Take a fresh look at your lifestyle.

Waarom kun je hoofdpijn krijgen als je verkouden bent?

De meeste volwassene personen zullen gemiddeld 2 keer per jaar verkouden worden. Deze verkoudheden kunnen door meer dan 200 verschillende virussen worden veroorzaakt waardoor het vermijden van deze ziekte nagenoeg niet mogelijk is. De symptomen waar je mee te maken krijgt op het moment dat je verkouden bent, kunnen soms behoorlijk uiteenlopen, maar betreffen in de regel klachten die zich richten op de bovenste luchtwegen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

single reizen online banner
  • hoesten,
  • een verstopte neus en holte (congestie),
  • een loopneus,
  • een gevoel van vermoeidheid,

De hoofdpijn zal als je verkouden bent wellicht niet constant aan blijven houden, maar de kans is behoorlijk groot dat je er mee te maken gaat krijgen je een verkoudheid op hebt gelopen.

Waarom krijg je hoofdpijn tijdens een verkoudheid?

Heb je je weleens afgevraagd wat de oorzaak is van de hoofdpijn die je krijgt op het ogenblik dat je verkouden bent? De meeste hoofdpijn die ontstaat tijdens een verkoudheid is het gevolg van de zwelling in de sinussen. Elk mens heeft deze sinussen (holtes) die zich bevinden achter hun wangen, neus en ogen. Op het moment dat je verkouden bent, zullen de sinussen vaak geïrriteerd en ontstoken raken door het slijm dat zich erin op heeft gestapeld. In dat geval wordt er dan ook vaak gesproken van sinushoofdpijn en de klachten zullen toenemen op het moment dat je voorover buigt of wanneer je ’s ochtends wakker wordt.

Gezwollen en ontstoken sinussen kunnen een erg pijnlijke vorm van hoofdpijn met zich meebrengen, maar in de regel zullen de klachten vanzelf weer verdwijnen zodra de verkoudheid is genezen. Dat wil echter niet zeggen dat er in de tussentijd helemaal niets is dat je kunt doen om enige verlichting van deze hoofdpijnklachten te krijgen.

Wat kan je doen bij sinushoofdpijn?

De meeste vormen van hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een verkoudheid kan verlicht worden met zogenaamde vrij verkrijgbare geneesmiddelen of andere zelfzorgbehandelingen waarmee je de druk in de sinussen kunt verlichten. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • neusspoelingen,
  • neusdouches,
  • pijnstillers (zoals paracetamol of ibuprofen).

De zogenaamde NSAID’s zullen als pijnstiller waarschijnlijk meer effectief zijn dan bijvoorbeeld paracetamol omdat deze middelen eveneens zullen helpen om de zwelling te verminderen.

bewust puur banner

Een andere mogelijkheid die er bestaat, is om een slijmoplossend en decongestivum (middel om gezwollen slijmvliezen te laten slinken) te gebruiken om het slijm af te helpen voeren en op die manier de druk in de sinussen te verminderen. Voor sommige mensen zal dit zeker een aanzienlijke verlichting van hun hoofdpijnklachten betekenen. Het decongestivum zal helpen om het aanwezige slijm af te voeren en het slijmoplossend middel zal het los maken en verdunnen zodat de holtes gemakkelijk leeg kunnen lopen.

Het drinken van veel vocht is ook essentieel.

Andere maatregelen die je hoofdpijnklachten kunnen verlichten

Ervoor zorgen dat je gehydrateerd blijft, en daarnaast voldoende extra water drinken, is essentieel als je verkouden bent. Hierdoor zal het slijm namelijk ook worden verdund en beter uit de sinussen weg kunnen lopen. Het een luchtbevochtiger zal, in het bijzonder wanneer ’s nachts ligt te slapen, helpen om je luchtwegen vochtig te houden, het slijm te verdunnen en je gemakkelijker te laten ademen.

Zoals altijd dien je, wanneer je je zorgen maakt over je (hoofdpijn)klachten of wanneer je het gevoel hebt dat de hoofdpijn niets te maken heeft met de verkoudheid, contact op te nemen met je huisarts. Hoofdpijn die extreem ernstig van aard is en zich acuut aandient, kan immers ook een medisch noodgeval zijn waarvoor je met spoed medische hulp in moet roepen. Andere redenen waarom je een ​​arts dient te raadplegen voor hoofdpijnklachten zijn:

  • hoofdpijn nadat je onlangs een hoofdwond op hebt gelopen,
  • wanneer de hoofdpijn samen gaat met een stijve nek en overgeven,
  • wanneer je eveneens last krijgt van gevoelloosheid of tintelingen in je armen.
naturaplaza superfoods banner