Take a fresh look at your lifestyle.

Wat kun je doen om je hoest te laten verdwijnen?

Hoesten speelt een belangrijke rol bij het verwijderen van irriterende stoffen en infecties uit je lichaam, maar een aanhoudende hoest kan ook erg vervelend zijn.

single reizen online banner

De beste behandeling voor een hoest zal echter afhangen van de onderliggende oorzaak. Er zijn helaas een heleboel mogelijke oorzaken van hoest te noemen, zoals:

 • allergieën,
 • infecties,
 • een zure reflux.

Bepaalde natuurlijke remedies kunnen helpen om de klachten van een ​​hoest te verlichten. Het is echter van groot belang om te onthouden dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), en andere organisaties die belast zijn met de regulering van geneesmiddelen, geen kruiden en supplementen controleert.

Hierdoor loopt iedereen die ervoor kiest om dit soort middel;en toch te gebruiken het risico om een product van een mindere kwaliteit en met bepaalde verontreinigingen te gebruiken.

Mensen die natuurlijke remedies willen gebruiken om hun hoest mee te behandelen, moeten dan ook van tevoren de nodige moeite doen om verschillende bronnen en merken te onderzoeken.

Ze moeten zich er eveneens van bewust zijn dat bepaalde kruiden en supplementen de werking van reguliere geneesmiddelen die ze gebruiken kunnen verstoren, wat zou kunnen leiden tot het ontstaan van ongewenste bijwerkingen.

Op het moment dat een hoest ernstig van aard is of langer aan blijft houden dan een paar weken, dan is het cruciaal om medisch advies in te winnen bij je huisarts.

Twaalf natuurlijke hoestremedies

Er zijn mensen die bekend zijn met het gebruik van een breed scala aan natuurlijke remedies om een ​​aanhoudende hoest mee te kunnen behandelen.

Hieronder hebben we 12 van deze remedies verder voor je uitgewerkt zodat je er wellicht ook baat bij kunt hebben.

1. Honing

Volgens wetenschappelijk onderzoek kan het gebruik van honing je hoest verlichten. Zo vergeleek een onderzoek dat uit is gevoerd naar behandelingen voor nachtelijk hoesten bij kinderen donkere honing met het hoestonderdrukkend medicijn dextromethorfan en moest een controlegroep het zelfs stellen zonder een behandeling.

De onderzoekers meldden dat honing de meest belangrijke verlichter van de hoest was, gevolgd door dextromethorfan.

Ondanks dat de voordelen van het gebruik van honing boven een behandeling met dextromethorfan slechts gering waren, beoordeelden de ouders van de jonge proefpersonen honing als het meest gunstige remedie van alle drie de behandelingen.

Om honing te kunnen gebruiken om een ​​hoest te behandelen, dien je 2 theelepels honing te mengen met een beker warm water of kruidenthee. Drink dit mengsel één of twee keer per dag, maar geef in geen geval honing aan kinderen die jonger zijn dan 1 jaar .

2. Gember

Gember kan een droge- of astmatische hoest helpen verlichten. Dit vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen die deze wortel heeft. Daarnaast kan gember ook misselijkheid en pijn helpen verlichten.

Eén onderzoek suggereert zelfs dat bepaalde ontstekingsremmende stoffen die in gember zitten de vliezen in de luchtwegen kunnen ontspannen, wat het hoesten zou kunnen verminderen.

De onderzoekers onderzochten in het bijzonder de effecten van gember op de mens door middel van de bestudering van dierlijke cellen, er zal dus absoluut nog meer onderzoek nodig zijn.

Zet een kalmerende gemberthee door 20 tot 40 gram verse gemberwortel in plakjes gesneden toe te voegen aan een kop heet water. Laat alles een paar minuten trekken voordat je de drank gaat drinken.

Eventueel kun je honing of citroensap eraan toevoegen om de smaak te verbeteren en een hoest nog beter te kunnen verzachten. Je moet je echter wel bedenken dat het drinken van gemberthee in bepaalde gevallen maagklachten of brandend maagzuur tot gevolg kan hebben.

3. Voldoende drinken

Goed gehydrateerd blijven is essentieel voor iemand die moet hoesten of die last heeft van een verkoudheid. Onderzoek wijst namelijk uit dat het drinken van vocht dat op kamertemperatuur is gebracht de hoest, maar ook een loopneus en niezen, kan verlichten.

