Uitslag bij baby? Vervelend en de moeite waard om te onderzoeken
Een baby’tje kan altijd last hebben van wat uitslag. Het moet immers na een beschermde periode in de buik wennen aan een nieuwe omgeving en invloeden van buitenaf. Houd je baby daarom goed in de gaten. En als een uitslag niet vanzelf na een paar dagen verdwijnt, de uitslag wordt erger of je vertrouwt het niet, ga dan altijd naar je huisarts voor een diagnose en advies. Sommige soorten uitslag kunnen namelijk ernstig zijn en dan wil je niet te lang gewacht hebben, voor je actie onderneemt en de huisartsenpost bezoekt. Je in dit artikel inlezen in de mogelijke soorten en oorzaken van uitslag kun je altijd doen om je te verdiepen, maar ook dit kan geen diagnose door een huisarts vervangen.
Soort uitslag: baby acne
Binnen een maand na de geboorte van je baby kunnen er puistjes ontstaan rond en op de neus, op de wangen en op het voorhoofd. Je moet niet schrikken als het eerst nog even erger wordt, voordat het uiteindelijk vanzelf weer verdwijnt. Je kunt het gezicht van je kindje wassen met water en een milde vocht inbrengende crème of zeep. Dit zal het gezicht een stuk rustiger maken en de uitslag wordt minder zichtbaar. Ga vooral geen middelen tegen acne gebruiken die niet voor baby’s bedoeld zijn. Hierin zitten vaak te agressieve ingrediënten voor de huid van jouw baby. En met het gebruik ervan bereik je een averechts effect. Wanneer de baby acne na drie maanden niet verdwenen is of alleen maar erger wordt, kun je het beste medisch advies gaan inwinnen bij je huisarts.
Herbruikbare luiers
Als je herbruikbare luiers gebruikt en je kindje krijgt ook daar uitslag door, is het zaak om het wasmiddel nader onder de loep te nemen. Het kan zijn dat het wasmiddel deeltjes of stoffen bevat die uitslag of irritatie veroorzaken. Je kunt dan beter van wasmiddel veranderen of eens niet herbruikbare luiers gebruiken. Tijdens je vakantie met je baby is het zo ie zo handiger wegwerpluiers te gebruiken.
Soort uitslag: berg
Berg is een samenklonterende, vettige en geelachtige substantie die meestal op het hoofdje van je baby zit. Heel soms kun je het ook aantreffen op de oren, in het gezicht of in de nek. Berg ontstaat meestal binnen twee tot drie maanden nadat je baby geboren is. Berg jeukt niet en je baby zou er dus geen last van moeten hebben. Heeft je baby wel last van de aanwezige substantie? Dan kan het ook eczeem zijn in plaats van berg. Wanneer je baby onrustig is door de aandoening of er aan begint te krabben, is dit vaak een signaal van eczeem. Berg is geen ernstige aandoening en je kunt het hoofdje en het haar van je baby voorzichtig wassen met babyshampoo en daarna rustig het reeds aanwezige (beetje) haar zachtjes kammen. Het wassen van het hoofd en haar van je baby zorgt voor geen verdere ontwikkeling van Berg. En het verdwijnt binnen een paar weken weer vanzelf.
Soort uitslag: eczeem
Eczeem kan een lang aanhoudende aandoening zijn een zeer vervelend voor je baby zijn. De huid is rood, schilferig, droog en gebarsten. Eczeem kan vaak een aandoening zijn die voort blijft duren. Het kan ontstaan door een allergische reactie op voeding of bijvoorbeeld verzorgingsproducten als zeep. Sommige baby’s reageren heftig op eieren of melk. Eczeem begint vaak op de huid in het gezicht, op het hoofd zelf of over het gehele lichaam. Later kan het zich ook ontwikkelen tot de plooien in de huid van je baby. Een voorbeeld hiervan is de knieholte of de buitenkant van de ellenboog. Wanneer je baby last heeft van eczeem ga je het beste naar de huisarts om te onderzoeken wat voor soort eczeem het is. Ook kan de huisarts de jeuk of pijn verlichten, door een crème of zalf voor te schrijven.
Soort uitslag: erythema toxicum neonatorum
Bij erythema toxicum neonatorum (of ETN) krijgen het gezicht en het lichaam van je baby last van rode vlekjes. In een serie van rode vlekjes kan een bultje met wit kopje zitten. ETN is gelukkig een goedaardige huidaandoening die bij veel pasgeboren baby’s voorkomt. Meestal treedt ETN op wanneer je baby twee of drie dagen oud is. En binnen een week zijn de meeste vlekjes weer verdwenen. Je baby houdt er verder niks aan over.
