Take a fresh look at your lifestyle.

Kan een ui in een kamer leggen verkoudheid of griep verhelpen?

Iedere zieke wil vaak niets liever dan een snelle oplossing om weer snel de oude te worden. De meeste mensen zitten immers niet te wachten op een verkoudheid, griep of welke andere ziekte dan ook. Veel mensen zullen, zodra ze de symptomen op voelen komen van deze ziektes, proberen om allerlei manieren te bedenken om maar niet ziek te worden. De meeste mensen zullen dan alles gaan proberen om dit te bewerkstelligen, variërend van het nemen van extra vitamine C tot vrij verkrijgbare middelen tegen verkoudheid en griep en alles wat daar tussenin zit.

single reizen online banner

Een van deze veel gedeelde “remedies” die onder andere vaak wordt gedeeld via sociale media is om een gesneden ui in de kamer te leggen van de zieke. Er wordt immers beweerd dat uien bacteriën en virussen op zouden kunnen nemen en zelfs dat een doormidden gesneden ui de ziektekiemen uit het lichaam van de zieke kan halen.

Om de één of andere reden lijken veel, normaal gesproken rationeel denkende mensen te geloven dat dit inderdaad waar zou kunnen zijn. Het is echter onvoorstelbaar hoe mensen ertoe komen om dit soort ideeën, die lukraak op het internet door worden gegeven, eerder worden geloofd dan artsen en andere medische professionals die een jarenlange opleiding en ervaring hebben, toch is dit helaas maar al te vaak het val. Dus wanneer je in deze tekst hoopte te lezen dat een gesneden ui in de kamer plaatsen van iemand die lijdt aan een verkoudheid of de griep om de klachten te verhelpen, dan moeten we je helaas teleurstellen want dit is niet het geval.

Waarom werkt het niet?

Het idee dat een gesneden ui, of welke andere groente, die in een kamer wordt gelegd, ziektekiemen uit het lichaam van een zieke op kan nemen, is helaas een wijdverspreide fabel. Op deze manier werkt de wetenschap en de ziekte immers niet. Op het moment dat je ziek wordt, komen er namelijk microscopisch kleine bacteriën of virussen in je lichaam terecht en deze kunnen zich daar vermenigvuldigen omdat je lichaam een uitstekende gastheer voor hen blijkt te zijn. Zodra je immuunsysteem de binnengedrongen ziektekiemen op heeft gemerkt, zal het antilichamen aan gaan maken die zullen proberen om ze af te weren.

Dit ‘gevecht’ zorgt er echter ook voor dat je last krijgt van symptomen die horen bij het ziek zijn. Wanneer je bijvoorbeeld verkouden bent, zal je lichaam overtollig slijm gaan produceren, kun je last krijgen van hoest, keelpijn krijgen of hoofdpijn ervaren vanwege de zwelling en irritatie die er op zal treden in de diverse delen van je lichaam. Al deze symptomen zijn eigenlijk de strategie van je lichaam om de bacteriën te lijf te gaan.

Het is dus wetenschappelijk gewoon niet mogelijk om een ​​ui (of een andere groente of iets dergelijk) in een kamer te leggen met als doel de aanwezige ziektekiemen uit je lichaam te halen.

Uien zijn bollen die nauwelijks eiwitten bevatten en bovendien is dit geen goede omgeving als het gaat om de vermenigvuldiging, of het in leven blijven van bacteriën of virussen. Daarentegen is het lichaam van een mens wel een prima leefomgeving voor bacteriën. Er bestaat dus niet één of ander wonderlijke methode, en dus ook niet in de vorm van een doormidden gesneden ui, om de ziektekiemen uit het lichaam te zuigen. Het zal weliswaar niet schadelijk zijn om deze methode uit te proberen, maar helpen tegen een verkoudheid of griep doet het niet in elk geval.

bewust puur banner

Waar ligt de oorsprong van deze fabel?

Sommige versies van deze fabel vinden hun oorsprong al enige decennia geleden. Zo zijn er onder andere vermeldingen gevonden dat het gebruik van uien mensen zou kunnen beschermen tegen een heersende grieppandemie in het jaar 1918. In dit geval legden de patiënten van een bepaalde arts een gesneden ui in hun huis en zouden ze allemaal gezond zijn gebleven, dit in tegenstelling tot anderen in dezelfde gemeenschap die dat niet hadden gedaan.

De dokter arts die deze methode voor het eerst gebruikte, leerde op een bepaald moment een boerengezin kennen, en tot zijn verbazing was ieder gezinslid heel gezond. Toen de dokter vroeg hoe de boer hier voor kon zorgen, antwoordde zijn vrouw dat ze een ongeschilde ui op een bord in alle vertrekken van het huis had geplaatst (weliswaar waren dit waarschijnlijk maar twee kamers in die tijd). De dokter kon het verhaal echter niet geloven en vroeg of hij één van de uien mocht hebben en deze onder de microscoop te onderzoeken. De boerin gaf hem een ui mee en toen hij deze ging onderzoeken, trof de arts een griepvirus aan in de ui. Zo ontstond de fabel dat de ui het virus absorbeerde en het gezin van de boer gezond bleef.

Er zijn echter versies van dit verhaal die teruggaan tot de rond het jaar 1500 toen uien rondom huizen werden geplaatst om de inwoners ervan tegen de builenpest te beschermen. In die tijd geloofden mensen dat alle ziekten door de lucht verspreid werden. De zogenaamde ziektewolken zouden aanwezig zijn zodra de lucht minder fris ging ruiken. In feite bleef het verhaal zelfs in de negentiende eeuw voortbestaan. Al lijkt het nu belachelijk, maar veel mensen in die tijd (zelfs een heleboel artsen) verzetten zich tegen het idee dat ze hun handen grondig dienden te wassen om de verspreiding van ziekten tegen te kunnen gaan. Ze waren immers van mening dat de ziektes enkel en alleen door de lucht konden worden verspreid.

Ook in dit geval is het verhaal gewoon te mooi om waar te zijn. Het plaatsen van een ui bij een zieke om op die manier de ziektekiemen uit het lichaam te zuigen, is dan ook helemaal niet gebaseerd op wetenschappelijke bewijzen. Om die reden is het dan ook goed om te beseffen dat je niet alles wat je hoort, of wat op het internet te lezen staat, op waarheid berust. Op het ogenblik dat je dan ook iets leest dat een beetje vergezocht lijkt, dan doe je er verstandig aan om een paar seconden de tijd te nemen en het antwoord eens goed te overdenken of nader te onderzoeken. Pas wanneer je zeker weet dat je geen broodje aap verhaal voor je hebt, kun je dan alsnog op ‘delen’ klikken.

 

 

naturaplaza superfoods banner