Take a fresh look at your lifestyle.

Kan een huisdier je ziek maken?

Of een huisdier je ziek kan maken?

Huisdieren zijn voor de meeste mensen een geweldig gezelschap en vaak zelfs een soort gezinslid. Het is dan ook een vaststaand feit dat mensen die huisdieren hebben over het algemeen gelukkiger zijn en langer leven dan mensen die het zonder een huisdier moeten stellen. Huisdieren zijn zelfs in staat om mensen zich beter te laten voelen op momenten dat ze ziek zijn. In sommige situaties worden huisdieren echter ook ziek en dat kan precies het moment zijn dat je je af gaat vragen of je wellicht ook besmet kunt worden met de ziektekiemen die je huisdier bij zich draagt. Het antwoord op deze vraag zal echter afhangen van de exacte oorzaak van de ziekte van je huisdier.

single reizen online banner

Waar je huisdier je niet mee zal besmetten

De meeste voorkomende ziektes die een mens kan treffen, hebben geen effect op huisdieren en ook omgekeerd kan een ziek dier je meestal niet besmetten. Dus wanneer je kat een beetje verkouden is, zal je niet door hem, of haar, worden besmet. De virussen die bij dieren zorgen voor klachten zoals hoest, een verkoudheid of griep zijn namelijk verschillend van de exemplaren die dit soort ziekten bij de mens veroorzaken. Er is dan ook geen besmettingsgevaar van mens op dier en vice versa.

Een aantal ziektes dat wel je huisdier ziek kunnen maken, maar die niet overgedragen kunnen worden op de mens, zijn onder andere:

 • Veelvoorkomende verkoudheden en aandoeningen van de bovenste luchtwegen

  Virussen bij katten en honden

  Er zijn verschillende virussen die bij katten en honden aandoeningen aan de bovenste luchtwegen kunnen veroorzaken. Geen van deze ziektes wordt echter overgedragen op de mens, maar kan wel uiterst besmettelijk zijn voor soortgenoten van je huisdier. Uiteraard zijn er altijd talloze virussen die verkoudheden zullen veroorzaken bij mensen, maar deze kun je niet overdragen op, of verspreiden via, je huisdier.

 • Parvovirus
  Het parvovirus veroorzaakt bij honden klachten zoals braken en diarree, maar ook een aantal andere symptomen, en kan voor het dier zeer ernstige, of zelfs fatale, gevolgen hebben. Er is een ziekte die bekend staat als parvovirus B19, ook wel de vijfde ziekte genoemd, die de mens (in de regel kinderen) ziek kan maken. Dit is echter een totaal ander virus dan dat honden ziek maakt. De symptomen van de vijfde ziekte zijn ondermeer uitslag op de huid, lichte koorts met soms een soort verkoudheidssymptomen.
 • Kennelhoest (Canine Bordatellosis)
  Kennelhoest is een chronische, en vaak ernstige, vorm van hoest die eveneens serieuze luchtwegaandoeningen kan veroorzaken bij honden. Bovendien is deze ziekte erg besmettelijk voor honden, maar bij de mens bestaat er geen besmettingsgevaar.
 • Hartworm
  Op het moment dat hartwormen niet behandeld worden, dan zullen deze voor je hond of kat een fatale afloop hebben. De hartwormen kunnen echter niet over worden gedragen op de mens.

Een aantal ziektes dat je huisdier ziek kunnen maken en die over kunnen worden gedragen op de mens.

Hieronder vallen ook een aantal ernstige ziektes waar je mee besmet kunt raken door je huisdier. Sommige van deze ziektes zullen je huisdier eveneens ziek maken, terwijl andere aandoeningen je dier niet zullen beïnvloeden. Deze ziektes worden ook wel zoönotische ziekten genoemd. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

