Take a fresh look at your lifestyle.

Acné / puistjes verwijderen, behandelen of uitknijpen?

Een goede dagelijkse routine met betrekking tot de verzorging van je huid aanleren, is belangrijk voor iedereen, maar in het bijzonder wanneer je extra gevoelig bent voor acne. De volgende stappen zullen je helpen om ook mooie, gezonde huid te krijgen en ontsierende puistjes onder controle te houden.

single reizen online banner

Reiniging van de huid

De basis van je dagelijkse huidverzorging moet bestaan uit een grondige reiniging. Een grondige reiniging wil zeggen dat je huid vrij wordt gemaakt van overtollige talg, vuil, zweet en make-up zodat er een mooie, schone basis ontstaat voor de producten die je gebruikt om je acne mee te behandelen. Een goede reiniging gaat echter een stuk verder dan alleen het gebruik van water en zeep. Eerst dien je de juiste reiniger voor je huid te kiezen, niet te agressief en niet te veel uitdrogend. Antibacteriële zeep is om deze reden dan ook absoluut geen goede keuze. Voor de meeste mensen is bovenal twee keer per dag de huid reinigen een goed streven. Je mag dus zeker niet vergeten om je gezicht schoon te maken voordat je naar bed gaat.

Scrubben van de huid

Om met acne af te kunnen rekenen, dien je het probleem bij de bron aan te pakken: in de poriën van je huid. Regelmatige exfoliatie (het afschilferen van de huid) helpt om de poriën vrij te houden van overtollige huidcellen en talg. Afschilfering zal ervoor zorgen dat er zich niet steeds meer dode huidcellen op gaan hopen, de vorming van mee-eters (ook wel comedonen genoemd) verminderen en de huid gladder en zachter wordt.

Hoewel je in dit geval misschien meteen zou denken aan een korrelige gezichts- en bodyscrub, is dat niet altijd het beste product om mee te gaan scrubben wanneer je huid gevoelig is voor acne. Scrubs kunnen je huid immers gaan irriteren wanneer je deze niet uiterst voorzichtig gebruikt. Misschien heb je zelfs helemaal geen speciaal scrubmiddel nodig. Een groot aantal producten dat bedoeld is voor de behandeling van acne, zowel in de vrije verkoop als op doktersrecept, beschikken al over zogenaamde exfoliërende eigenschappen.

Toners en adstringentia

Toners en adstringentia (middelen die de huid zullen samentrekken) worden gebruikt nadat je je huid grondig hebt gereinigd. Het doel van deze middelen is om je huid schoon en fris aan te laten voelen. Adstringentia zijn speciaal ontwikkeld om extra talg van je huid te verwijderen. Sommige varianten bevatten zelfs vuilafstotende ingrediënten zoals salicylzuur, maar deze zijn niet per se nodig als je er een goede dagelijkse huidreiniging op na wilt houden. Of je al dan niet adstringentia dient te gebruiken, zal sterk afhangen van een groot aantal factoren. Indien je huid gevoelig, droog of geïrriteerd is door de behandelingen van acne, dan kunnen toners en adstringentia in bepaalde gevallen je huid zelfs meer kwaad dan goed doen.

Vochtinbrengende middelen

Een groot aantal mensen dat last heeft van een vette huid gebruiken geen vochtinbrengende middelen, maar ook dan is een hydratatie een goede zaak. Dit is zelfs het geval wanneer je gevoelig bent voor acne. Een goede, vetvrije vochtinbrengende crème zal namelijk niet voor puistjes zorgen, maar wel helpen om droogheid, schilfering en afbladderen van je huid te verminderen. De behandelingen van acne kunnen je huid namelijk volledig uitdrogen en door vochtinbrengende middelen te gebruiken, kun je dat tegengaan. Het is dan ook de kunst om de juiste vochtinbrengende crème te kiezen voor je acne-gevoelige huid . Een crème die vetvrij is en die bovendien mee-eters helpt voorkomen, is doorgaans de beste keuze.

bewust puur banner

Bescherming tegen de zon

Je huid moet altijd goed worden beschermd tegen de zon. Zonnebrandcrème voorkomt overigens veel meer dan enkel en alleen zonnebrand; deze middelen verminderen immers ook je kans op het ontwikkelen van voortijdige lijntjes en rimpels, donkere vlekken op de huid en huidkanker. Tegenwoordig zijn er genoeg goede zonnebrandmiddelen te verkrijgen die niet zwaar of vettig zijn en dus je poriën niet zullen verstoppen en de aanwezige acne verergeren. Vanwege het feit dat veel acnemedicatie je huid extra gevoelig maakt voor de zon, is het dagelijks geregeld goed insmeren met een degelijke zonnebrandcrème van essentieel belang als je je huid tenminste gezond wilt houden.

Je mag er echter niet vanuit gaan dat zonnebrandmiddelen enkel en alleen bedoeld zijn voor de huidverzorging in de zonnige zomermaanden. Dermatologen raden je namelijk aan om heel het jaar door zonnebrandcrème te gebruiken zodat je altijd optimaal beschermd zult zijn tegen de schadelijke effecten van de UV-straling. In de praktijk wil dat dus zeggen dat je ook in de winter zonnebrandcrème aan je dagelijkse huidverzorgingsrituelen toe dient te voegen.

 Dagelijkse medicatie voor de behandeling van acne

Je persoonlijke beleid ten aanzien van de verzorging van je huid hoeft in de regel niet veel tijd in beslag te nemen, met een paar minuten per dag ben je al een goed eind op weg. Om echt acne aan te kunnen pakken, is een goede verzorging van je huid echter maar een gedeelte van de puzzel. Het onder controle houden van acne is immers afhankelijk van een tweeledige aanpak:

  • een degelijke dagelijkse routine met betrekking tot de verzorging van je huid,
  • het gebruik van effectieve medicatie die speciaal bedoeld is voor de behandeling van acne.

Medicijnen voor de behandeling van acne helpen bij het wegwerken van de bestaande puistjes en het voorkomen van nieuwe exemplaren. Exotische behandelingen zonder recept kunnen helpen bij mildere vormen van acne, maar de hardnekkige gevallen hebben echt een geneesmiddel op doktersrecept nodig om de acne de baas te worden. Een dermatoloog kan voor jou specifieke situatie de juiste behandeling van acne voorschrijven en je eveneens helpen om je de juiste verzorgingsmethode afgestemd op jouw huidproblemen aan te leren.

 

naturaplaza superfoods banner