Take a fresh look at your lifestyle.

Tips gezonder leven

Wil je gezonder leven? Lees dan deze handige tips

Wist je dat een kwart van de Belgen en Nederlanders is aangekomen tijdens de Corona crisis? Dit blijkt uit diverse recente onderzoeken. Hoewel de pandemie over zijn hoogtepunt heen lijkt, zijn de kilo’s een blijvertje. Tenminste: als je niet probeert om af te vallen. 4 op de 10 Nederlanders doet inmiddels een poging om gewicht te verliezen. Maar we weten allemaal dat dit niet zo simpel is als het lijkt. Het veranderen van jouw eetpatroon voor een gezonde leefstijl vergt tijd, moeite en doorzettingsvermogen. Wel hebben wij 20 handige tips voor jou op een rijtje gezet om gezonder te gaan leven.

single reizen online banner

Tip 1 gezonder leven: Pas jouw levensstijl op bepaalde punten aan

Afvallen is voor veel mensen een grote uitdaging. Alleen al de grote variatie aan bewegingsschema’s en dieetplannen is overweldigend. Sterker nog, het lijkt bijna alsof er geen einde aan komt. Dit maakt het des te belangrijk om een dieet te vinden dat voor jou werkt. Alleen dan kun je daadwerkelijk beginnen aan een nieuwe en gezonde levensstijl. Om af te vallen hoef je dan ook niet jouw gehele levensstijl om te gooien. Je moet het alleen op bepaalde punten aanpassen. Laat bijvoorbeeld bepaald eten staan en kom meer in beweging. Op die manier kun je ver komen en raak je minder snel gefrustreerd omdat je alles in jouw leven moet omgooien. Verderop in dit artikel vind je een aantal tips die jou helpen om beter te eten en meer te bewegen.

gezonde smoothie maken

Tip 2 gezonder leven: Pas je voedingspatroon aan

Laten we meteen afrekenen met een mythe: Je kunt niet afvallen door minder calorieën te eten. De voedingsmiddelen die je eet zijn de werkelijke oorzaak van gewichtstoename. Door je voedingspatroon aan te passen kun je op een gezonde manier afvallen. Veel mensen kiezen er voor om een bepaald dieet te volgen. Diëten is een erg populaire methode omdat het met voldoende aandacht en aanpassingsvermogen goed te doen is. Maaltijdvervangers kunnen een bijdrage leveren aan een meer gezonde levensstijl. Zelf je maaltijden bereiden met gezonde ingrediënten is en blijft beter.

Tip 3 gezonder leven: Laat fastfood staan

Waar het op neerkomt is dat je gezond eet en voedingsmiddelen die niet goed voor je zijn laat staan. Natuurlijk is dit best een uitdaging als je al jouw hele leven fastfood eten. Maar als je een plan volgt dat je kunt volhouden, zou je zonder al te veel moeite de kilo’s eraf zien vliegen. Gezonder leven is geen of zo min mogelijk fastfood gebruiken. Gezonde voeding is altijd de basis.

fruitontbijt

Tip 4: Kom in beweging

Een andere manier om af te vallen is door lichaamsbeweging. Dit zorgt er voor dat je calorieën te verbrandt. Je moet bewegen om spieren op te bouwen die vet verbranden. Begin langzaam en bouw de frequentie en intensiteit van de lichaamsbeweging op om de beste resultaten te krijgen. Als je sport verbruik je meer energie dan wanneer je rust. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt dan je normaal doet en dat heeft effect.

Tip 5: Doe regelmatig aan matig intensieve beweging

Calorieën verbranden doe je met de meest simpele vormen van beweging al heel snel. Wandel bijvoorbeeld eens naar je werk in plaats van dat je de auto pakt. Een andere goede manier om in beweging e komen is een hardlopen. Dit kan zowel in de frisse buitenlucht als op de loopband. Volgens het voedingscentrum is wekelijks 2.5 uur matige intensieve beweging noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling van minstens een uur per dag. Je kunt de verschillende vormen van beweging verspreiden over meerdere dagen.

wandelen in de duinen met hond

Tip 6: Ga in gesprek met de diëtist

Wil je graag afvallen maar weet je niet waar je moet beginnen? Je bent niet de enige. 40 procent van de Nederlanders wil afvallen na Corona, maar lang niet iedereen weet het vol te houden. We raden aan om naar jouw huisarts te gaan voor een gesprek. Mogelijk verwijst hij of zij je door naar een diëtist. Daar zal je gezondheid uitgebreid worden besproken. Praat met elkaar over welk dieetplan voor jou het beste werkt. De diëtist vertelt je vervolgens hoeveel je moet eten om af te vallen en hoeveel beweging goed voor je is.

Tip 7 gezonder leven: Begin de dag met een gezond ontbijt

Sla vooral niet het ontbijt over. Sterker nog: dit is een van de meest belangrijke maaltijden van de dag. Het geeft je immers de energie om aan de slag te gaan op je werk of welke activiteit(en) je dan ook voor ogen hebt. Bovendien voel je je hongerig wanneer je het ontbijt overslaat. En daardoor neemt de kans dat je ongezond gaat eten in de middag toe. Is niet nodig!

