Take a fresh look at your lifestyle.

De meest voorkomende symptomen van verkoudheid

Ben je goed bekend met meest voorkomende symptomen van een verkoudheid? Ondanks het feit dat iedere verkoudheid anders kan is, zijn er toch bepaalde verschijnselen die in de meeste verkoudheidsgevallen heel gewoon zijn en vaak voorkomen bij het gros van de mensen die eraan lijden. Door de meest voorkomende symptomen van een verkoudheid te leren herkennen, zul je beter in staat zijn om te bepalen of daadwerkelijk te maken hebt met deze virale infectie, of dat er iets anders aan de hand is.

single reizen online banner

Wanneer de symptomen waar je mee te maken hebt bijzonder ernstig lijken, dan kan het zijn dat je griep hebt, maar even goed dat je geveld bent door een andere aandoening aan de luchtwegen. Op het moment dat je vermoedt dat het mogelijk geen griep, maar een verkoudheid, is, dan is het goed om het volgende lijstje de onderstaande meest voorkomende verkoudheidssymptomen eens door te nemen.

Congestie

Als je verkouden bent, kun je last krijgen van zogenaamde congestie. Dit wil zeggen dat je last kunt krijgen van een verstopte-, maar even goed van een loopneus, in combinatie met een “vol” gevoel in je hoofd. Tijdens een verkoudheid moet je bovendien vaak niezen. Indien er sprake is van congestie, dan kun je bovendien vaak minder goed door je neus ademen.

Waterige ogen

Bij een verkoudheid kunnen je ogen vochtiger zijn dan normaal, het kan zelfs zo zijn dat je ogen meer traanvocht produceren dan normaal en dat je ogen dus gaan tranen. Waterige ogen komen overigens in de meeste gevallen van een verkoudheid voor. In de regel zal dit het gevolg zijn van een verstopping van de traanbuisjes.

Jeukende neus, keel of ogen

Jeuk, of de neiging hebben om te krabben, in je neus, keel en ogen is heel normaal op momenten dat je verkouden bent. Overigens kan dit ook een teken zijn dat je te maken hebt met één of meerdere allergieën. Op het ogenblik dat deze jeuk meer dan twee weken aan blijft houden, dan is het zaak hier met je huisarts over te praten zodat deze de oorzaak van klachten kan onderzoeken en een passende behandeling in gang kan zetten als dat nodig is.

bewust puur banner

Je vermoeid voelen

Je hebt, als je verkouden bent, misschien het gevoel dat je niet voldoende geslapen hebt of dat je gewoon niet voldoende energie hebt om allerlei dagelijkse activiteiten uit te voeren. Uitputting en vermoeidheid komen in veel gevallen van verkoudheid voor, maar doorgaans is deze klacht niet zo ernstig dat je je werk helemaal niet meer kunt uitvoeren.

Koorts

Koorts komt maar zelden voor bij verkouden volwassenen, maar is wel in een aantal gevallen bij kinderen aanwezig als zij last hebben van een verkoudheid. Zodra je lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius komt, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand dan alleen een verkoudheid en dien je contact op te nemen met je huisarts. Op het ogenblik dat een kind koorts heeft samen met symptomen van verkoudheid, maar het verder geen ziekteverschijnselen laat zien, dan hoef je je meestal geen zorgen te maken. Wanneer het kind echter jonger is dan 6 maanden en koorts heeft, of wanneer je twijfels hebt ten aanzien van zijn of haar gezondheid, dan kun je uiteraard altijd een arts om raad vragen.

Hoesten

Als je verkouden bent, dan kun je mogelijk last hebben van een droge- of een productieve hoest. Op het ogenblik dat je groen of geel slijm ophoest en wanneer het tevens pijnlijk is om te hoesten, dan dien je contact op te nemen met je huisarts. Je moet eveneens direct medische hulp inschakelen als je helder rood bloed of bloederig slijm ophoest. Dit kan immers een teken zijn van een meer ernstige medische situatie.

Hoofdpijn

Wanneer je verkouden bent, dan kun je in een groot deel van de gevallen last krijgen van hoofdpijn. De congestie (verstoppingen in je neus) zal immers een zekere druk uitoefenen op je sinussen (bij- en voorhoofdholtes), met hoofdpijn als gevolg. Hoofdpijn die veroorzaakt wordt door een verkoudheid kan in de meeste gevallen worden verlicht met behulp van pijnstillende geneesmiddelen (zoals paracetamol) die je zonder doktersrecept kunt kopen bij de apotheek of drogist.

 

naturaplaza superfoods banner