Take a fresh look at your lifestyle.

Het aantal weken en dagen dat je zwanger bent

Voor de meeste vrouwen die zwanger zijn is de duur van hun zwangerschap niet alleen van belang, omdat dit iets zegt over de groei en ontwikkeling van hun kindje, maar ook een soort aftelkalender. Elke dag kom je immers een stapje dichterbij het grote moment: de bevalling.

single reizen online banner

Medisch oogpunt

Uit medisch oogpunt is de exacte duur van de zwangerschap van groot belang omdat op die manier de groeit en de ontwikkeling van het ongeboren kind goed in de gaten kan worden gehouden. Door te weten hoeveel weken en dagen een vrouw zwanger is kan verder nog worden bepaald of er extra risico’s zullen zijn verbonden aan de geboorte. Zo zal een te vroeg geboren baby bijvoorbeeld nog onvoldoende gerijpte longetjes hebben en dus tijdelijk ondersteunt dienen te worden bij de ademhaling. Een overdragen baby (een zwangerschapsduur van meer dan 42 weken) zal echter helemaal volgroeit zijn maar te maken kunnen krijgen met een placenta die minder goed gaat functioneren.

Praktisch oogpunt

Voor de aanstaande ouders is de zwangerschapsduur niet alleen een goede manier om de groei en ontwikkeling van hun spruit bij te houden maar ook een leidraad voor het regelen van een heleboel zaken rondom de geboorte. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het aanvragen van zwangerschapsverlof en kraamhulp, maar ook het in orde maken van de babykamer, het aanschaffen van de babyuitzet en het uitkiezen van de geboortekaartjes.

bewust puur banner

Berekening van de zwangerschapsduur

Om exact vast te kunnen stellen hoeveel weken en dagen een vrouw is, is er een echo nodig. Als je echter alleen een indicatie wilt dan kun je de duur van de zwangerschap zelf als volgt berekenen: tel bij de eerste dag van de laatste menstruatie 280 dagen (de 40 zwangerschapsweken) op. Wanneer de cyclus echter langer is dan vier weken dan dien je voor elke dag meer ook een dag bij de uitgerekende datum te voegen. Indien de cyclus korter is dan 28 dagen dan breng je voor elke dag juist een dag in mindering op de uitgerekende datum.

Het zelf berekenen van de duur van de zwangerschap kan eveneens aan de hand van de dag van conceptie. Indien je weet wanneer de bevruchting plaats heeft gevonden dan tel je bij deze dag 38 weken op. Maar ook hier geldt weer dat je voor elke dag langer of korter dan een cyclus van 28 dagen een correctie plaats dient te vinden zoals hierboven beschreven.

Onregelmatige menstruatiecyclus

Vrouwen die niet regelmatig menstrueren kunnen in de regel niet zelf de duur van hun zwangerschap berekenen en zullen een echo moeten laten maken om met zekerheid vast te stellen hoeveel weken en dagen zij precies zwanger zijn.

naturaplaza superfoods banner