Take a fresh look at your lifestyle.

De datum van conceptie

Op het moment dat je zwanger blijkt te zijn is het niet altijd even simpel om het moment van de conceptie te achterhalen. Zeker wanneer je een onregelmatige menstruatiecyclus hebt kan dit een probleem zijn maar ook bij vrouwen die wel regelmatig menstrueren is het bepalen van de datum van de bevruchting niet altijd duidelijk.

single reizen online banner

Berekenen van de conceptie datum

Zodra je weet hoe ver een zwangerschap is gevorderd dan is het mogelijk om ook de datum van de conceptie te berekenen. Deze datum ligt namelijk ongeveer twee weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. Rond die tijd vindt er namelijk de eisprong, of ovulatie, plaats en is de kans op de bevruchting het grootst.

Betrouwbaarheid

Toch kun je meestal niet met honderd procent zekerheid zeggen dat juist op die dag de bevruchting plaats heeft gevonden. Een eicel kan namelijk ook zijn bevrucht door een zaadcel die een dag eerder in het lichaam van de vrouw terecht is gekomen. De levensduur van een eicel is immers twee tot drie dagen.

bewust puur banner

Wanneer je meerdere dagen na elkaar geslachtsgemeenschap hebt gehad wordt het dus erg lastig om precies uit te vinden wanneer de conceptie heeft plaatsgevonden. Indien je, rond de datum van je ovulatie, slechts eenmaal de liefde hebt bedreven dan is de kans groot dat op die dag de rijpe eicel is bevrucht.

Zwangerschapsduur

Vanwege de geringere betrouwbaarheid van het moment van conceptie kun je de duur van een zwangerschap beter berekenen aan de hand van de eerste dag van de laatste menstruatie. Sommige vrouwen worden overigens wel ongesteld zonder dat daar een ovulatie aan vooraf is gegaan. In een dergelijk geval zal een echo uitsluitsel moeten geven over de exacte duur van de zwangerschap en het moment van conceptie. Om die reden wordt er meestal een zogenaamde termijnecho uitgevoerd een paar weken nadat de zwangerschapstest een positief resultaat heeft laten zien.

naturaplaza superfoods banner