Take a fresh look at your lifestyle.

4 natuurlijke manieren om puistjes zo snel mogelijk te verwijderen

Acne is een huidaandoening die veel voorkomt en die circa 85 procent van de bevolking op een bepaald moment in hun leven zal treffen. De symptomen van acne zijn de hinderlijke puistjes, die voor frustratie zorgen omdat ze niet alleen ontsierend zijn, maar vaak ook nog eens lastig te verwijderen kunnen zijn.

single reizen online banner

Ondanks het feit dat de conventionele behandelingen effectief kunnen zijn bij het wegwerken van puistjes, worden deze in een heleboel gevallen in verband gebracht met een aantal negatieve effecten, zoals irritatie en droogheid van de huid.

Om die reden hebben talloze mensen die last hebben van acne zich gewend tot natuurlijke alternatieven. Vandaag de dag zijn er namelijk een heleboel natuurlijke acneremedies voor handen, maar slechts een handvol daarvan zijn ook echt wetenschappelijk onderzocht en als bewezen effectief aangemerkt.

Hieronder hebben we 4 natuurlijke remedies waarvan het wetenschappelijke bewijs is geleverd dat ze je snel van die ontsierende puistjes en pukkeltjes af kunnen helpen.

1. Acne behandelen met behulp van theeboomolie

Theeboomolie is een olie die wordt gewonnen uit de bladeren van een boom die de wetenschappelijke naam Melaleuca alternifolia draagt en die van oorsprong voorkomt in Australië.

De olie staat bekend vanwege zijn vermogen om bacteriën te bestrijden en huidontstekingen terug te dringen. In het bijzonder helpt theeboomolie tegen Cutibacterium acnes en Staphylococcus epidermidis, twee bacteriesoorten die puistjes kunnen veroorzaken.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat een 5 procent theeboomoliegel bijna vier keer effectiever werkt als het gaat om het verminderen van acne en haast zes keer meer effectief was in het verminderen van de ernst van de acne dan een placebo.

Uit een ander onderzoek is gebleken dat een gel met 5 procent theeboomolie even effectief was bij het verminderen van puistjes als een lotion die 5 procent benzoylperoxide, een veel voorkomende acnegeneesmiddel, bevatte.

De behandeling met theeboomolie resulteerde tevens in minder nadelige effecten dan benzoylperoxide. Hierbij kun je denken aan negatieve effecten als: droogheid, irritatie en verbranding van de behandelde huid.

Het is echter belangrijk om te beseffen dat theeboomolie een erg sterk middel is en dat het roodheid en irritatie kan veroorzaken op het moment dat je de olie rechtstreeks op de huid aanbrengt. Om die reden dient de olie eerst te worden verdund met water, of een andere, meer neutrale, olie.

detox sapkuur banner

Hoe moet je theeboomolie gebruiken voor de behandeling van acne?

Om acne te kunnen behandelen met theeboomolie dien je één deel van deze olie eerst te verdunnen met negen delen water. Vervolgens doop je een wattenstaafje in het mengsel en breng dit direct aan op de puistjes. Daarna kun je eventueel een moisturizer aanbrengen en het proces één tot twee keer op een dag herhalen, mits dat nodig is.

Kortom: theeboomolie bestrijdt ontstekingen en acne die veroorzaakt zijn door bacteriën. Er is aangetoond dat het aanbrengen van de olie op de huid de puistjes zal verminderen.

2. Acne behandelen met behulp van theeboomolie in combinatie met andere essentiële oliën

Behalve theeboomolie zijn er nog een heleboel andere essentiële oliën die een antibacteriële- en ontstekingsremmende werking hebben die puistjes snel kunnen laten verdwijnen. Een groot wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat essentiële oliën die gemaakt zijn van kaneel, roos, lavendel en kruidnagel bacteriën kunnen bestrijden die acne kunnen veroorzaken, zoals Cutibacterium acnes en Staphylococcus epidermidis.

Rozemarijn en citroengras bleken eveneens effectief Cutibacterium acnes bacteriën te lijf te kunnen gaan en groei af te remmen. Eén onderzoek heeft de acne bestrijdende eigenschappen van kruidnagel-basilicumolie, 10 procent benzoylperoxide en een placebo met elkaar vergeleken.

Zowel de 2 procent als de 5 procent kruidnagel-basilicumoliën bleken meer effectief en sneller te werken als het gaat om de vermindering van puistjes dan de benzoylperoxide.

Een ander onderzoek bracht aan het licht dat een gel met azijnzuur, sinaasappel en zoete essentiële oliën van basilicum zorgden voor een toename van 75 procent qua genezingssnelheid van de puistjes.