Soort uitslag: hand-, voet- en mondziekte (ook wel Coxsackievirus genoemd)
Hand-, voet- en mondziekte is een veel voorkomende uitslag bij baby’s. De uitslag openbaart zich bij je baby door blaasjes op de binnenkant van de handjes en de onderkant van de voetjes. Ook kunnen blaasjes in de mond optreden. Je baby voelt zich hierbij niet zo lekker en kan zelfs koorts hebben. De ziekte verspreid zich overigens makkelijk via de kinderopvang, aangezien het besmettelijk is. Het is meestal onnodig om deze uitslag te behandelen. Het afweersysteem van je baby zal zelf binnen een paar dagen dit virus uit het lichaam werken en de uitslag gaat dan vanzelf weer over. Merk je na ongeveer tien dagen tot twee weken geen verbetering? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts. Zelf kun je opletten bij het contact met je baby om niet besmet te raken. Was je handen regelmatig. Observeer je baby ook goed tijdens het drinken. De blaasjes in de mond kunnen zo vervelend zijn, dat je baby minder gaat drinken. En je wilt natuurlijk niet dat je baby belangrijke voedingsstoffen mist.
Soort uitslag: netelroos (ook wel urticaria genoemd)
Netelroos is een allergische reactie die zorgt voor rode, jeukende bulten en vlekken. Ze lijken iets op de huid te liggen en gezwollen te zijn. De allergische reactie kan ontstaan door voedingsmiddelen, zoals noten, aardbeien, schelpdieren of conserveringsmiddelen. Het lichaam reageert hierop door histamine in het lichaam los te laten. Ook wanneer je ouder wordt kun je deze allergische reactie nog ervaren. Zo hoor je ineens dat iemand na het eten van garnalen of kroepoek een heftige allergische reactie krijgt. Bij baby’s gaat het vaak om een reactie op ei of melk. Gelukkig verdwijnt de allergische reactie weer net zo snel als hij opkomt. Ondersteuning van de allergische reactie kan door een antihistaminicum toe te dienen. Bij regelmatig terugkerende netelroos ga je met je baby naar de huisarts. Je wilt dan laten onderzoeken waar de allergische reactie vandaan komt.
Soort uitslag: krentenbaard (ook wel impetigo of kindzeer genoemd)
Krentenbaard is een zeer besmettelijke aandoening die zich via huidcontact met bacteriën verspreidt. Het tast meestal de huid in het gezicht aan en er vormen zich gele vlekken, korsten of blaren onder de neus of tussen neus en bovenlip. Hoewel het zeer besmettelijk is, kan het verder geen kwaad. Natuurlijk kun je altijd de huisarts bezoeken en om een antibioticakuur vragen als je kind oud genoeg is. Binnen zeven tot tien dagen zou de situatie al weer verbeterd moeten zijn. Ook bij deze soort huiduitslag kan het kinderdagverblijf een broeiplek van bacteriën zijn, die ervoor zorgt dat de besmetting zich snel verspreid.
Soort uitslag: gerstekorrels (ook wel milia genoemd)
Bijna de helft van alle baby’s krijgt met gerstekorrels te maken. Gerstekorrels kunnen gelukkig geen kwaad en verdwijnen vanzelf weer. Het zijn onschuldige, witte korreltjes in het gezicht van je baby, meestal op de neus. Gerstekorrels ontstaan door verstopping van de poriën. En na een twee maanden openen deze poriën zich weer en verdwijnen de gerstekorrels.
Soort uitslag: luieruitslag
Bijna elke baby krijgt te maken met luieruitslag. Het tere huidje van je pasgeboren baby kan gewoonweg niet goed tegen het contact met de inhoud van de luier. Hierdoor ontstaat een vaak heftige reactie van rode vlekken. Je kunt je baby helpen door de tere huid van de billetje schoon en droog te houden. Soms helpt een crème die waterafstotend werkt, zodat het contact met urine de huid niet aantast. Mocht de allergische reactie niet door de luier, maar door een schimmel komen? Dan is het goed om bij de huisarts deze diagnose te laten stellen en een zalf te halen die schimmeldodend werkt.
Soort uitslag: ringworm (ook wel tinea genoemd)
Ringworm is een oppervlakkige, bacteriële aandoening. Het is een onschuldige aandoening die vaak voorkomt op de huid van je baby. Je herkent het aan een ringvormige uitslag en het heeft niks met wormen te maken. De meest voorkomende plekken van ringworm bij baby’s, zijn de hoofdhuid, de voetjes of in de liezen. Er zijn zalfjes verkrijgbaar voor het behandelen van ringworm.
