Take a fresh look at your lifestyle.

Een heleboel ziekten komen constant onder de bevolking voor en zijn zo besmettelijk dat een kind de ziekte al kan krijgen bij een eerste contact. Aan dit feit hebben we de term kinderziekten te danken. Bij het eerste contact zal het lichaam antistoffen aan gaan maken met als gevolg dat de betreffende ziekte (bijna) nooit voor een tweede maal eenzelfde individu zal treffen.

single reizen online banner

Blaasjes en vlekjes

Vrijwel elk kind heeft wel eens blaasjes of vlekjes op de huid. In veel van de gevallen betreft het één van de bekende kinderziekten, die doorgaans door besmetting met een bacterie of virus worden ontstaan.

  • Kinderziekten die door een virus worden veroorzaakt zijn onder andere: rode hond, bof, mazelen, waterpokken, vijfde- en zesde ziekte. Er zal altijd een bepaalde tijd zitten tussen het moment van besmetting en het ontstaan van de eerste symptomen. Deze tijd wordt de incubatietijd genoemd. Voor virale infectie zijn doorgaans geen behandelingen of medicamenten voor handen. Wel kun je de natuur soms een helpende hand bieden door een vaccinatie te geven tegen een bepaalde virale ziekte.
  • In tegenstelling tot virale infecties kunnen infecties, die veroorzaakt zijn door een bacterie, in de regel worden bestreden met behulp van medicatie (antibiotica). Bacteriële kinderziekten zijn bijvoorbeeld roodvonk, kinkhoest en hersenvliesontsteking.

Vaccinaties tegen kinderziekten

Iedereen die een kinderziekte heeft gehad zal afweerstoffen tegen de verwekker ervan aan hebben gemaakt. Deze stoffen zullen voor de rest van het leven in het bloed aanwezig blijven. Dit betekent dat er vanaf dat moment een immuniteit bestaat tegen de betreffende ziekte.

Bij het vaccineren wordt er gebruik gemaakt van dit gegevens, en zullen er een dode of verzwakte ziektekiemen in worden gespoten in het lichaam. De gebruikte ziektekiemen zijn echter niet sterk genoeg om de ziekte daadwerkelijk te veroorzaken maar zullen er wel voor zorgen dat het lichaam antistoffen gaat produceren.

bewust puur banner

Wanneer je dus een kind laat vaccineren dan zal het immuun worden voor de ziekte en er dus niet meer vatbaar voor zijn. In bepaalde gevallen is echter wel noodzakelijk om meer dan één vaccinatie toe te dienen om voldoende immuniteit op te kunnen bouwen.

De vaccinaties zullen meestal al op jonge leeftijd worden gegeven om zo tegen te gaan dat de ziektekiemen toe kunnen slaan. Er zal zelfs een vaccinatie worden gegeven wanneer een kind een bepaalde kinderziekte al eerder door heeft gemaakt. De weerstand die een kind opbouwt zal daardoor namelijk nog groter worden. Voor een kind dat de mazelen al door heeft gemaakt zal dus een BMI vaccinatie geen kwaad kunnen.

Uitstelling vaccinatie

In een aantal gevallen zal besloten worden om de vaccinatie tijdelijk uit te stellen of zelfs om deze helemaal niet te geven. Koorts is één van de redenen om een vaccinatie uit te stellen. Afzien van een vaccinatie zal alleen aan worden geraden wanneer een kind te ziek is of wanneer een behandeld arts dit afraadt. Zo bij een verstoord immuunsysteem of bij het gebruik van bepaalde medicatie, een vaccinatie meer kwaad dan goed doen.

Kippeneiwitallergie

Indien een kind een allergie heeft voor kippeneiwit dan zal dit voor het geven van een vaccinatie gemeld moeten worden. Hierna dient het kind nog enige tijd te blijven zodat gekeken kan worden of er geen allergische reactie ontstaat.

naturaplaza superfoods banner