Iemand die te maken heeft met extra symptomen van verkoudheid of griep kan echter baat hebben bij het meer opwarmen van hun dranken. Hetzelfde onderzoek meldt dat warme dranken zelfs meer symptomen kunnen verlichten, zoals een zere keel, koude rillingen en vermoeidheid.

Tijdens het onderzoek kwamen de onderzoekers erachter dat de verlichting van de symptomen direct plaatsvond en aan bleef houden voor een zekere periode nadat de hete drank was opgedronken.

Warme dranken die een kalmerende werking kunnen hebben, zijn ondermeer:

 • heldere bouillon,
 • kruidenthee,
 • gedecaffeïneerde zwarte thee,
 • warm water,
 • warme vruchtensappen.

4. Stomen

Een vastzittende hoest, die slijm of snot produceert, kan verbeteren met behulp van stoom (waterdamp). Je kunt hiervoor een ​​warme douche of een warm bad nemen en de badkamer zich dus een poosje met stoom laten vullen.

Blijf een paar minuten in deze stoom zitten tot de symptomen zijn verdwenen. Daarna drink je een glas water om af te koelen en om uitdroging tegen te gaan.

Je kunt er echter ook voor kiezen om een stoomschaal maken. Hiervoor vul je een grote kom met heet water en voegt daar eventueel kruiden of essentiële oliën aan toe. Hierbij kun je denken aan eucalyptus of rozemarijn, die eveneens de verstopping kan verlichten.

Leun voorover over de kom heen en leg een handdoek over je hoofd. Dit zorgt er namelijk voor dat de stoom vast wordt gehouden. Inhaleer de waterdamp vervolgens voor de duur van 5 minuten. Indien de stoom te warm aanvoelt op de huid, dan dien je even te stoppen totdat de huid weer af is gekoeld.

Iemand die last heeft van een vastzittende hoest- of wanneer er sprake is van een verstopping op de borst, dan kunnen eveneens de aanbevelingen van het National Heart, Lung en Blood Institute (NHLBI) op worden gevolgd en een stoomluchtbevochtiger of stoomverdamper in huis gebruikt worden.

5. Heemstwortel

Hoest laten verdwijnen

Heemstwortel is de wortel van een kruid dat een lange geschiedenis kent als behandeling voor hoest en keelpijn. Het kruid kan irritatie die veroorzaakt is door een hoest af laten nemen door de verwijdering van het overtollige slijm.

Slijm is een dikke, plakkerige substantie die de luchtwegen en de keel kan bedekken.

Een klein onderzoek heeft aan het licht gebracht dat een kruidenhoestsiroop die bereid is met heemstwortel, samen met tijm en klimop, de hoest die veroorzaakt is door een verkoudheid en/of een luchtweginfectie effectief weet te verlichtten.

Na dit middel 12 dagen in te hebben genomen beoordeelde 90 procent van de proefpersonen de effectiviteit ervan als goed tot zeer goed.

Heemstwortel is eveneens te verkrijgen in de vorm van een gedroogd kruid of een thee in zakjes. Door aan één van deze varianten heet water toe te voegen krijg je een drank die je direct op kunt drinken of eventueel eerst even wat af laat koelen.

Hoe langer de heemstwortel in het water heeft kunnen trekken, hoe meer slijm er in de drank zit. Bijwerkingen van deze drank kunnen echter maagklachten zijn, maar deze kun je mogelijk tegengaan door naast deze thee nog extra vocht te drinken.

bewust puur banner

Heemstwortel kan vandaag de dag worden gekocht in steeds meer reformwinkels en zelfs online.

6. Gorgelen met zout water

Deze simpele remedie is echter ook tevens één van de meest effectieve voor de behandeling van keelpijn en een vastzittende hoest. Zout water vermindert namelijk het aanwezige slijm en snot achterin de keel, wat de drang om te hoesten af kan laten nemen.

Roer een halve theelepel zout in een kopje warm water tot het helemaal is opgelost. Laat de oplossing eerst een beetje afkoelen voordat je deze gaat gebruiken om mee te gorgelen. Laat het zoutmengsel een tijdje achter in de keel rondgaan voordat je het weer uitspuugt.

Gorgelen met zoutwater doe je het beste meerdere keren opeen dag totdat de hoest is afgenomen. Je mag echter geen zoutwater geven aan jongere kinderen omdat zij niet goed kunnen gorgelen en het door kunnen slikken. Zoutwater inslikken kan echter gevaarlijk zijn.

7. Bromelaïne

Bromelaïne is een enzym dat afkomstig is van de ananas. Het is het meest overvloedig aanwezig in de kern van de vrucht.