bewust puur banner
 • Ziekte van Lyme
  Dieren zullen de ziekte van Lyme krijgen als ze in contact komen met besmette teken, net zoals dat het geval is bij de mens. Je zult de ziekte van Lyme niet krijgen als je huisdier is besmet, maar wel als je ook door dezelfde teek wordt gebeten. Teken kunnen eveneens nog andere ziektes bij zich dragen, waaronder een zeer ernstige ziekte voor de mens. Op het moment dat je huisdieren hebt, dan dien je deze in het tekenseizoen elke dag goed controleren op de aanwezigheid van teken en eveneens jezelf en je kinderen checken elke keer dat jullie buiten zijn geweest.
 • Luizen
  Het is absoluut waar dat luizen zowel huisdieren als mensen kunnen infecteren. In feite kunnen luizen een zeer ernstige bedreiging voor allerlei dieren zijn, terwijl ze doorgaans alleen maar voor veel vervelende jeukklachten zullen zorgen bij de mens.
 • Schurft
  Katten die goed gevoed en eveneens goed onderhouden zijn, zullen slecht sporadisch te maken krijgen met schurft. Schurft komt daarentegen wel veel vaker voor bij honden. Rode schurft is echter een vorm die niet voor veel; problemen bij de mens zal zorgen, maar er zijn andere vormen die wel zeer besmettelijk zijn voor mensen. Je kunt deze vorm van schurft oplopen via mijten en last krijgen van symptomen zoals: hevige jeuk, irritatie van de huid en haaruitval (bij zowel honden als mensen). Schurft moet in alle gevallen zo snel mogelijk behandeld worden om secundaire infecties te kunnen voorkomen.
 • Toxoplasmose
  Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een parasiet die aan kan worden getroffen bij vrijwel alle warmbloedige dieren. Katten vormen echter een perfecte gastheer voor deze parasiet die in staat is om uitermate ernstige infecties te veroorzaken. Deze infecties zijn overigens alleen een enorme bedreiging voor zwangere vrouwen (omdat daardoor de foetus ernstige schade op kan lopen in diens ontwikkeling) en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Maar liefst een derde van de volwassenen is met toxoplasmose besmet en daar zelfs immuun voor geworden. De ziekte veroorzaakt in de regel geen ernstige bedreiging als het gaat om gezonde, niet-zwangere mensen. Zwangere vrouwen en mensen met een verzwakte afweer mogen om die reden geen kattenbak verschonen, geen slecht verhit, of rauw, vlees eten en dienen bovendien hun handen en kookgerei na het gebruik van rauw vlees grondig te wassen met warm water en zeep.
 • Salmonella
  Salmonella zal doorgaans dieren niet ziek maken, maar dat wil niet zeggen dat ze deze bacterie niet bij zich dragen. Je treft dan ook vaak salmonella aan in de uitwerpselen van sommige huisdieren, in het bijzonder als ze last hebben van diarree. Het wordt eveneens vaak gevonden op reptielen die als huisdieren worden gehouden. Reptielen, zelfs schildpadden, mogen om die reden dan ook niet als huisdier worden gehouden in een gezin met kinderen onder de 5 jaar. Kinderen jonger dan 5 jaar zijn namelijk het meest vatbaar voor de complicaties van een salmonella-infectie en zullen bovendien eerder dan oudere kinderen dingen in hun mond stoppen.
 • Hondsdolheid
  De meest ernstige, en gevaarlijke, infectie die van dier op mens kan worden overgedragen is hondsdolheid. Deze ongeneeslijke- en dodelijke ziekte is overal ter wereld aangetroffen. Om die reden is het van cruciaal belang om je huisdieren tegen deze ziekte in te laten enten. Daarnaast dien je, als jezelf of je huisdier wordt gebeten door een besmet dier, direct een arts te raadplegen. Je moet tevens proberen om de immunisatiestatus van het besmette dier te achterhalen wanneer het een huisdier van iemand anders betreft, of het dier vangen wanneer het in het wild leeft (mits dit mogelijk is zonder opnieuw gebeten te worden). Het dier kan dan immers worden getest op hondsdolheid.

Slotopmerking

Huisdieren zijn voor veel mensen geweldig gezelschap, maar het is van groot belang om deze dieren zo gezond mogelijk te houden. Dit kun je doen door hun vaccinaties altijd up-to-date te houden en hen optimaal te verzorgen. Je zult zo niet alleen je huisdier, maar ook je gezin, voor een belangrijk deel tegen vervelende ziektes kunnen beschermen. Op het ogenblik dat je je zorgen maakt over een relatief onschuldig virus, zoals de veroorzaker van een verkoudheid, dat overgedragen zou kunnen worden tussen je gezin en je huisdier, dan is dat niet op zijn plaats. Maar wanneer je bang bent dat je huisdier een ernstige aandoening heeft waarmee jij, of je gezin, besmet zou kunnen worden, dan die je contact op te nemen met zowel je dierenarts als met je huisarts.

Huisdierenverzekering

Als je huisdier ziek wordt en door een specialist zoals een dierenarts moet worden behandeld, kost dat veel geld. Het kan daarom verstandig zijn een huisdierenverzekering af te sluiten. Vergelijk de premies en voorwaarden van huisdierenverzekeringen voor je zo een polis afsluit.

 

naturaplaza superfoods banner