Take a fresh look at your lifestyle.

Dingen die je beter niet zegt tegen iemand met griep

Indien je ooit griep hebt gehad, dan weet je vast nog wel hoe ellendig je je toen voelde. Op het moment dat een vriend of familielid eveneens last van griep krijgt en je wilt hem, of haar, helpen, dan is dat uiteraard geweldig. Maar in sommige gevallen zeggen goedbedoelende mensen dingen die toch pijn doen, in plaats van de zieke te helpen. Hieronder hebben we dan ook een lijst met zaken voor je op een rijtje gezet die je beter niet zegt tegen iemand met griep. Door de lijst eens goed door te lezen kun je dan ook een volgende keer deze fout niet meer maken.

single reizen online banner

Je ziet er niet goed uit

Eerlijk gezegd, niemand wil graag horen dat hij, of zij, er niet goed (of ronduit slecht) uitziet. Zelfs al is dit de waarheid op een bepaald ogenblik, dan nog zal het onnodig zijn om dat tegen een ander te zeggen. Zeggen dat iemand er vreselijk uitziet, is niet nuttig en kan alleen de gevoelens van de ander behoorlijk kwetsen. Iedereen ziet er bovendien vreselijk uit als ze ziek zijn, in het bijzonder als er sprake is van griep. Beter ben je gewoon aardig en houd je dit soort opmerkingen gewoon voor jezelf.

Je had een griepprik moeten halen

Misschien heeft de zieke wel een griepprik gehaald, maar desondanks toch griep gekregen omdat zijn, of haar, lichaam bijvoorbeeld nog voldoende tijd heeft gehad om voldoende bescherming op te bouwen tegen het griepvirus, hij, of zij een soort griep kreeg die niet onder de gehaalde griepprik viel of de zieke kon gewoon niet volledig beschermd raken tegen griep. Of wellicht heeft de zieke helemaal geen griepprik gekregen vanwege een beslissing die om een zeer ​​goede reden is genomen. De kans is dan ook groot dat je niet zeker weet of de zieke een griepvaccin heeft gekregen en om welke reden hij, of zij, een bepaalde keuze heeft gemaakt. Zelfs op het ogenblik dat de zieke het vaccin niet heeft gekregen en hij of zij het zou moeten, of kunnen, krijgen, dan nog zijn er betere manieren om een dergelijke discussie te voeren. Dingen zeggen zoals “Ik zei het je al” op het ogenblik dat ze geveld zijn door griep, heeft dan ook absoluut geen enkel nut.

Je had geen griepprik moeten halen

Iemand die te kampen heeft met griep vertellen dat het griepvaccin op de één of andere manier de oorzaak was van zijn, of haar, ziek zijn, of de kans vergrootte om het virus te krijgen, is niet alleen zinloos, het is ook nog eens helemaal onjuist. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor handen dat het griepvaccin de oorzaak van de ziekte zou zijn. Het virus dat in de griepvaccins wordt gebruikt is namelijk eerst gedood of inactief gemaakt. Het zal om die reden dus nooit in staat zijn om iemand griep te bezorgen. Deze opmerking zal enkel en alleen de fabel bevestigen dat griepvaccins meer kwaad dan goed zullen doen.

Je hebt antibiotica nodig

Het influenzavirus is de veroorzaker van griep en antibiotica staan erom bekend dat ze bacteriën, en dus geen virussen, doden. Het nemen van antibiotica als je griep wilt bestrijden (of welk ander virus dan ook) zal niet helpen om je sneller beter te maken en kan zelfs leiden tot een zogenaamde antibioticaresistentie. Door een antibioticaresistentie kan het zelfs in de toekomst een stuk moeilijker worden om bacteriële infecties effectief te behandelen. Antivirale middelen worden dus nooit voorgeschreven aan mensen die te kampen hebben met griep. Het aanmoedigen van de zieke om zijn, of haar, arts te bellen om te zien welke behandelingen voor handen zijn, is dan ook het beste wat je kunt doen.

bewust puur banner

Je zult je binnen een paar dagen wel beter voelen

De kans is uiterst klein dat griep binnen een paar dagen alweer is verdwenen, de meeste mensen die te kampen hebben met griep zullen daar een week of langer ziek van zijn. Het is dus volkomen onjuist om te zeggen dat iemand zich na een paar dagen alweer beter zal voelen. In plaats van de zieke te vertellen hoe ze zich over enkele dagen zullen voelen (wat onmogelijk te voorspellen valt), kun je hem, of haar, aanmoedigen om het rustig aan te doen en om hulp te vragen als dat nodig is.

Overgeven is het meest vervelend

Griep wordt niet veroorzaakt door een virus dat ook maagklachten met zich mee zal brengen. Bij de typische symptomen van griep zullen dan ook braken en diarree niet voorkomen. Dit is echter wel het geval bij gastro-enteritis (in de volksmond ook wel bekend als buikgriep). Hoewel buikgriep je je ook behoorlijk naar kan laten voelen, zal de ziekte maar erg weinig overeenkomsten vertonen met de echte griepsymptomen.

Laat me je een knuffel geven

Een knuffel willen geven aan iemand die geveld is door griep is absoluut niet handig. Alleen wanneer je zelf eveneens griep wilt krijgen, kun je het beste de nodige afstand houden van de zieke. Ondanks dat het geven van een knuffel een lief en goedbedoeld gebaar is, zal knuffelen, kussen en ander lichamelijk contact de kans groter maken dat je ook ziek gaat worden.

 

naturaplaza superfoods banner