Net zoals theeboomolie zijn dergelijke etherische oliën zeer geconcentreerd en kunnen ze irritatie veroorzaken wanneer ze rechtstreeks op de huid aan worden gebracht.

Hoe moet je essentiële oliën gebruiken voor de behandeling van acne?

Om te beginnen meng je één deel essentiële olie met negen delen water. Vervolgens doop je een wattenstaafje in het mengsel en brengt dit rechtstreeks aan op de puistjes. Daarna kun je eventueel een moisturizer aanbrengen en het proces één tot twee keer op een dag herhalen, mits dat nodig is.

Kortom: andere essentiële oliën, zoals oliën op basis van kaneel, roos, lavendel, kruidnagel en rozemarijn blijken de groei van acne veroorzakende bacteriën te kunnen remmen. Het aanbrengen van deze oliën op de huid kan dan ook helpen om puistjes te verminderen.

3. Breng groene thee aan op de huid

Talloze mensen drinken groene thee vanwege de voordelen ervan voor de gezondheid, maar de thee kan eveneens nuttig zijn wanneer je deze rechtstreeks op de huid aanbrengt. Groene thee bevat namelijk flavonoïden en tannines, van deze stoffen is bekend dat ze helpen om ontstekingen en de groei van bacteriën, die puistjes kunnen veroorzaken, te remmen.

Groene thee bevat eveneens een groot aantal antioxidanten zoals epigallocatechin-3-gallate (EGCG), waarvan wetenschappelijk aan is getoond dat deze ontstekingen tegen kunnen gaan, maar ook de talgproductie kunnen verminderen en de groei van Cutibacterium acnes bacteriën te remmen bij iemand van wie de huid extra gevoelig is voor het ontstaan van acne.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met acne aanzienlijk minder talg produceren en minder last hebben van puistjes op het moment dat ze een groene thee-extract van 2 tot 3 procent op hun huid aan hadden gebracht. Helaas zijn er maar een handjevol huidverzorgingsproducten op de markt te vinden die groene thee bevatten, maar gelukkig kun je heel simpel en voordelig zelf je eigen groene theemengsel maken.

Hoe moet je groene thee gebruiken voor de behandeling van acne?

Laat groene thee trekken in kokend water voor de duur van 3 tot 4 minuten en laat daarna het mengsel afkoelen. Vervolgens breng je het mengsel aan op je gezicht met behulp van een watje. Ook zou je een spuitflesje kunnen gebruiken om de groene thee op je gezicht spuiten.

Laat het mengsel voor de duur van minstens 10 minuten, of gedurende de nacht op je gezicht zitten en spoel je gezicht daarna af met water. Deze behandeling kun je 1 tot 2 keer op een dag herhalen, mits dat nodig is. Het groene theemengsel kan hooguit twee weken in de koelkast bewaard worden.

Kortom: groene thee bevat een heleboel antioxidanten die helpen om ontstekingen te verminderen en bacteriën te lijf te gaan. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het aanbrengen van groene thee op de huid puistjes aanzienlijk weet te verminderen.

4. Smeersel van Aloë vera

Aloë vera is een tropische plant met bladeren die een heldere gel produceren. Op het moment dat deze gel op de huid aan wordt gebracht, dan is wetenschappelijk aangetoond dat dit helpt om bacteriën te bestrijden, ontstekingen te verminderen en de wondgenezing te bevorderen.

Om die reden is Aloë vera een populaire behandeling voor uiteenlopende aandoeningen aan de huid. Hierbij kun je denken aan psoriasis, huiduitslag, snij- en brandwonden.

Er zijn slechts een beperkt aantal onderzoeken uitgevoerd over het vermogen van aloë vera om puistjes specifiek te kunnen bestrijden, maar de onderzoeken die voor handen zijn, zijn veelbelovend. Aloë vera bevat immers lupeol, salicylzuur, ureumstikstof, cinnamonzuur, fenolen en zwavel, al deze stoffen zijn in staat om de groei van bacteriën, die puistjes kunnen veroorzaken, te remmen.

bewust puur banner

In één onderzoek werden diverse concentraties aloë veragel toegevoegd aan een lotion van kruidnagel- en basilicumolie en beoordeeld op hun anti-acne-eigenschappen. Hoe hoger de concentratie van aloë vera in de lotion, hoe meer effectief deze was om puistjes te verminderen. Een ander onderzoek bracht aan het licht dat het gebruik van 50 procent aloë vera-gel samen met tretinoïne crème duidelijk meer effectief was in het verwijderen van puistjes dan enkel een tretinoïne crème. Tretinoïne crème is een geneesmiddel tegen acne dat een afgeleid van vitamine A bevat.

