel je lichaam en hoesten komen opeens en erg pijnlijk zich aan hebben gediend. Elk jaar krijgt 5 tot 20 procent van de bevolking griep en de meest voorkomende griepsymptomen zijn ondermeer:

  • Koorts (niet iedereen die griep heeft, krijgt koorts, maar de meesten wel),
  • Rillingen,
  • Pijn in heel het lichaam,
  • Hoofdpijn,
  • Hoesten,
  • Een gevoel van uitputting,
  • Een milde verstopping van de neus en de holtes (congestie),
  • Braken en diarree (komen soms voor bij volwassenen met griep, maar vaker bij kinderen die deze ziekte op hebben gelopen)

Het snel herkennen dat je griep hebt is van vitaal belang. Een behandeling door je huisarts, binnen de eerste 48 uur, kan namelijk een aanzienlijk verschil maken in de duur en ernst van de griep. Het is eveneens van belang om te weten dat het griep, en geen virus is dat je maag en darmen aan heeft getast. Een heleboel mensen noemen namelijk gastro-enteritis ook vaak griep. Maar wanneer de voornaamste symptomen braken en diarree zijn, dan heb je hoogst waarschijnlijk niet te maken met griep. Influenza (het virus dat de griep veroorzaakt) is immers een zogenaamd respiratoir virus (dat doorgaans de luchtwegen aandoet). Er zijn daarentegen tal van virussen en bacteriën die de “buikgriep” met zich mee kunnen brengen, maar geen van hen kan zorgen voor griep.

Verkoudheid versus griep

Ondanks de talloze overeenkomsten tussen de symptomen van verkoudheid en die van griep, is het belangrijkste verschil hoe je je als gevolg van de ziekte voelt. De meeste mensen voelen zich niet lekker wanneer ze verkouden zijn, maar toch zijn ze doorgaans nog steeds in staat om goed te functioneren. Wanneer er daarentegen sprake is van griep, dan hebben veel mensen al moeite om zelfs maar uit bed te komen.

bewust puur banner

Voorkomen van griep

Het is goed om te weten dat griep voorkomen kan worden door het laten zetten van een zogenaamde griepprik. Griepvaccins worden dan ook voor vrijwel iedereen van boven de zes maanden aanbevolen. Maar vanwege het feit dat het griepvirus in staat is om te muteren en te veranderen, dient het vaccin elk jaar opnieuw bij worden gewerkt, wat dus wil zeggen dat je elk griepseizoen opnieuw een griepprik moet krijgen.

De meeste mensen houden niet van injecties, maar dit kleine ongemak en wellicht het gevoelige prikje, dat de jaarlijkse griepvaccinatie met zich meebrengt, zullen minder erg zijn dan de ellende van een ​​week (of langer) ziek zijn als gevolg van een besmetting met een griepvirus. Ondanks dat het griepvaccin nooit 100 procent effectief zal zijn, zullen mensen die het vaccin krijgen (en toch griep krijgen) minder snel in het ziekenhuis op hoeven worden genomen of zelfs aan griep komen te overlijden. De griepsymptomen zijn in de regel eveneens milder dan wanneer er geen griepvaccin is toegediend.

Vandaag de dag is er een heleboel griepvaccins voor handen. Het is dus zaak dat je, samen met je huisarts, de juiste weet te vinden en dat je elk jaar gevaccineerd wordt. Wanneer je dan toch griep krijgt, dan zijn er eveneens enkele behandelopties beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om zelfzorggeneesmiddelen te nemen die klachten kunnen verlichten bij verkoudheid en griep. Verder zijn er voor mensen die griep hebben diverse antivirale middelen op doktersrecept voor handen. Deze middelen zijn in staat om de duur en de ernst van griep te verkorten.

Deze middelen dienen overigens we ingenomen te worden zodra de eerste griepsymptomen zich aandienen, het is dus van belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts nadat je klachten van griep hebt herkend. Gelukkig hoeft niet iedereen antivirale middelen, zoals Tamiflu, in te nemen, maar de mensen die zich tot de risicogroepen moeten rekenen, kunnen er echter wel baat bij hebben. Wanneer je geen griepvaccin kunt krijgen, dan dien je met je huisarts te overleggen over het gebruik van Tamiflu op momenten dat je in contact komt met mensen die griep hebben.

Evalueer je symptomen

Indien je nog steeds niet zeker weet of je verkouden bent of dat je griep hebt, dan kunnen de volgende stappen je helpen bij het evalueren van elk symptoom om de mogelijke oorzaak ervan vast te stellen. Ook kun je zo bepalen wanneer je eventueel een arts moet raadplegen en welke behandelingen er mogelijk zijn:

  • Congestie (verstopping van de neus en holtes),
  • Hoesten,
  • Koorts,
  • Jeukende huid,
  • Jeukende ogen,
  • Jeukende neus,
  • Een loopneus,
  • Keelpijn,
  • Braken en diarree.

Deze symptomen verdwijnen in de regel weer vanzelf, maar dat wil niet zeggen dat je ze zonder enige verlichting door moet maken. Er zijn immers talloze zelfzorgmiddelen die je tijdelijk verlichting kunnen bieden als je last hebt van verkoudheids- en griepklachten. Tevens zijn er diverse niet-medicamenteuze middelen die je hier eveneens bij kunnen helpen zodat je je weer beter gaat voelen. Helaas zijn er ook een groot aantal producten dat weliswaar beweren om je symptomen te verlichten, terwijl daar absoluut niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor gevonden is. Het is dan ook niet altijd even eenvoudig om te weten te komen wat waar is en wat niet.

Slotopmerking

Verkoudheid en griep zijn enkele van de meest voorkomende ziekten waarmee de gehele bevolking elk jaar opnieuw te maken zal krijgen. De ziektes worden echter vaak met elkaar verward, hoewel het eigenlijk totaal verschillende infecties zijn. Het kennen van de verschillen tussen de twee ziektes kan je echter helpen om te bepalen op welke wijze je je symptomen dient te behandelen zodra deze zich aan hebben gediend en tevens op welke momenten je absoluut medische hulp in moet gaan schakelen.

naturaplaza superfoods banner