Take a fresh look at your lifestyle.

Griepactiviteit en -bewaking volgen in de Verenigde Staten

Op het ogenblik dat je door griep wordt geveld, dan zal het je niet veel uitmaken hoe vaak de ziekte in een land als de Verenigde Staten van Amerika voorkomt. Maar op momenten dat je niet ziek bent, kan het wellicht interessant zijn om te weten hoe het gesteld is met de activiteit van het griepvirus.

single reizen online banner

De CDC grieprapportage

In de Verenigde Staten zijn de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) van staatswege belast met de opsporing, behandeling en preventie van ziekten. Dit wordt in het bijzonder gedaan vanwege het openbaar belang. Wereldwijd heeft het CDC uitstekende naam verworven aangaande de opsporing van de oorzaak van nieuwe epidemieën en infectieziekten die lokaal de kop opsteken. Daarnaast richt het CDC ook op allerlei andere zaken zoals gezondheidsvoorlichting en –opvoeding voor de burgers van de Verenigde Staten. In Europa is overigens een vergelijkbaar centrum actief: het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (opgericht door de Europese Unie) dat is gezeteld in het Zweedse Stockholm.

Vanwege het feit dat griep in de diverse regio’s op verschillende momenten actief kan zijn, zal het CDC elke week per staat de griepactiviteit rapporteren. Dit wordt ook wel de wekelijkse “Flu View” genoemd. Voor het samenstellen van deze rapportage volgt het CDC de griepactiviteit in heel de Verenigde Staten en vergelijkt tevens de griepactiviteit van eerdere griepseizoenen.

Google Grieptrends

Het hulpprogramma Grieptrends dat in het leven is geroepen door Google is geen officieel instrument voor het volgen van griep. Het programma vergaart namelijk geen informatie van die wordt vrijgegeven door artsen en ziekenhuizen waar griepgevallen zijn gediagnosticeerd. In plaats daarvan wordt het aantal mensen dat op zoek is naar termen gerelateerd aan de griep per staat, maar eveneens van verschillende landen over heel de wereld, gecontroleerd. Ondanks dat Grieptrends van Google geen officieel karakter heeft, zijn de resultaten wel nauw in verband te brengen met die van de CDC.

bewust puur banner

State Health Departments

Indien je op zoek bent naar meer diepgaande informatie over de griep in een bepaalde staat of land, dan dien je op lokaal niveau een gerenommeerde gezondheidsorganisatie op te zoeken. Deze kan je vast en zeker verder helpen aan de informatie die je nodig hebt. Veel (maar niet alle) websites van de gezondheidsorganisaties die door de overheid in het leven zijn geroepen zullen ondermeer de griepactiviteit in eigen land volgen. In bepaalde gevallen kun je langs deze weg eveneens achterhalen waar je een griepvaccin kunt halen bij je in de buurt en of er aan een dergelijke vaccinatie wellicht kosten zijn verbonden. In België kun je voor de actuele griepactiviteit terecht op de website van www.wiv-isp.be.

Internationale locaties

Op het ogenblik dat je niet in de Verenigde Staten woonachtig bent, dan wil dit uiteraard niet zeggen dat de griep niet bij je in de buurt aanwezig is. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt, samen met een heleboel andere landen, ook de griepactiviteit over heel de wereld in de gaten. Wanneer je dus op zoek bent naar informatie over griepactiviteit op een locatie buiten de Verenigde Staten, dan kun je eveneens terecht bij de volgende organisaties:

  • Wereldgezondheidsorganisatie
  • Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding
  • Public Health Agency of Canada
  • Health Protection Agency (Verenigd Koninkrijk)
  • WGO in Australië
  • WGO in Japan.

Ongeacht of de griep nu rondwaart in je woonplaats of niet, je zul je toch altijd goed voor moeten bereiden als je niet ziek wilt worden, of de symptomen zo beperkt mogelijk wilt houden. Je kunt hierbij onder andere denken aan het halen van een griepprik bij een arts ter plaatse.

naturaplaza superfoods banner