Bromelaïne heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan tevens slijmoplossende effecten hebben, wat betekent dat het slijm af zal worden gebroken en uit het lichaam kan worden afgevoerd.

Bepaalde mensen drinken elke dag ananassap om het slijm in hun keel te verminderen hun en hoest te onderdrukken. Er is echter mogelijk niet voldoende bromelaïne in het sap aanwezig om de symptomen afdoende te kunnen verlichten.

Er zijn echter bromelaïne supplementen beschikbaar die meer effectief kunnen zijn als het gaat om de verlichting van een hoest. Het is echter het beste om altijd eerst een ​​arts te raadplegen voordat je begint met het gebruik van onbekende supplementen.

Het kan bovendien zo zijn dat je allergisch bent voor bromelaïne, en ook kunnen er bijwerkingen optreden en kan er een wisselwerking ontstaan ​​met de geneesmiddelen die je al gebruikt. Iemand die bloedverdunners of specifieke antibiotica gebruikt, mag overigens helemaal geen bromelaïne innemen.

8. Tijm

Tijm kan zowel in de keuken als voor medicinale doeleinden worden gebruikt en is een veel voorkomende remedie tegen hoest, keelpijn, bronchitis en problemen met de spijsvertering.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat een hoestdrank die bestaat uit tijm en klimopbladeren de hoest meer effectief en sneller kan verlichten dan een placebosiroop bij iemand die lijdt aan acute bronchitis.

Antioxidanten in het kruid kunnen verantwoordelijk zijn voor de voordelen ervan. Om hoest met tijm te kunnen behandelen, dien je opzoek te gaan naar een hoestsiroop die dit kruid bevat.

Je kunt echter ook zelf tijmthee maken door 2 theelepels gedroogde tijm toe te voegen aan een kop heet water. Vervolgens laat je het geheelvoor de duur van 10 minuten trekken,waarna je het zeef en kunt drinken.

9.  Aanpassingen aan je dieet om zure reflux tegen te gaan

Zure reflux is een veelvoorkomende oorzaak van hoestklachten. Het vermijden van voedsel dat zure reflux tot gevolg kan hebben, is dan ook één van de beste manieren om deze aandoening in de hand te kunnen houden en de hoest die daarmee gepaard gaat af te laten nemen.

Iedereen kan andere triggers voor een zure reflux hebben die vermeden dienen te worden. Wanneer je echter niet weet wat je reflux veroorzaakt, dan kun je beginnen met het uitbannen van de meest voorkomende triggers binnen je dieet en het goed in de gaten houden van je symptomen.

Het voedsel en de dranken die het meest frequent tot zure reflus leiden zijn:

 • alcohol,
 • cafeïne,
 • chocolade,
 • citrusvruchten,
 • gefrituurd- en vet eten,
 • knoflook,
 • uien,
 • munt,
 • specerijen,
 • pittig gekruid eten,
 • tomaten en producten op tomatenbasis.

10. Gladde iep

Inheemse Amerikaanse volkeren gebruikten traditioneel de schors van de gladde iep om hoest- en spijsverteringsproblemen mee te behandelen.

Gladde iep is te vergelijken met heemstwortel omdat het een hoge concentratie slijm bevat, wat helpt om een ​​zere keel en hoestklachten mee te verlichten.

Maak thee van gladde iep door 1 theelepel gedroogde schors van deze boom toe te voegen aan een kop heet water. Het geheel laat je voor de duur van minimaal 10 minuten trekken voordat je de drank kunt gaan drinken.

Het is echter belangrijk om op te merken dat gladde iep de opname van bepaalde geneesmiddelen in de weg kan staan. Vandaag de dag is schors van de gladde iep te verkrijgen in poeder- en capsulevorm in de meeste reformwinkels en steeds meer online winkels .

11. Acetylcysteïne

Acetylcysteïne is een supplement dat afkomstig is van het aminozuur L-cysteïne. Het nemen van een dagelijkse dosis van dit middel kan de frequentie en ernst van een vastzittende hoest af laten nemen door het slijm in de luchtwegen te laten verminderen.

Een analyse van 13 onderzoeken suggereert dat acetylcysteïne de symptomen significant kan verminderen bij iemand die lijdt aan chronische bronchitis. Chronische bronchitis is een langdurige ontsteking van de luchtwegen die zorgt voor een ophoping van slijm, maar eveneens een hoest en een aantal andere symptomen.

