Eigenlijk hoor je vandaag de dag veel te weinig over de zo belangrijke stof kalium. Het mineraal kalium speelt in het menselijk lichaam immers een cruciale rol bij het opbouwen van spierkracht, maar ook bij de optimale werking van het zenuwstelsel en het vasculaire stelsel. Kalium zit gelukkig in een heleboel lekkere voedingsmiddelen (denk maar eens aan: meloenen, avocado’s, bananen en witte bonen).
Gevarieerde voeding en toch een kaliumtekort
Toch is het mogelijk, zelfs als je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kalium binnenkrijgt, dat je een tekort opbouwt. De oorzaak van een dergelijk tekort kan dan vaak worden gevonden bij het overmatig gebruik van natrium. Door veel natrium te gebruiken zal immers een heleboel kalium uit worden gescheiden. Het is niet altijd even eenvoudig om te herkennen dat je een gebrek aan kalium hebt, maar zeker is wel dat wanneer je één van de onderstaande symptomen ontdekt, en daar geen goede reden voor kunt vinden, je je kaliumlevel dient te laten checken bij je huisarts.
1. Vermoeidheid
Elke lichaamscel heeft de behoefte aan de juiste hoeveelheid kalium om optimaal zijn werk te kunnen doen. Een aanhoudend tekort aan dit mineraal kan dan ook voortdurend een gevoel van vermoeidheid tot gevolg hebben. Op het moment dat je dus voldoende slaapt en een normale training je uitput, dan kan de oorzaak van je vermoeidheid wellicht gezocht dienen te worden bij een gebrek aan kalium.
2. Hoge bloeddruk
Kalium speelt een voorname rol bij de ontspanning van bloedvaten en wanneer dit niet voldoende plaats kan vinden, dan zullen de vaten zich gaan vernauwen met als gevolg een stijgende bloeddruk. Wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk, dan doe je er dus absoluut verstandig aan om ook het kaliumgehalte in je bloed te laten testen.
3. Eten van bewerkte voedingsmiddelen
Wanneer je vooral je voedingsmiddelen haalt uit zakjes en pakjes, dan is de kans groot dat je te veel bewerkt voedsel binnenkrijgt. In de meeste van dit soort producten zit immers erg veel natrium (zout) waardoor je lichaam niet voldoende kalium vast kan houden en erg een tekort aan dit mineraal zal ontstaan. Door minder natriumrijk, en dus ook bewerkt voedsel, te gebruiken, kun je je kaliumlevel weer een boost geven.
4. Spierzwakte of spierkrampen
Bij de samentrekking van zogenaamd glad spierweefsel is er een belangrijke rol weggelegd voor kalium. Op het moment dat je dan ook een tekort hebt aan dit mineraal, dan kunnen je spieren gaan verkrampen of zelfs ongecontroleerd gaan samentrekken.
5. Hartkloppingen en -ritmestoornissen
Het kan behoorlijk eng en zelfs beangstigend zijn wanneer je hart plotseling begint te bonken of dat je hart zonder enige duidelijke reden sneller gaat kloppen. Door een breed scala aan oorzaken kan je hart opeens sneller gaan kloppen of een slag overslaan en een gebrek aan kalium is er daar zeker eentje van.
6. Duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd
Een aanzienlijk daling van het kaliumlevel in je bloed kan ervoor zorgen dat je een licht gevoel krijgt in je hoofd, je je duizelig gaat voelen of zelfs denkt dat je flauw gaat vallen, dan kunnen daar een heleboel oorzaken aan ten grondslag liggen. Kalium is er hier één van. In alle gevallen is het echter zaak dat je dit probleem op korte termijn gaat bespreken met je huisarts.
7. Constipatie
Hoewel het wellicht een beetje raar klinkt, kan een gebrek aan kalium ook andere functies in je lichaam vertragen, zoals je spijsvertering. Als gevolg van een kaliumgebrek kun je zelfs last krijgen van een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Om er echter zeker van te zijn dat kalium niet de boosdoener is, en dat ook andere mogelijke oorzaken uit worden gesloten, is het goed om ook dergelijke problemen met je huisarts te bespreken.
8. Tintelingen en een doof gevoel
Kalium speelt een voorname rol als het gaat om het gezond houden van je zenuwstelsel. Een tekort aan dit mineraal kan er dan ook zeker voor zorgen dat je last krijgt van die vervelende tintelingen en dat irritante prikkende gevoel door heel je lichaam.