Take a fresh look at your lifestyle.

Kan knoflook je beschermen tegen verkoudheid?

Tijdens de koude maanden van het jaar (meestal dus in de herfst-, de winter en het vroege voorjaar) gaan een heleboel mensen opeens meer knoflook gebruiken in de hoop zo verkoudheid te kunnen voorkomen. Dit knolletjes wordt dus niet alleen in de keuken gebruikt, maar is zelfs beschikbaar in de vorm van supplement. Van knoflook bekend dat dit rijk is aan een stof genaamd allicine, een stof waarvan wordt beweerd dat deze het immuunsysteem een boost kan geven. Deze werking is bovendien in bepaalde laboratoriumonderzoeken ook naar voren gekomen (al zijn er slechts weinig studies uitgevoerd de effecten van knoflook op het immuunsysteem van de mens goed onderzocht hebben). De uitgevoerde onderzoeken suggereren dat knoflook, wanneer je dit geregeld gebruikt, kan helpen om je lichaam tegen verkoudheid te beschermen.

single reizen online banner

Onderzoek naar knoflook om verkoudheid te voorkomen

Voor een onderzoek, dat in het jaar 2009 werd gepubliceerd, zochten wetenschappers naar klinische proeven die de mogelijke rol van knoflook bij het voorkomen van een verkoudheid en de behandeling ervan te testten. Er was echter maar één onderzoek dat wist te voldoen aan de gestelde criteria om opgenomen te worden in de rapportage, namelijk: een proef die gedaan is in 2001 onder 146 proefpersonen. De deelnemers aan het onderzoek kregen een knoflooksupplement, ofwel een placebo, in beide gevallen voor de duur van 12 weken.

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat deelnemers die knoflooksupplementen kregen aanzienlijk minder vaak verkouden waren en daarnaast sneller wisten te herstellen nadat ze met een verkoudheidsvirus geïnfecteerd waren (dit in vergelijking met de proefpersonen die behoorden tot de placebogroep). De onderzoekers analyseerden de bevindingen van het onderzoek en konden concluderen dat knoflook een verkoudheid inderdaad zou kunnen voorkomen, maar zeiden er tevens bij dat er zijn nader onderzoeken noodzakelijk zijn om deze bevindingen ook te kunnen staven.

Zorgen over de veiligheid van het gebruik van knoflook

Knoflook kan bepaalde bijwerkingen veroorzaken, zoals:

  • een slechte adem,
  • een vervelende lichaamsgeur,

Aangezien knoflook eveneens bloedverdunnende effecten met zich mee kan brengen, is het van cruciaal belang om knoflooksupplementen te vermijden op het moment dat je bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt, maar eveneens wanneer je supplementen gebruikt waarvan wordt vermoedt dat deze de bloedstolling kunnen beïnvloeden (zoals ginkgo biloba en vitamine E). Knoflooksupplementen dienen eveneens te worden vermeden gedurende een bepaalde periode voorafgaande aan een geplande operatieve ingreep.

Daarnaast is het goed om te beseffen dat supplementen niet worden getest op veiligheid en dat voedingssupplementen voor een groot deel ongereguleerd worden verkocht. In sommige gevallen kan het product dan ook doses afgeven die afwijken van de aangegeven hoeveelheid op de verpakking. Het is tevens mogelijk dat een product waarin knoflook zit verwerkt, is verontreinigd met andere stoffen (zoals metalen).

bewust puur banner

Tot slot is het goed om te weten dat de veiligheid van supplementen bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en mensen met een medische aandoening of die geneesmiddelen gebruiken, niet vast is gesteld. Om die reden is het dan ook verstandig om altijd eerst voldoende informatie in te winnen over het gebruik van bepaalde supplementen.

Gebruik van knoflook en verkoudheid

Gezien het feit dat er niet voldoende wetenschappelijke ondersteuning voor handen is voor de verkoudheidsbestrijdende eigenschappen van knoflook, kunnen knoflooksupplementen op dit moment niet aan worden bevolen om verkoudheden tegen te gaan of om deze te behandelen. Indien je de gewone verkoudheid wilt voorkomen, dan doe je er echter altijd verstandig aan om je handen regelmatig te wassen (met warm water en zeep voor minimaal 20 seconden) en nauw contact te vermijden met mensen die al verkouden zijn.

Verder kan naast een uitgebalanceerd dieet ook regelmatig sporten, voldoende nachtrust en een goede stressbalans je immuunsysteem een boost geven en op die manier de kans op een verkoudheid tot een minimum beperken. Maar op het moment dat je van plan bent om knoflooksupplementen te gaan gebruiken om een verkoudheid (of een andere aandoening of ziekte) te voorkomen of te behandelen, dan dien je eerst je huisarts te raadplegen. Ga in elk geval nooit op eigen houtje een behandelplan opstellen want zelfzorg, en het eventueel vermijden of uitstellen van reguliere medische zorg, kan namelijk ernstige gevolgen met zich meebrengen.

 

 

naturaplaza superfoods banner