Tip 8: Kies voor een dieet met voldoende eiwitten

Wie wil afvallen moet ook kijken naar zijn of haar eetpatroon. Laten we daar eens goed naar kijken. Ten eerste is het belangrijk om voldoende eiwitten in je dieet te verwerken. Eet daarom voldoende eieren, drink melk en eet (met mate) vlees. Eiwit is belangrijk voor de opbouw en het behoud van mager weefsel. Dit zijn de spieren die calorieën verbranden. Eiwit is onder andere te vinden vlees, vis, eieren, kaas en melk. Maar ook in groente zoals broccoli vind je veel eiwitten.

smoothie maken

Tip 9: Maak gerechten met tarwe goed klaar

Veel mensen die een glutenvrij dieet volgen vermijden het eten van tarwe. Granen moeten geweekt, gekiemd, of gefermenteerd worden om voor de meeste mensen verteerbaar te zijn. Als je ze niet goed klaarmaakt, kun je last krijgen van tekorten aan mineralen en darmproblemen

Tip 10: Profiteer van de gezondheidsvoordelen van biologisch groente en fruit

De gezondheidsvoordelen van groenten en fruit zijn enorm. Bewaar daarom altijd verse producten en eet er zoveel mogelijk van. Dit is tegelijkertijd de beste manier als je graag wat kilo’s kwijt wilt. Groenten in blik zijn goed, maar blijf weg van fruit in blik aangezien die aardig wat suikers bevatten. Gekookte en diepvriesproducten zijn acceptabel, maar verse producten zijn nog altijd het meest gezond.

bewust puur banner

Tip 11: Kies voor volle melk

Volle melk met veel proteïnen is een goede keuze als je streeft naar een gezonde levensstijl. Het heeft het beste vetprofiel van alle melksoorten en is het voedzaamst. Kies wel voor biologische melk, afkomstig uit de biologische landbouw. En minstens zo belangrijk: er zitten goede vetten in.

Tip 12: Eet veel ‘goede vetten’

Consumeer gezonde vetten om je lichaam goed te laten functioneren. Onverzadigde vetten met omega 3, 6, 9 vetzuren, zijn belangrijk voor je gezondheid en moeten regelmatig in je dieet worden opgenomen. Goede vetten zijn onder andere te vinden in de volgende voedingsproducten:

  • Avocado’s
  • Lijnzaad
  • Vette vis
  • Noten en zaden
  • Vloeibare plantaardige oliën

gezonde vetten

Tip 13: Vermijd slechte koolhydraten

Vermijd slechte koolhydraten, zoals suiker, wit meel en andere bewerkte voedingsmiddelen. De geraffineerde suiker in bewerkte voedingsmiddelen is namelijk uiterst slecht voor jouw gezondheid. Sterker nog: het is slechter dan witte suiker omdat het geen vezels bevat. Dit is niet gezond en je wordt er nog dikker van ook.

Tip 14: Kies voor volkoren voedsel

Gebruik in plaats van slechte koolhydraten geweekte volkoren meelsoorten, kleine hoeveelheden natuurlijke suikers zoals rauwe honing of biologische ahornsiroop en blijf weg van maïssiroop!

Tip 15: Breng je eten op de smaak met ongeraffineerd zout

Het bewerkte en ingeblikte voedsel dat je koopt bevat gifstoffen en chemicaliën die je dik houden, zoals MSG, slechte vetten en cholesterol, gehydrogeneerde oliën, transvet, witte suiker, en witte bloem. Gebruik ongeraffineerde (zee)zout en kruiden om je eten op smaak te brengen in plaats van geraffineerd zout en MSG. Het smaakt net zo lekker en is nog een stuk beter voor jouw gezondheid ook.

wijnproeverij single reis

Tip 16: Drink minder alcohol

Drink alcohol met mate. In een fabriek verwerkte alcohol is sterk geraffineerd en niet bepaald gezond te noemen. Een drankje op zijn tijd is prima, maar doe het niet teveel. Wist je dat teveel alcohol drinken de kans op diverse kankersoorten vergroot? Ook kan het ziektes aan de lever veroorzaken, zoals levercirrose. Een idee is om alleen in het weekend of bij feestjes te genieten van een glaasje alcohol, zodat je de inname beperkt.

Tip 17: Ga regelmatig naar buiten voor voldoende vitamine D

Zonlicht is goed voor je. Sterker nog: mensen met overgewicht of obesitas hebben vaak een vitamine D tekort. Voldoende vitamine D vergroot het effect van minder calorieën eten.

Tip 18: Leef op een gezonde plek

Wil je gezond leven? Zorg er dan voor dat je in een gezonde omgeving leeft. . Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de stad vol vervuiling te verruilen voor een gebied met frisse lucht. Ook plekken met veel zon zijn goed voor je gezondheid. Daardoor krijg je meer vitamine D binnen en dat heeft onder andere een positieve gevolgen voor:

  • Sterke botten
  • Een sterk gebit
  • Sterke spieren

met de fiets op het strand

Tip 19: Wees positief en vermijd negatief te zijn

Het is niet zo belangrijk wat je denkt en wat je zegt, maar wel hoe je handelt. Wees positief en zo min mogelijk negatief. Vergeef anderen en oordeel niet te snel over iets waar je weinig verstand van hebt. Je zult merken hoeveel rust dit geeft en voelt je al snel veel beter.

Tip 20: Vertrouw op je eigen wilskracht

Uiteindelijk ben jij de enige die verantwoordelijk is voor je eigen gezondheid en welzijn. Je geliefden, de dokter en de diëtist zijn er om je te steunen en voorzien je van de nodige hulp. Maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Afvallen is een kwestie van wilskracht, discipline en doorzettingsvermogen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar hopelijk heb je iets aan onze tips. We wensen je veel succes met jouw nieuwe en gezonde levensstijl!

Tip 21, boek géén all inclusive vakantie

Een all inclusive vakantie is een luxe vakantie met onbeperkt eten en drinken. De verleiding is dan groot om meer te eten en drinken dan normaal en ook wat vaker alcohol te gebruiken. Een all inclusive vakantie en gezond eten en drinken is een moeilijke combinatie. Zelfs voor mensen met een ijzeren wilskracht.

naturaplaza superfoods banner