Take a fresh look at your lifestyle.

Mazelen bij kinderen

Mazelen is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus en die gepaard gaat met koorts, vlekjes en verkoudheid. De ziekte komt, met dank aan het vaccinatieprogramma, nog maar weinig voor in ons land. Op het moment dat een kind volledig is gevaccineerd dan is de kans uiterst gering dat het kind ziek wordt na contact met een besmet persoon.

single reizen online banner

Ontstaan

Mazelen is een besmettelijke virale ziekte waarbij het virus zich in de neus, mond en keel bevindt. Door te praten en te hoesten zullen speekseldruppeltjes met het virus in de lucht terechtkomen en overgedragen kunnen worden. Verder kan het virus via handen, speelgoed en gebruiksvoorwerpen zich verspreiden. De besmettelijkheid van mazelen is zodanig groot dat het wassen van de handen en afstand houden van een zieke een besmetting niet voorkomen.

Nadat een kind is besmet zal het nog ongeveer tien dagen duren voordat de ziekteverschijnselen zich openbaren. Het kind zal twee dagen ervoor echter al besmettelijk zijn en dit zal tot vier dagen na het verschijnen van de vlekjes zo blijven.

bewust puur banner

Verschijnselen

In het begin lijkt mazelen op een gewone verkoudheid met klachten zoals hoesten, koorts en rode ogen. In de meeste gevallen zal de koorts vrij hoog zijn. Er zullen witte vlekjes op de binnenzijden van de wangen verschijnen en enkele dagen later zullen er op het gezicht rode vlekjes zichtbaar worden. Deze rode vlekjes zullen zich verder verspreiden over de rest van het lichaam. Na verloop van tijd zullen de vlekjes bruin worden en samenvloeien om uiteindelijk vlekjes te worden in de kleur van de huid. Bij mazelen kan de huid hevig jeuken en bovendien kan de koorts verdwijnen om enige tijd later weer op te komen.

Mazelen kunnen in een aantal gevallen een ernstig verloop hebben bij kinderen. In een dergelijk geval zal een kind last krijgen van oorontsteking die soms leidt tot een blijvend gehoorverlies. Daarnaast kan er een ernstige longontsteking of een hersenvliesontsteking, met dikwijls blijvende schade aan de hersenen, ontstaan ten gevolge van een besmetting met mazelen. Deze ernstige vorm van mazelen komt echter alleen voor bij volwassenen die niet gevaccineerd zijn en bij kinderen die jonger zijn dan vijf jaar.

Tips

  • Een kind dat koorts heeft zal extra vocht nodig hebben om uitdroging tegen te gaan. Extra laten drinken, of eventueel een waterijsje, is dan ook het devies. Eten is van ondergeschikt belang in dit geval.
  • Het lichaam moet, bij koorts, de warmte kwijt kunnen waardoor dunne kleding voldoende is. Ook alleen een lakentje op het bed is dan voldoende, mits je kind het niet koud heeft.
  • Bij mazelen is een kind weliswaar gebaat bij rust maar hoeft niet in bed of binnen te blijven. Je kunt je kind paracetamol geven op de momenten dat het zich erg ziek voelt. De besmetting zal op school dienen te worden gemeld zodat andere ouders op de hoogte kunnen worden gebracht. Klasgenootjes kunnen echter al eerder door het zieke kind zijn besmet. Meestal zal een kind na een week tot tien dagen weer van mazelen genezen zijn. Wel kan het nog wat langer blijven hoesten.
naturaplaza superfoods banner