Take a fresh look at your lifestyle.

Herbruikbare luiers

Oudere mensen hoor je nog al eens zeggen dat vroeger alles beter was. In elk geval was het vaak eenvoudiger, je had toen immers slechts de keuze uit één soort luiers voor je baby, de herbruikbare. Vandaag de dag echter tref je een breed scala aan luiers aan in de winkels. Naast herbruikbare katoenen luiers heb je ook inlegluiers en een heleboel soorten wegwerpluiers. Daarnaast zijn er speciale luiers voor jongens en voor meisjes in allerlei verschillende leeftijden en gewichtsklassen.

single reizen online banner

Herbruikbare luiers

Bij een heleboel aanstaande papa’s en mama’s zullen herbruikbare luiers een negatief beeld oproepen. Tegenwoordig zit er namelijk niemand meer te wachten op het uitspoelen en wassen van luiers nadat je een dag hebt gewerkt. Hierbij wordt echter vaak vergeten dat het gebruik van herbruikbare luiers minder intensief is dan vaak wordt gedacht.

De herbruikbare, ook wel wasbare, luier van nu is opgebouwd uit een broekje, een inlegluier en papier. Een inlegluier van katoen zal voor de absorptie zorgen. ’s Nachts gebruik je er meestal twee om doorlekken te voorkomen. Je kunt deze inlegluiers los kopen maar kunnen eveneens in de broekjes genaaid. Het broekje dat je over de luier aangeeft is waterdicht maar wel ademend. Deze zijn te koop in diverse materialen en een heleboel hippe kleuren en prints.

Het papier dat je in de luiers gebruikt is ongebleekt en dus vriendelijk voor het milieu. Het zorgt ervoor dat wanneer je baby zijn luier bevuild je de ontlasting gemakkelijk door het toilet kunt spoelen. Bij het wassen van de luiers zal dat eveneens een heleboel werk schelen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht dien je per week maar ongeveer twee uur tijd te investeren in het gebruik van herbruikbare luiers.

bewust puur banner

Kosten

Wanneer je een starterset herbruikbare luiers aan gaat schaffen zal dat behoorlijk wat geld gaan kosten. Voor een pakket van ongeveer vijftien luiers met alle toebehoren ben je al snel 500 euro kwijt. Hier tegenover staat echter wel dat rest van de periode dat je kindje luiers draagt je toe kunt met ongeveer 300 euro. De kosten voor het wassen en het drogen van de luiers is hierbij inbegrepen.

Wegwerpluiers kosten echter al snel een kwartje per stuk. Bij een gemiddeld gebruik van vijf luiers op een dag gedurende tweeënhalf jaar komt dat op een bedrag van 1140 euro.

Milieu

Uit onderzoek is vast komen te staan dat het weinig verschil maakt voor het milieu of je wegwerp- of herbruikbare luiers gebruikt. Gemiddeld gooit een huishouden één vuilniszak met wegwerpluiers per week weg. Een wegwerpluier heeft 200 tot 500 jaar nodig om afgebroken te worden. Door het absorptiemateriaal in deze luiers is verbranden geen optie omdat nat materiaal nu eenmaal niet brandt. Het absorptiemateriaal kan al evenmin worden gecomposteerd omdat het niet afbreekbaar is.

Herbruikbare luiers echter zijn van katoen gemaakt dat op een milieuonvriendelijke manier wordt geteeld, er worden namelijk veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maar ook het vaak wassen kost veel water en energie en levert ook afvalstoffen op die in het milieu terechtkomen.

naturaplaza superfoods banner