De onderzoekers suggereren een dagelijkse dosis van 600 milligram acetylcysteïne voor iemand die geen last heeft van luchtwegblokkades, en tot 1200 mg wanneer de luchtwegen wel verstopt zitten. Acetylcysteïne kan overigens wel ernstige bijwerkingen hebben, zoals netelroos, zwelling, koorts en ademhalingsproblemen.

Iedereen die deze behandeling in overweging neemt, doet er dan ook zeker verstandig aan dit eerst met een arts te bespreken.

12. Probiotica

Probiotica zullen niet direct een hoest weten te verlichten, maar ze kunnen wel het immuunsysteem versterken door de bacteriën in de darmen weer in balans te brengen en te houden.

Een degelijk werkend immuunsysteem kan op zijn beurt infecties of allergenen te lijf gaan die een hoest kunnen veroorzaken. Eén soort probiotica, een bacterie met de naam Lactobacillus, biedt volgens onderzoek zelfs een bescheiden voordeel bij het voorkomen van een verkoudheid.

Supplementen die Lactobacillus en andere probiotica bevatten, zijn te verkrijgen bij de meeste reformwinkels en drogisterijen, maar ze zijn ook steeds vaker te vinden in supermarkten en online.

Bepaalde voedingsmiddelen zijn van nature eveneens rijk aan probiotica. Hierbij kun je onder andere denken aan: natuurlijke yoghurt en zuurkool.

Het aantal en de diversiteit van probiotische eenheden die in voedingsmiddelen voorkomen kan echter sterk uiteenlopen. Het is wellicht het beste om probiotische supplementen te gaan gebruiken, naast het eten van voedsel dat rijk is aan probiotica.

Middeltjes tegen hoesten

Tips om een verkoudheid te voorkomen

Het is niet altijd mogelijk om te voorkomen dat je moet hoesten, maar de volgende tips kunnen wel de kans op het ontstaan van een verkoudheid af laten nemen:

 • Vermijd het contact met personen die al ziek zijn. Blijf dus op een veilige afstand van iemand die last heeft van een verkoudheid, griep of hoest.
 • Geregeld je handen grondig wassen. Gebruik zeep en warm water om bacteriën en virussen van je huid te verwijderen. Leer ook je kinderen hoe ze hun handen op de juiste manier dienen te wassen. Indien nodig kun je ook een handontsmettingsmiddel op alcoholbasis gebruiken als je buitenshuis bent en er geen water en zeep voor handen zijn.
 • Desinfectiemiddel gebruiken. Zodra een familielid ziek is, dan reinig je de keuken en badkamer geregeld met een ontsmettingsmiddel. Was ook het beddengoed, handdoeken en zacht speelgoed op een hoge temperatuur in de wasmachine.
 • Gehydrateerd blijven. Door genoeg water te blijven drinken, maar ook kruidenthee en andere dranken,kun je voorkomen dat je uitgedroogd raakt.
 • Stress en spanningen verminderen. Stress en spanningen beïnvloeden je immuunsysteem en vergroten de kans om ziek te worden. Om stress en spanningen te kunnen verlichten, kun je geregeld gaan sporten of bewegen, maar ook mediteren, diep leren ademhalen en progressieve spierontspanningstechnieken aan te leren.
 • Voldoende nachtrust krijgen. Probeer om iedere nacht 7 tot 9 uur te slapen om fit en gezond te blijven.
 • Neem supplementen die het immuunsysteem een boost kunnen geven. Overweeg zink, vitamine C en probiotica te nemen tijdens de koude maanden van het jaar en het griepseizoen om ziekten op afstand te kunnen houden.
 • Allergieën kunnen in bepaalde gevallen op een verkoudheid lijken. Je kunt oplevingen van een allergie terugdringen door triggers, zoals pollen, huisstofmijt, huidschilfers van dieren en schimmels, te vermijden. Hiervoor dien je naar een dokter te gaan en vragen om injecties of medicijnen die de allergie tegen kunnen gaan.

Wanneer moet je een arts bezoeken met een hoest?

Ga naar een arts op het moment dat de volgende symptomen gepaard gaan met een hoest:

 • Een vies ruikend groen of geel slijm,
 • Koude rillingen,
 • Uitdrogingsverschijnselen,
 • koorts boven de 39 graden Celsius,
 • koorts die meer dan 3 dagen aan blijft houden,
 • een gevoel van zwakte.

Bel de alarmlijn of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis als een hoest:

 • bloed mee naar boven brengt,
 • zorgt voor moeilijkheden met het ademhalen.
naturaplaza superfoods banner