Zo nu en dan krijgt iedereen te maken met een verkoudheid. Volwassenen in ons land zullen bijvoorbeeld gemiddeld 2 tot 4 verkoudheden per jaar door maken, terwijl kinderen tot 12 jaar veel vaker hiermee te maken kunnen krijgen. Heel het jaar door wordt de bevolking namelijk blootgesteld aan de diverse virussen die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de typische verkoudheidsverschijnselen. Wellicht dat deze virussen wel vaker voor zullen komen in de herfst- en wintermaanden, maar desondanks kun je toch heel het jaar door een verkoudheid oplopen.
Het is eveneens van belang om te beseffen dat een verkoudheid niet door maar één virus kan worden veroorzaakt. In tegenstelling tot griep, die het gevolg is van een infectie met het influenzavirus, kunnen de symptomen van een verkoudheid worden veroorzaakt door meer dan 200 verschillende virussen (dit is de meest belangrijke reden waarom er waarschijnlijk nooit een echte remedie voor verkoudheid gevonden zal worden).
Rhinovirussen, coronavirussen, enterovirussen en verschillende andere virussen kunnen zijn dan ook de verantwoordelijke ziektekiemen die je de typische verkoudheidsklachten kunnen bezorgen.
Wat is de incubatieperiode van een verkoudheid?
Ongeacht of er nu mensen in je directe omgevingen lopen te proesten en te hoesten en je graag zou willen weten hoe snel ze je ziek kunnen maken, of dat je je afvraagt op welke momenten je dit virus mogelijk op hebt gelopen, we geven je hieronder een heleboel nuttige informatie.
De incubatietijd die kenmerkend is voor een verkoudheid bedraagt 1 tot 3 dagen. Dit wil dus zeggen dat het 24 tot 72 uur zal duren, vanaf het moment dat je aan een verkoudheidsvirus bloot wordt gesteld, tot aan het ogenblik dat je symptomen begint waar te nemen. Dit betekent uiteraard niet dat je elke keer ziek zult worden als je in contact komt met een verkoudheidsvirus. Mogelijk heeft je lichaam al immuniteit op weten te bouwen voor een bepaald virus waar je mee in contact bent gekomen omdat je in het verleden ditzelfde, of een vergelijkbaar virus, al eens op hebt gelopen of omdat je lichaam in staat is om het betreffende virus te bestrijden zonder dat je te maken krijgt met de typische verkoudheidssymptomen.
Hoe verklein je je kansen op een verkoudheid?
Veel mensen zullen altijd blijven zweren bij een aantal remedies waarmee ze de uitbraak van een verkoudheid proberen te voorkomen als ze in contact zijn gekomen met iemand die al verkouden was (en dus een verkoudheidsvirus bij zich draagt en mogelijk op hen over heeft gedragen). Hierbij kan het onder andere gaan om het nemen van extra vitamine C, echinacea of een bepaald homeopathisch middel tegen verkoudheden, het is niet bewezen dat een van deze middelen effectief in staat zal zijn om een verkoudheid te stoppen of te voorkomen. Helaas is er geen “wondermiddel” voor handen dat een verkoudheid in een vroeg stadium al kan stoppen.
Je kunt echter wel je kansen om ziek te worden zo klein mogelijk maken door contact met de verantwoordelijke ziektekiemen te vermijden. Je kunt hierbij denken aan het nemen van eenvoudige maatregelen zoals:
- Het regelmatig wassen van je handen. Dit is namelijk de beste manier om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
- Je moet absoluut vermijden om je neus, ogen, mond en gezicht aan te raken. Dit zijn de namelijk de meest belangrijke punten waarlangs virussen en andere ziektekiemen je lichaam binnen kunnen dringen. Indien je kunt voorkomen dat je deze plekken aanraakt, dan zul je het aantal ziektekiemen aanzienlijk terug weten te dringen dat je mogelijk ziek kan maken.
- Het is eveneens van belang om oppervlakken die veelvuldig worden gebruikt grondig schoon te maken (en te houden). Dit betekent onder andere dat je het toetsenbord van je computer of laptop, je mobiele telefoon, deurknoppen en werktelefoons vaak goed dient te reinigen. Dit is nog belangrijker op momenten dat dergelijke oppervlakken door een groot aantal personen frequent aan worden geraakt.