Aloë vera-gel op zich was niet effectief bij de behandeling van puistjes, maar het versterkte wel de anti-acne effecten van de kruidnagel-basilicumolie en de tretinoïne-crème. Ondanks dat er een mogelijkheid bestaat dat aloë vera-gel alleen puistjes kan helpen verwijderen, zal het meer effect hebben in combinatie met andere medicatie of middelen.

Hoe moet je Aloë veragel gebruiken voor de behandeling van acne?

Om te beginnen schraap je de gel uit de overlangs opengesneden aloëblaadjes met behulp van een lepel. Breng vervolgens de gel aan op de huid op dezelfde manier als andere acnebehandelingen. Je kunt ook proberen om de aloë veragel te mengen met een andere behandeling en het geheel vervolgens op je huid aan te brengen.

Of je kiest ervoor om eerst de andere acnebehandeling toe te passen en daarna de aloë vera-gel eroverheen te smeren. Deze behandeling kun je 1 tot 2 keer op een dag herhalen, mits dat nodig is.

Vandaag de dag is het overigens ook mogelijk om aloë vera-gel in een potje of flesje te kopen, maar wanneer je dat doet, dan dien je ervoor te zorgen dat je kiest voor pure aloë zonder andere toegevoegde ingrediënten.

Kortom: aloë vera op de huid aanbrengen kan helpen om brandwonden mee te behandelen, wonden te laten helen en ontstekingen te lijf te gaan. Het is wetenschappelijk aangetoond dat aloë vera de anti-acne effecten van andere behandelingen kan versterken, maar er is nog meer onderzoek naar de effecten ervan nodig om te boordelen hoe aloë vera op zichzelf kan worden gebruikt.

Acneremedies op de lange termijn

Van diverse andere natuurlijke behandelingen bij acne is aangetoond dat ze effectief wanneer ze voortdurend en langdurig worden gebruikt. Ondanks dat de onderstaande remedies wellicht de puistjes niet snel aan zullen pakken, kunnen ze wel helpen om acne in de loop van de tijd te voorkomen en te genezen. Je kunt hierbij denken aan behandelingen als:

Gebruik een ​​zinksupplement

Het mineraal zink speelt een belangrijke rol bij de genezing van wonden en kan ontstekingen helpen verminderen. Vanwege dit effect is zink onderzocht als mogelijke behandeling voor acne en puistjes. Onderzoek heeft aan weten te tonen dat iemand die lijdt aan acne doorgaans minder zink in zijn, of haar, bloed heeft dan iemand met een egale huid.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het gebruik van een zinksupplement helpt. In feite hebben uiteenlopende onderzoeken aangetoond dat het nemen van 30 tot 45 milligram elementair zink op een dag de aanwezige puistjes significant kan verminderen.

In één specifiek onderzoek kregen 48 proefpersonen die last hadden van acne drie keer op een dag zinksupplementen. Na acht weken melden 38 van hen een 80 tot 100 procent afname van de puistjes.

Zink is tegenwoordig te koop in talloze vormen, die ieder een uiteenlopende hoeveelheid elementair zink bevatten. Maar ongeacht welke vorm je ook kiest, het is waarschijnlijk het beste om niet meer zink te gebruiken dan de aanbevolen dagelijkse bovengrens van 40 milligram op een dag.

Te veel zink innemen kan namelijk negatieve effecten tot gevolg hebben, zoals maagpijn en darmirritatie.

Gebruik biergist

Een specifieke biergiststam met de naam Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS lijkt eveneens te helpen bij het verminderen van puistjes op het moment dat dit via de mond (dus oraal) in wordt genomen.

Biergist is doorgaans een goede bron van vitamine B, chroom, koper, ijzer en zink. Het vermogen van biergist om puistjes te behandelen, is echter waarschijnlijk te wijten aan de antibacteriële effecten van deze gist.

Eén onderzoek heeft de effectiviteit van biergist vergeleken met die van een placebo voor de duur van vijf maanden. Puistjes genazen of verbeterenden aanzienlijk bij meer dan 80 procent van de proefpersonen die het gistpreparaat innamen, terwijl maar 26procent verbetering waar te nemen was binnen de groep die een placebo had gekregen.

Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat biergist geen bijwerkingen heeft, maar een paar personen hebben wel gemeld dat ze er een beetje winderig van werden, een opgeblazen gevoel ervan kregen of hoofdpijn ontwikkelden na het innemen van de biergistsupplementen.

