Take a fresh look at your lifestyle.

Meest voorkomende vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Net zoals bij vrouwen, kunnen ook mannen te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen. De problemen hebben dan vooral betrekking op de productie en de kwaliteit van de zaadcellen en op de zaadlozing. Maar ook afwijkingen aan de geslachtsorganen van een man kunnen voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen.

single reizen online banner

Weinig sperma

Een te lage productie van zaadcellen is één van de belangrijkste problemen als het om de vruchtbaarheid van een man gaat. Er worden in dit geval dus niet voldoende zaadcellen aangemaakt om voldoende kans te hebben om een rijpe eicel te bereiken en deze binnen te dringen. Een factor die een rol speelt bij een lagere productie van zaadcellen is warmte. Deze warmte ontstaat door bijvoorbeeld het dragen van strakke (onder)broeken, het dikwijls baden in een warm bad of het uitoefenen van een zittend beroep.

Slecht sperma

Een ander vruchtbaarheidsprobleem bij een man kan de kwaliteit van de zaadcellen zijn. De man in kwestie produceert dan wel voldoende zaadcellen maar deze hebben dan een abnormale vorm of zijn niet in staat de rijpe eicel binnen te dringen en deze te bevruchten.

bewust puur banner

Erectiestoornissen

Indien een man problemen heeft met het krijgen, of vasthouden, van een erectie dan kan dat de vruchtbaarheid behoorlijk dwarsbomen. Oorzaken voor dergelijke problemen kunnen zowel van fysieke- als van psychische aard zijn. In elk geval zal de erectiestoornis het vermogen om geslachtsgemeenschap te hebben verminderen.

Voor een heleboel mannen is een erectieprobleem behoorlijk gênant. Ze brengen het namelijk in verband met hun mannelijkheid en willen liever niet toegeven dat hier iets niet mee in orde is. In veel gevallen zal het dan ook enige tijd duren voordat de man zich tot zijn huisarts zal wenden en er naar een passende oplossing gezocht kan worden.

Overige oorzaken

  • Een aantal overige oorzaken van de vruchtbaarheidsproblemen bij de man zijn een obstructie van het buisje dat het sperma uit de zaadballen moet leiden. Dit is overigens een probleem dat slechts beperkt voorkomt en dat een geringe hoeveelheid sperma tot gevolg heeft.
  • Erfelijke afwijkingen en hormonale problemen kunnen eveneens de vruchtbaarheid van een man in de war sturen of zelfs helemaal te niet doen.
  • De aanmaak van antistoffen door de zaadcellen wanneer deze in de schede van de vrouw terechtkomen, kan eveneens voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen. Door de abnormale reactie van de zaadcellen zullen deze zich samen gaan klonteren in het baarmoederslijmvlies en dus nooit de gerijpte eicel weten te bereiken.
naturaplaza superfoods banner