Take a fresh look at your lifestyle.

Is een zwangerschapstest wel betrouwbaar?

Tegenwoordig is het vrij gemakkelijk om een zwangerschapstest in bezit te krijgen. Al een aantal decennia kun je deze tests namelijk zonder recept kopen bij apotheken en drogisterijen. Vandaag de dag kun je zelfs kiezen uit een conventionele- of een digitale test. Bovendien hoef je om een zwangerschapstest te komen vaak niet eens meer de deur uit, ze zijn immers ook op het internet te koop en worden dan gewoon thuisbezorgd.

single reizen online banner

Werking

De test is gebaseerd op de aanwezigheid van het hormoon humaan chorion gonadotrofine in ochtendurine van een zwangere vrouw. Je voert de test uit door een teststrip, zoals aangegeven op de gebruiksaanwijzing, in de ochtendurine te houden. Vaak kun je daarbij kiezen of je eerst de urine opvangt of dat je de strip in de urinestraal houdt. De strip dient dan voor een aangegeven tijd weggelegd te worden om nadien afgelezen te worden.

Uitslag aflezen

In veel gevallen zal er een kleurreactie optreden waaruit je af kun leiden of je zwanger bent of niet. Op een specifieke plaats op de teststrip zal er een gekleurd lijntje te zien zijn als je zwanger bent, Om zeker te weten dat je de test goed hebt uitgevoerd zal er tevens een controlelijntje zichtbaar zijn op de strip. Het controlelijntje zal altijd zichtbaar worden als een test op de juiste manier is uitgevoerd. Bij het aflezen van de test moet je echter goed weten welk lijntje ter controle is en welk het eigenlijke testresultaat betreft. Vooraf de bijgeleverde gebruiksaanwijzing goed lezen is dan ook zeker aan te raden om misverstanden te voorkomen.

bewust puur banner

Betrouwbaarheid

Een zwangerschapstest heeft een zeer hoge betrouwbaarheid van ongeveer 99 procent. Door deze hoge betrouwbaarheid wordt de zwangerschapstest als één van de meest betrouwbare tests, die je zelf kunt uitvoeren, gezien. Verkeerde uitslagen komen dan ook haast niet voor. Wel kan soms een onjuist negatieve- of positieve uitslag worden afgelezen.

Onjuiste uitslagen

Een niet juiste negatieve uitslag kan bijvoorbeeld getoond worden als er te vroeg een test wordt gedaan en er nog niet genoeg hormoon is geproduceerd. Wanneer de test na een aantal dagen nog een keer zou worden gedaan dan zal de uitslag vaak wel positief zijn. Ook wanneer er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan de zwangerschapstest een negatieve uitslag te zien geven omdat er dan vaak een lagere hormonconcentratie aanwezig is. Door te veel te drinken of geen gebruik te maken van ochtendurine kan een onjuist negatief resultaat laten zien. Het niet correct uitvoeren van de test kan ook voor een niet juiste negatieve uitslag zorgen.

Een test kan ook onjuist positief zijn op het moment dat bijvoorbeeld de zwangerschap inmiddels is afgebroken maar de hormonen nog niet op een normaal peil zijn gekomen. Ook oude, op een onjuiste wijze bewaarde of niet correct uitgevoerde tests kunnen een niet juiste positieve uitslag laten zien.

naturaplaza superfoods banner