Probeer een visoliesupplement

Visolie bevat de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Onderzoeken hebben aan weten te tonen dat het innemen van EPA kan helpen bij het onder controle houden van de talgroductie, het voorkomen van puistjes en het helpen hydrateren van de huid.

Hoge concentraties EPA en DHA hebben eveneens aangetoond dat ze de factoren, die bijdragen aan ontstekingen, kunnen verminderen, wat uiteindelijk de kans op het ontstaan van puistjes terug kan dringen.

In één onderzoek verminderde het dagelijks innemen van omega-3-vetzuursupplementen, met zowel EPA als DHA voor de duur van 10 weken, puistjes significant bij alle 45 proefpersonen.

Omega-3-vetzuren kun je echter ook binnenkrijgen door het consumeren van walnoten, chiazaden, gemalen lijnzaad, zalm, sardines en ansjovis. Deze bronnen bevatten echter het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) en slechts weinig of helemaal geen EPA of DHA. Het innemen van een supplement met geconcentreerde omega-3 vetzuren kan helpen bij het opnemen van grotere hoeveelheden EPA en DHA om puistjes beter mee te behandelen.

Kortom: het oraal innemen van biergist, zink of visolie kan na enige tijd puistjes helpen voorkomen en verminderen. Deze supplementen zorgen er wellicht niet snel voor dat je van je puistjes afkomt, maar onderzoeken die het gebruik ervan op de lange termijn hebben onderzocht, zijn wel veelbelovend.

Andere manieren om puistjes te helpen verminderen

Ondanks dat mensen al jaren natuurlijke acneremedies gebruiken, is er nog altijd meer onderzoek met betrekking tot dit onderwerp gaande. De remedies die we hieronder hebben vermeld kunnen de huid die gevoelig is voor acne verbeteren, maar er zijn geen onderzoeken uitgevoerd met betrekking tot hun vermogen om puistjes te behandelen:

  • Toverhazelaar: het is wetenschappelijk aangetoond dat het gebruik van toverhazelaar bacteriën op de huid kan bestrijden en ontstekingen kan verminderen, wat puistjes zou kunnen helpen voorkomen.
  • Appelazijn: de organische zuren die in appelazijn voorkomen, kunnen bacteriën die acne veroorzaken doden en de zichtbaarheid van door acne gevormde littekens verminderen.
  • Beperkte inname van zuivelproducten: twee omvangrijke onderzoeken meldden dat personen die meer melk dronken ook meer puistjes ontwikkelden, maar er is nog nader onderzoek nodig om hier meer duidelijkheid over te kunnen krijgen.
  • Probeer een honing- en kaneelmasker: honing en kaneel hebben beide antioxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, dus ze kunnen de huid die gevoelig is voor de vorming van acne, verbeteren op het moment dat een mengsel ervan daarop aan wordt gebracht.
  • Verminder spanningen en stress: bepaalde onderzoeken hebben de blootstelling aan spanningen en stress in verband gebracht met een toename van de ernst van acne. Je kunt je huisarts vragen om je een aantal ontspanningsmethoden en veranderingen in je manier van leven aan te leren die je kunnen helpen om je stressniveaus te verlagen.

Kortom: een paar andere remedies kunnen je eveneens op een natuurlijke manier helpen in je strijd tegen pukkels en puistjes, zoals door appelazijn op de huid aan te brengen, de inname van zuivel te beperken en de blootstelling aan spanningen en stress terug te dringen. Deze remedies zijn echter maar weinig, of helemaal niet, onderzocht dus zal er nader onderzoek nodig zijn om hun positieve effecten te kunnen staven.

Conclusie

Puistjes zijn een veel voorkomend probleem dat frustrerend kan zijn om te behandelen. Conventionele behandelingen kunnen echter zorgen voor roodheid, droogheid of irritatie van de huid en een groot aantal natuurlijke alternatieven lijkt gewoonweg niet effectief te zijn.

De huisremedies die we in dit artikel hebben besproken, worden echter wel door de wetenschap ondersteund als zijnde de meest effectieve, natuurlijke manieren om puistjes te verminderen.

Het aanbrengen van divers essentiële oliën, groene thee en aloë vera op de huid lijkt de meest snelle manier om van puistjes verlost te raken, terwijl supplementen op de langere termijn gebruikt kunnen worden.

De remedies die we hebben genoemd in dit artikel werken wellicht niet voor iedereen die last heeft van acne, maar zullen zeker het proberen meer dan waard zijn.

Op het moment dat je echter lijdt aan een meer ernstige vorm van acne, dan kan het verstandig zijn om toch eerst een afspraak te maken met je huisarts en/of een dermatoloog (een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen van de huid).

naturaplaza superfoods banner