Take a fresh look at your lifestyle.

Kan Umcka helpen bij verkoudheid?

Umcka (Pelargonium sidoides), ook wel de Kaapse geranium, genoemd, is een geraniumplant die van oorsprong in Zuid-Afrika voorkomt. Al eeuwenlang wordt umcka al gebruikt in de traditionele Afrikaanse geneeskunde, maar heeft pas de laatste jaren aan populariteit gewonnen in de rest van de wereld. Umcka wordt vooral ingezet als een remedie tegen verkoudheid en hoestklachten.

single reizen online banner

Onderzoek naar de effectiviteit van umcka

Tot op de dag van vandaag hebben er nog niet veel wetenschappelijke onderzoeken de werkzaamheid van umcka onder de loep genomen. Het is dus nog niet duidelijk of umcka kan helpen bij het behandelen van gezondheidsproblemen. Bestaande onderzoeken suggereren echter dat umcka van nut zou kunnen zijn bij het onder controle houden van de volgende aandoeningen:

  • Verkoudheid: in een rapport, dat in 2013 gepubliceerd werd in de Cochrane Database of Systematic Reviews, hebben onderzoekers 10 eerder gepubliceerde klinische studies met elkaar vergeleken. In deze studies werd er een vergelijking gemaakt tussen de effecten van umcka en die van een placebo bij het behandelen van acute luchtweginfecties.In de beoordeling concludeerden de onderzoekers dat umcka mogelijk effectief kan zijn bij de verlichting van de symptomen die horen bij een acute bijholteontsteking (rhinosinusitis) en een verkoudheid. De deelnemers aan dit onderzoek waren overigens allemaal volwassen. Vanwege de algehele lage onderzoekskwaliteit zijn er echter twijfels ontstaan aan de uitkomst en was het moeilijk was om een duidelijke conclusie te trekken.

    Een, uit het jaar 2015 stammende, beoordeling van eerder gepubliceerde onderzoeken naar kruidengeneesmiddelen voor hoestklachten, concludeerde dat er slechts een matig bewijs gevonden was dat umcka significant beter zou zijn dan een placebo om de frequentie en ernst van hoestklachten onder de [proefpersonen te verlichten.
  • Bijholteontsteking (rhinosinusitis): Voor een studie, die gepubliceerd werd in het jaar 2009, hebben onderzoekers 103 proefpersonen met acute bijholteontsteking gevraagd om een extract van umckawortel of om een placebo te gebruiken voor de duur van maximaal 22 dagen.In de meeste gevallen wordt bijholteontsteking door een virale of bacteriële infectie veroorzaakt. De ziekte kenmerkt zich door een ontsteking van het slijmvlies in de neusholtes en minimaal één van de neusbijholten. Uit de resultaten van de studie is gebleken dat umcka meer effectief was dan een placebo als het gaat om de behandeling van deze aandoening.In een ander onderzoek kwamen onderzoekers echter tot de conclusie dat er nog altijd twijfels bestaan ten aanzien van de vraag of umcka de klachten kan verlichten bij mensen die lijden aan acute rhinosinusitis.
  • Bronchitis: Umcka lijkt meer effectief te zijn dan een placebo voor mensen die lijden aan acute bronchitis, zo staat te lezen in een recensie die in 2008 gepubliceerd werd. Onderzoekers sloten hiervoor een viertal zogenaamde placebogecontroleerde klinische onderzoeken uit, waarbij ze concludeerden dat umcka de bronchitisklachten duidelijk wist te verminderen tegen de zevende dag van de behandeling.

    Een, in 2013 gepubliceerde, review in de Cochrane Database van Systematic Reviews kwam naar voren dat umcka mogelijk effectief is bij de verlichting van symptomen bij acute bronchitis bij zowel volwassenen als bij kinderen. Er moet echter wel bij vermeld worden dat de algehele kwaliteit van de bewijzen als laag beschouwd dient te worden.

Mogelijke bijwerkingen en zorgen over de veiligheid

Volgens diverse onderzoeken en rapporten zou het gebruik van umcka in verband gebracht kunnen worden met leverschade en andere schadelijke gezondheidseffecten. Een van de onderzoeken toonde onder andere aan dat de voedingssupplementen met de hoogste bijwerkingen juist die met umckawortel betroffen. Verder bleek uit andere studies dat umcka mogelijk gelinkt kan worden met een geval van leverbeschadiging. Sommige onderzoekers suggereren echter dat hierbij eveneens nog één of meerdere andere gezondheidsvoorschriften en geneesmiddelen een rol bij hebben gespeeld. Het gebruik van umcka kan in sommige gevallen ook zorgen voor allergische reacties of problemen veroorzaken het spijsverteringskanaal.

Umcka zou in theorie een wisselwerking kunnen hebben met geneesmiddelen die inwerken op de bloedplaatjes en bloedverdunners (anticoagulantia), maar dat zou eveneens het geval zijn bij het gebruik van supplementen, zoals warfarine, en bij aspirine.

bewust puur banner

Je moet er tevens rekening mee houden dat de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met een medische aandoening of die geneesmiddelen gebruiken, niet vast is gesteld. Om die reden is het zaak om altijd eerst voldoende informatie in te winnen over het gebruik van supplementen. Wanneer je van plan bent om umcka te gaan gebruiken, dan doe je er verstandig aan om dit van te voren met je behandeld arts te bespreken. In bepaalde gevallen kan het zelf behandelen van een luchtweginfectie, en het eventueel vermijden of uitstellen van reguliere gezondheidszorg, ernstige gevolgen met zich meebrengen.

Slotopmerking

Ondanks dat er enig bewijs voor handen is dat umcka de ernst van een verkoudheid, en andere infecties van de luchtwegen, kan verlichten, dien je wanneer je van plan bent om het middel te proberen eerst de voor- en nadelen samen met een arts tegen elkaar afwegen en samen te bepalen of het wel een geschikte behandeling voor je is.

Op het ogenblik dat je verkouden bent, dan is het goed om:

  • veel te slapen en voldoende nachtrust te krijgen,
  • te gorgelend met warm zout water,
  • veel water en thee te drinken.

Deze zelfzorgmethodes kunnen je immers ook helpen om de symptomen van een verkoudheid te verzachten volgens uiteenlopende deskundigen op het gebied van gezondheid.

naturaplaza superfoods banner