Soort uitslag: schurft (ook wel scabiës genoemd)
Schurft kan op alle leeftijden voorkomen, maar dus ook bij je baby. Het ontstaat door aanraking met de schurftmijt. Deze mijt bevindt zich vaak in dekentjes of beddengoed. Wanneer iemand in de familie schurft heeft, krijgt vaak de hele familie het. Bij baby’tjes ontdek je schurft door kleine vlekjes op de voeten, in de liezen en in de oksels. Het jeukt ontzettend en dit gebeurt vaak ’s avonds en ’s nachts. Wanneer niet alleen de baby, maar de hele familie schurft heeft, moet ook de hele familie hiervoor behandeld worden met een zalf tegen schurft.
Soort uitslag: de vijfde kinderziekte (ook wel erythema infectiosum of slapped-cheek-syndroom genoemd)
De vijfde kinderziekte is een makkelijk te herkennen virusinfectie. Je baby heeft gloedrode wangetjes en koorts. Meestal is behandeling van de vijfde kinderziekte niet nodig en gaat de aandoening binnen zeven tot tien dagen vanzelf weer over.
Soort uitslag: hitte-uitslag (ook wel miliaria genoemd)
Hitte-uitslag kan voorkomen wanneer je baby erg moet zweten, doordat het in een te warme en vochtige omgeving is of te veel kleertjes aan heeft. De zweetkliertjes raken verstopt en gelukkig is het maar een onschuldige, oppervlakkige aandoening. Zodra je je baby uit de vochtige omgeving haalt, uitkleedt of schaduw opzoekt, zie je de vlekjes snel verminderen. Een verdere behandeling is voor hitte-uitslag dan ook niet nodig.
Soort uitslag: waterpokken
Signalen van waterpokken zie je als eerste op de hoofdhuid, het gezicht in de romp van je baby. Daarna verspreidt het zich snel over de rest van het lichaam. Je ziet kleine rode vlekjes, die zich later vullen met een heldere vloeistof. Ook kan je baby lichte koorts hebben. Maar het duidelijkste signaal zijn de blaartjes. Het kunnen er wel tot vijfhonderd zijn als je kind niet ingeënt is tegen de waterpokken. Schrik hier dus niet van. De waterpokken zijn erg besmettelijk.
Soort uitslag: koortslip
Wanneer een blaar zich op of bij de lip van je baby ontwikkelt, kan dit een koortslip zijn. De blaar kan groter worden en kan uiteindelijk barsten, waardoor de vloeistof uit de blaar kan ontsnappen. Een koortslip op zich hoeft geen gevaar te vormen, maar het herpesvirus mag geen schade aan het afweersysteem van je baby toebrengen. Neem voor de zekerheid altijd contact op met je huisarts.
Soort uitslag: geelzucht (ook wel icterus of hyperbilirubinemie genoemd)
Wanneer je de huid van baby geel kleurt, heeft het waarschijnlijk geelzucht. Tussen de tweede en zevende dag van de geboorte is het overigens heel normaal en komt het vaak voor. Vaak wordt getest of de lever van je baby goed functioneert, omdat de werking van de lever te maken heeft met geelzucht. Indien onderzoek aangeeft dat er iets mankeert aan de lever, is verdere behandeling noodzakelijk. Geelzucht is verder niet besmettelijk.
Soort uitslag: mazelen
Mazelen zie je eerst door uitslag van rode bultjes die daarna een witte kern krijgen in de mond. Je baby krijgt koorts en lijkt verkoudheidsverschijnselen te hebben. De uitslag verspreidt zich daarna over de rest van het lichaam van je baby. Doordat de huid schilferig wordt, kan het ontzettend jeuken. De mazelen zijn erg besmettelijk, waardoor voorzichtigheid geboden is. Na zeven tot tien dagen zouden de mazelen vanzelf weer over moeten zijn. Er is geen medicatie mogelijk, dus je baby moet het uitzieken. Door vaccinaties komen mazelen veel minder voor dan vroeger.
Let op bij de volgende verschijnselen
Bij hersenvliesontsteking treden de volgende signalen op: je baby reageert niet meer normaal of voelt slap of juist stijf aan, je baby wil niet meer vastgehouden worden, je baby huilt meer en anders dan normaal, je baby wil niet meer eten, heeft ook geen trek en moet overgeven, je baby heeft een bleke, vlekkerige huid, als je baby wakker is staart het vaak in de verte, je baby is erg slaperig en wordt maar moeilijk wakker en je baby heeft koorts. Bij een combinatie van deze verschijnselen neem je snel mogelijk contact op met je huisarts. Hij kan je indien nodig doorverwijzen naar specialisten voor verder onderzoek of behandeling of de juiste medicatie voorschrijven.