Op het ogenblik dat jij, of je kind, ooit met hoestklachten naar de dokter is gegaan, dan heeft deze je wellicht gevraagd of je last van een piepende ademhaling op hebt gemerkt. Een piepende ademhaling is dan wel een veel gebruikte medische term, maar toch wordt deze niet door iedereen goed begrepen. Wanneer je dan ook niet helemaal zeker bent wat een piepende ademhaling inhoudt, dan kunnen we je een aardig eind op de juiste weg brengen door wat nadere uitleg te geven.
Een piepende ademhaling zal optreden op momenten dat er een zwelling in de luchtwegen is ontstaan, waardoor het minder eenvoudig zal zijn om adem te halen. Het piepend ademen is een teken dat je niet zo goed ademt als je eigenlijk zou moeten doen. Deze manier van ademhalen zou bovendien kunnen betekenen dat er niet zoveel zuurstof in je lichaam terechtkomt als het nodig heeft.
Hoe klinkt een piepende ademhaling?
Een piepende ademhaling kan worden gehoord als een fluitend geluid dat wordt gemaakt tijdens het ademen. In de regel is een piepende ademhaling te horen zodra iemand uitademt en klinkt als een hoge fluittoon. In sommige gevallen zal een piepende ademhaling eveneens hoorbaar zijn op ogenblikken dat er wordt ingeademd. Het is dus niet alleen duidelijk hoorbare ademhaling, het geluid van een verstopping of de aanwezigheid van slijm tijdens het ademhalen.
Een piepende ademhaling wordt overigens ook vaak gehoord in de longen van personen die lijden aan:
- Astma,
- Kroep,
- Een longontsteking,
- Bronchitis,
- Respiratory Syncytial Virus (RSV): het verkoudheidsvirus (bij kinderen).
- Andere luchtwegaandoeningen.
Piepende ademhaling is in het gros van de gevallen een teken dat er iets niet in orde is met de longen. Het piepende geluid wordt doorgaans veroorzaakt door een zwelling die zich in de onderste luchtwegen bevindt. In bepaalde gevallen kan een piepende ademhaling zelfs een medisch spoedgeval zijn op het moment dat dit niet snel wordt behandeld.
Wat moet je doen met een piepende ademhaling
Wanneer je merkt dat je kind een piepende ademhaling heeft, of als je vermoedt dat dit het geval is, dan dien je direct contact op te nemen met een arts. Indien een kind nog nooit eerder een dergelijke ademhaling heeft gehad, dan zal er vaak een arts naar willen kijken. Een arts kan dan immers achterhalen wat er aan de hand is en op welke manier er met deze ademhaling om moet worden gegaan. De behandeling van een piepende ademhaling zal echter afhangen van de ernst van de onderliggende ziekte en de mate waarin het kind moeite heeft met ademhalen.
Indien je denkt dat je zelf piept als je ademhaalt, dan zal je borst gespannen aanvoelen en hoort je fluitende geluiden op momenten dat je inademt, ook dan dien je contact op te nemen met een arts. Wanneer je last hebt van een piepende ademhaling, dan moet er immers een behandeling in gang worden gezet en dien je goed op de hoogte te zijn van de dingen die je moet doen. Als je een bepaald behandelplan volgt, maar het niet (voldoende) helpt, dan moet je direct medische hulp inschakelen.
Op het moment dat je geen medicijnen voor handen hebt om een piepende ademhaling mee te behandelen, dan kan het helpen om in de badkamer te gaan zitten en de douche zo heet mogelijk aan te zetten. Hierbij dien je er uiteraard voor te zorgen dat de badkamerdeur gesloten is en dat je niet onder het stromende water gaat zitten. Bij voorkeur zet je een stoel of een krikje in de badkamer en adem je rustig de stoom die van het hete water afkomt in.
Indien je tekenen vertoond die kunnen duiden op een ernstige allergische reactie die kan ontstaan bij piepende ademhaling, bijvoorbeeld een zwelling van de tong of de lippen, overgeven, duizeligheid, huiduitslag of het gevoel dat je keel dicht gaat zitten, dan dien je direct de alarmlijn te bellen of op een andere manier met spoed medische hulp in te roepen.